X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bartholini - coś ktoś?
Odpowiedz

Bartholini - coś ktoś?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie staraczki! Od kilku miesięcy mam powiększony gruczoł Bartholina (torbiel). Raz jest wielkości orzecha włoskiego, innym razem się zmniejsza i w ogóle go nie czuję. Moja poprzednia ginka, do której z resztą nie mam zaufania i jest już moją byłą ginką stwierdziła, że skoro mi nie przeszkadza, to niech sobie będzie. Usuniemy jakby coś się z nim działo. Tymczasem moja nowa lekarka stwierdziła dziś, że lepiej go usunąć przed ciążą, bo potem może być problematyczny a operacje w ciąży niewskazane. Usuniemy, będzie z głowy, stwierdziła i dała skierowanie do szpitala. I teraz mam dylemat. Niby lepiej usunąć i zapomnieć, ale wiąże się to z operacją i ponoć długo trwającym powrotem do formy (wyczytane w internetach), w związku z czym o staraniach mogę zapomnieć nawet na kilka cykli. I mam dylemat... Czy któraś z Was miała do czynienia z nieszczęsnym Bartem? Co myślicie, kłaść się pod nóż? Będę wdzięczna za wszystkie rady.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 22:24

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam i mam. Jak mialam duzego to bolalo mnie wszystko jak stalam, siedzialam, lezalam. Najpierw dostalam skierowanie do szpitala i antybiotyk. Ale nie poszlam na zabieg, bo po antybiotyku znikło. Teraz caly czas mam lekko powiekszona warge i po podnieceniu wiekszym gruczol sie powieksza, ale po 2dniach wraca do malych rozmiarow.

M&M
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam ropień tego gruczołu i najpierw antybiotyk, jednak nie pomógł i ginekolog dal skierowanie na nacięcie tego ropnia, bo mnie bolało jak chodziłam czy siedziałam, miałam zrobione to pod narkozą, przez noc obserwacja i wypis na drugi dzień, po zabiegu ulga i od tamtej pory nic nie wraca a już minęły 4 lata. Zrobiono posiew z tego ropnia, okazało się, że przyczyną była jakaś bakteria i dostałam inny antybiotyk by to zaleczyć

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 17 stycznia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka odradziła nacinanie i czyszczenie, bo on ponoć i tak się prędzej czy później odnowi. Kazała usunąć cały gruczoł, żeby mieć już spokój.
    Chyba się jednak zdecyduję, bo w ciąży (o ile kiedyś w ogóle uda mi się w nią zajść)może być z tym na prawdę problem, a po co się dodatkowo stresować.

• rah Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda ma inaczej i inny rodzaj problemu z gruczołem. Musisz sie zastanowić co Ci dolega. Ja np. wyczułam kiedys kulkę ok 1 cm i spanikowałam. Ale nie bolało. Lekarz stwierdził, ze to wlasnie gruczoł i ze jak nie boli to moge próbować go lekko wyciskać np. w wannie. A gdyby pobolewalo, ropialo, śmierdziało, czy cokolwiek co wzbudzi moje podejrzenia to przyjsc. Nacinanie tez odradzal, bo cała ropa czy cos tam jest moze sie rozlać i nawet przy super ostrożności, higienie itp. zakazić cos wiekej. Od tego czasu minęły juz ze 3 lata i nic sie nie dzieje. Standardowo jest kulka ok 1cm, czasem rośnie i jest jak orzech włoski, ale ja ja przycisne (tak przez skore jakbym chciała wcisnąć wargę) i wypływa bardzo duzo rozciagliwego, przezroczystego sluzu. I znowu jest spokój na 2-4 tygodnie. Nigdy mnie natomiast nie boli, nie przeszkadza, nie ropieje.

Martoszka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różnie bywa z gruczołem bartholiniego, mi nacieli ropień oczyszczali zastosowali antybiotyk który spowodował ten ropień i nic się nie dzieje a minęły 4 lata, i nie było potrzeby usuwania całego gruczołu

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nic nie bolał, nic mi się nie sączyło, a był dość spory. Miałam nacinany w szpitalu w znieczuleniu ogólnym. Rano zabieg, po południu do domu. Lekarz chciał mi dać zwolnienie, ale ja nie chciałam i na drugi dzień poszłam do pracy. Antybiotyków nie brałam. Do teraz mi się nie odnowił, a było to 3-4lata temu, nie pamiętam dokładnie
    Gin mówił, że lepiej się go pozbyć przed zajściem w ciąże.
    Ja bym się bała usunąć całego gruczołu.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• dancerina Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 5 cm ...tak sobie rósł i nie bolał a jak pękł to myślałam że na ulicy mnie pogotowie zabierze ...moja rada idz po tabletki antykoncepcyjne bo torbiel przeszkadza w zajściu w ciąże bo masz owulacje co 2 miesiące ...a i nie noś ciężkich rzeczy

2x1nxuun3b4lqpi4.png
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za odzew. Zapisałam się dziś na zabieg. Na 23 marca! Termin wybłagany można powiedzieć, ze względu na starania o dziecko. Pierwsza propozycja pani ze szpitala to wrzesień, nie wiem nawet który, bo mnie zamurowało jak usłyszałam. 9 miesięczna kolejka!!! Szok.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ