Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bartholini - coś ktoś?
Odpowiedz

Bartholini - coś ktoś?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie staraczki! Od kilku miesięcy mam powiększony gruczoł Bartholina (torbiel). Raz jest wielkości orzecha włoskiego, innym razem się zmniejsza i w ogóle go nie czuję. Moja poprzednia ginka, do której z resztą nie mam zaufania i jest już moją byłą ginką stwierdziła, że skoro mi nie przeszkadza, to niech sobie będzie. Usuniemy jakby coś się z nim działo. Tymczasem moja nowa lekarka stwierdziła dziś, że lepiej go usunąć przed ciążą, bo potem może być problematyczny a operacje w ciąży niewskazane. Usuniemy, będzie z głowy, stwierdziła i dała skierowanie do szpitala. I teraz mam dylemat. Niby lepiej usunąć i zapomnieć, ale wiąże się to z operacją i ponoć długo trwającym powrotem do formy (wyczytane w internetach), w związku z czym o staraniach mogę zapomnieć nawet na kilka cykli. I mam dylemat... Czy któraś z Was miała do czynienia z nieszczęsnym Bartem? Co myślicie, kłaść się pod nóż? Będę wdzięczna za wszystkie rady.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2015, 22:24

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam i mam. Jak mialam duzego to bolalo mnie wszystko jak stalam, siedzialam, lezalam. Najpierw dostalam skierowanie do szpitala i antybiotyk. Ale nie poszlam na zabieg, bo po antybiotyku znikło. Teraz caly czas mam lekko powiekszona warge i po podnieceniu wiekszym gruczol sie powieksza, ale po 2dniach wraca do malych rozmiarow.

M&M
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam ropień tego gruczołu i najpierw antybiotyk, jednak nie pomógł i ginekolog dal skierowanie na nacięcie tego ropnia, bo mnie bolało jak chodziłam czy siedziałam, miałam zrobione to pod narkozą, przez noc obserwacja i wypis na drugi dzień, po zabiegu ulga i od tamtej pory nic nie wraca a już minęły 4 lata. Zrobiono posiew z tego ropnia, okazało się, że przyczyną była jakaś bakteria i dostałam inny antybiotyk by to zaleczyć

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 17 stycznia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka odradziła nacinanie i czyszczenie, bo on ponoć i tak się prędzej czy później odnowi. Kazała usunąć cały gruczoł, żeby mieć już spokój.
    Chyba się jednak zdecyduję, bo w ciąży (o ile kiedyś w ogóle uda mi się w nią zajść)może być z tym na prawdę problem, a po co się dodatkowo stresować.

• rah Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda ma inaczej i inny rodzaj problemu z gruczołem. Musisz sie zastanowić co Ci dolega. Ja np. wyczułam kiedys kulkę ok 1 cm i spanikowałam. Ale nie bolało. Lekarz stwierdził, ze to wlasnie gruczoł i ze jak nie boli to moge próbować go lekko wyciskać np. w wannie. A gdyby pobolewalo, ropialo, śmierdziało, czy cokolwiek co wzbudzi moje podejrzenia to przyjsc. Nacinanie tez odradzal, bo cała ropa czy cos tam jest moze sie rozlać i nawet przy super ostrożności, higienie itp. zakazić cos wiekej. Od tego czasu minęły juz ze 3 lata i nic sie nie dzieje. Standardowo jest kulka ok 1cm, czasem rośnie i jest jak orzech włoski, ale ja ja przycisne (tak przez skore jakbym chciała wcisnąć wargę) i wypływa bardzo duzo rozciagliwego, przezroczystego sluzu. I znowu jest spokój na 2-4 tygodnie. Nigdy mnie natomiast nie boli, nie przeszkadza, nie ropieje.

Martoszka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • sylwiunia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różnie bywa z gruczołem bartholiniego, mi nacieli ropień oczyszczali zastosowali antybiotyk który spowodował ten ropień i nic się nie dzieje a minęły 4 lata, i nie było potrzeby usuwania całego gruczołu

"Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

6es3onyx9001zu66.png
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nic nie bolał, nic mi się nie sączyło, a był dość spory. Miałam nacinany w szpitalu w znieczuleniu ogólnym. Rano zabieg, po południu do domu. Lekarz chciał mi dać zwolnienie, ale ja nie chciałam i na drugi dzień poszłam do pracy. Antybiotyków nie brałam. Do teraz mi się nie odnowił, a było to 3-4lata temu, nie pamiętam dokładnie
    Gin mówił, że lepiej się go pozbyć przed zajściem w ciąże.
    Ja bym się bała usunąć całego gruczołu.

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• dancerina Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 5 cm ...tak sobie rósł i nie bolał a jak pękł to myślałam że na ulicy mnie pogotowie zabierze ...moja rada idz po tabletki antykoncepcyjne bo torbiel przeszkadza w zajściu w ciąże bo masz owulacje co 2 miesiące ...a i nie noś ciężkich rzeczy

2x1nxuun3b4lqpi4.png
  • Ruda Wredna Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2015, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za odzew. Zapisałam się dziś na zabieg. Na 23 marca! Termin wybłagany można powiedzieć, ze względu na starania o dziecko. Pierwsza propozycja pani ze szpitala to wrzesień, nie wiem nawet który, bo mnie zamurowało jak usłyszałam. 9 miesięczna kolejka!!! Szok.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ