BASEN I SAUNA - siedlisko bakterii i całego zła.
-
Witajcie drogie forumowiczki.
Jestem jedną z tych starających się długoterminowo. Higiena i zdrowy tryb życia nie są mi obce.
No ale nie oszukujmy się, trzeba czasem poszaleć, pobawić się, pożyć jak normalny człowiek. Zrobić "coś ze sobą"
Np. Pójść na basen, polenić się na saunach lub w innym miejscu potencjalnie pełnym "niebezpieczeństw".
Ja jestem miłośniczką saun parowych, a bakterie jak wiadomo kochają wilgoć.
Jak można się chronić przed zakażeniami?
Probiotyki raczej nie wystarczy, a na prysznic bywa niestety za późno.
Tampony? Raczej słaba bariera zwłaszcza, kiedy nieco namokną na basenie.
Będę wdzięczna za odpowiedzi
-
Tu fajny post o basenie - jest o ciąży, ale poruszony też temat infekcji:
https://mamaginekolog.pl/plywanie-w-ciazy/
Za to z sauną już gorzej nie tyle ze względu na bakterie, co temperaturę - przy staraniach podobno nie powinno się przegrzewać - a więc sauna z umiaremOjkaojka lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
mi88 wrote:Tu fajny post o basenie - jest o ciąży, ale poruszony też temat infekcji:
https://mamaginekolog.pl/plywanie-w-ciazy/
Za to z sauną już gorzej nie tyle ze względu na bakterie, co temperaturę - przy staraniach podobno nie powinno się przegrzewać - a więc sauna z umiarem
I tu pytania, bo facet to oczywista sprawa że nie może się przegrzewać i sauna niewskazana, ale co z kobietą? Ja przepadam za sauną, nic mnie tak nie relaksuje. Czy podczas starań kobieta może chodzić na saunę? Czy np. tylko do momentu owulacji?
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
Dodatkowo sauna wpływa na usuwanie toksyn, haruje ciało, co jest bardzo wskazane podczas starań. Tak myślę.
Jeśli facet chciałby w najbliższym czasie zostać ojcem, to raczej powinien unikać saun.
Ale wydaje mi się, że nie ma co popadać w skrajność, zwłaszcza jeśli nie ma problemów z ilością plemników.
Ja jestem teraz po owulacji, na test za wcześnie, a marzy mi się właśnie sauna.
Robi mi to świetnie na PMS.
Boję się tylko tych świństw np. chlamydii.
Juz sobie wyobrażam te niespłukane ławeczki w saunie, pełne niespodzianek -