Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
-
WIADOMOŚĆ
-
Trottin wrote:Dziękuję za wskazówki, dziś albo jutro powinna być owulacja, więc byłam zrobić LH, FSH i estradiol. Zapytałam moja lekarkę czy widzi sens, żeby te hormony sprawdzić przy owulacji i powiedziała, że nie, więc chyba musze rozważyć zmianę lekarza.. Cały czas czuje, że coś jest u mnie nie tak z hormonami, bo libido 0, pęcherzyki same nie pękają. Na początku cyklu hormony w normie i chyba tego lekarka się trzyma, ale ja mam wątpliwość..
Moje libido też było takie se.... Zbadałam dhea i wynik mizerny , teraz suplementuje i muszę sprawdzić poziom ale jeśli chodzi o libido to widzę zmiany ☺️☺️☺️👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌ -
A u mnie dziś plamienie 😳 9dpo 😳 nie żeby mój mózg zaczął świrować 😳😳😳
Kolor jasno różowy delikatnie pod czerwony.
To miał być cykl odpoczynku a wyszły regularne sexy i mierzenie temperatury spowrotem mi się wkręciło 🤦🙈Oliwia23, Juliet lubią tę wiadomość
👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mama8latka właśnie miałam pytać co tu się wyprawia 😁😁😁😁 ja we wtorek zwalniam brzuszek i coś mi się wydaje że może być przejęty? Oby to był dobry znak 💪🍀💪🍀💪🍀💪🍀🥰🥰🥰🥰
MayMasza, Mama8latka, Nins, Dominika96, Oliwia23, Juliet, Clausix lubią tę wiadomość
04.11.2021 ⏸️🍀
28.06.2022 Blanka 🥰 Julia 🥰
👼11.2020r. 11tc💔
👱♀️ 29 lat
3dc:
AMH- 5,53
Tsh-1.55-->2,1 -->1,73-->2,02
Lh-7.78-->6,84✔️
Fsh-7.48-->8,57✔️
Estradiol-59.54--> <20 ❌
Prolaktyna-11.45--> 7,17✔️
Testosteron-0.27✔️
👱♂️29 lat
morfologia 4 %--->5%✔️
Koncentracja 58.70 mln/ml --->88.61mln/ml✔️
“Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie” -
Mama8latka wrote:Jak byś napisała wcześniej że masz libido 0 to b.Ci jeszcze napisała żebyś zrobiła Dhea-s badanie.
Moje libido też było takie se.... Zbadałam dhea i wynik mizerny , teraz suplementuje i muszę sprawdzić poziom ale jeśli chodzi o libido to widzę zmiany ☺️☺️☺️
A to DHEA to na początku cyklu czy można przy owulacji? Sprawdzę to w następnym cyklu, na mojej liście mam jeszcze do zrobienia testosteron, androstendion, DHEA właśnie (ale DHEA-s nie miałam na liście), FT4,FT3,T4 i T3, bo wszystkie podstawowe badania jak morfologia, TSH i prolaktyna są OK. W przyszłym miesiącu dostanę premie wakacyjna,więc już wiem jak ją spozytkuję.. -
Trottin, mnie żaden gin nigdy nie zlecał badań w okolicy owulacji, tylko na początku cyklu (3-5 dc).Faktycznie wtedy lekarze analizują jaka będzie owulacja ze stosunku LH i FSH oraz samych ich wartości, bo jeden hormon odpowiada za wzrost pęcherzyka i wydzielanie estradiolu a drugi za luteinizację, czyli pekanie). U mnie też pęcherzyki często nie pękały... Wynikało to z tego, że wolno rosły, za długo, żeby zgrać się z pikiem LH. Wtedy osiągnąwszy 16-18 mm potrafiły zacząć się wchłaniać. A jak były za duże na wchłonięcie, to się zapadały (to się nazywa "zespół LUF").
Ja mam łagodne PCOS, choć nie jest to jednozanczne. Na własną rękę robiłam sobie rozszerzone badania innych hormonów pod kątem PCOS i faktycznie niektóre androgeny miałam lekko podwyższone a one właśnie mocno mieszają przy owulacji. Miałam też podwyższoną prolaktynę, którą zbiłam lekami (co wpłyneło na poprawę innych hormonów).
Co do libido to tu wpływać może prolaktyna właśnie i testosteron. Badałaś kiedyś te hormony? Mnie zlecała te badania na poczatku cyklu.
Polecam Ci konto na instagramie "dietetyka.hormonalna", przejrzyj posty i wyróznione relacje, może na coś jeszcze Cię to naprowadzi. Jest tam też o suplementach wspierających płodność i owulacje, o czym często lekarze nie mówią wcale, albo mają sceptyczny stosunek (nie wszyscy na szczęście). Bardzo dużo fajnej wiedzy jest tez na YT (kanał płodnośćPL.tv - mają też stronę internetową, albo kanał Klinika Bocian). Z doświadczenia wiem, że dużo "roboty" musimy wykonać same niestety. Lekarze często gęsto idą swoim schematem dla wszystkiech takim samym i zanim trafisz na trop, co tam u Ciebie nie gra, to mijają kolejne miesiące. A tak, można sugerować i podpytywać i może wspólnie do czegoś dojść, zamiast spędzić 5 minut w gabinecie, usłyszeć zdawkowe zdanie, niczego sie nie dowiedzieć i zapłacić 200-300 zł za to.
Powodzenia!
Edit: Ja też DHEA i DHEA-s robiłam oraz androstendion i testosteron. Ogólnie panel androgenowy warto zrobić i zobaczyć co tam sie dzieje, Nie są to standardowe badania zlecane przez lekarza, a jednak często warto je sprawdzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2022, 13:58
Starania od 03.2021
💔 10.11.2021 - 5 tc.
🩺 21.12.2021 - histeroskopia / usunięcie mięśniaka (1,5 cm; 40% pod śluzówką. Histopatologia i biopsja OK
21.03.2022 - Owulacja stym. letrozolem po raz 2. Glucophage 750 - 2x1 i Norprolac 75 - 0.5x1. Ovitrelle.
🍀⏸ 14.04 - Beta 72 (Prog. 36,43 ng/mL)
🍀⏸ 16.04 - Beta 200 (Śr. 2dniowy przyrost 166.7%)
🍀⏸ 19.04 - Beta 1197 (Prog. 36,28 ng/mL; Śr. 2dniowy przyrost 214.5%)
🍀❤️ 28.04 Zarodek 2,6 mm z ♥
🍀❤️ 19.05 CRL 20 mm. Słyszałam ♥
🍀❤️ 24.05 CRL 28 mm. 160u♥
🍀❤️ 10.06 CRL 54 mm, badania prenatalne i genetyczne - zdrowy chłopczyk
👶❤️ 27.12.2022 g. 12:05 Nareszcie razem po tej stronie brzuszka 🥰
✔️AMH; ANA; TSH; ATg; ATPO; Białko C i S
💉 Czynnik V (R2) - heparyna od potwierdzenia ciąży w USG
-
Achna wrote:Mama8latka właśnie miałam pytać co tu się wyprawia 😁😁😁😁 ja we wtorek zwalniam brzuszek i coś mi się wydaje że może być przejęty? Oby to był dobry znak 💪🍀💪🍀💪🍀💪🍀🥰🥰🥰🥰
Kurcze kilka dni zostało 🥰 wyśpij się dobrze przez te dni 😁
Trottin ja robiłam 3dc Dhea-s , to jest raczej to samo co Dhea. Tak mi się wydaje 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2022, 14:01
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Nins wrote:Trottin, mnie żaden gin nigdy nie zlecał badań w okolicy owulacji, tylko na początku cyklu (3-5 dc).Faktycznie wtedy lekarze analizują jaka będzie owulacja ze stosunku LH i FSH oraz samych ich wartości, bo jeden hormon odpowiada za wzrost pęcherzyka i wydzielanie estradiolu a drugi za luteinizację, czyli pekanie). U mnie też pęcherzyki często nie pękały... Wynikało to z tego, że wolno rosły, za długo, żeby zgrać się z pikiem LH. Wtedy osiągnąwszy 16-18 mm potrafiły zacząć się wchłaniać. A jak były za duże na wchłonięcie, to się zapadały (to się nazywa "zespół LUF").
Ja mam łagodne PCOS, choć nie jest to jednozanczne. Na własną rękę robiłam sobie rozszerzone badania innych hormonów pod kątem PCOS i faktycznie niektóre androgeny miałam lekko podwyższone a one właśnie mocno mieszają przy owulacji. Miałam też podwyższoną prolaktynę, którą zbiłam lekami (co wpłyneło na poprawę innych hormonów).
Co do libido to tu wpływać może prolaktyna właśnie i testosteron. Badałaś kiedyś te hormony? Mnie zlecała te badania na poczatku cyklu.
Polecam Ci konto na instagramie "dietetyka.hormonalna", przejrzyj posty i wyróznione relacje, może na coś jeszcze Cię to naprowadzi. Jest tam też o suplementach wspierających płodność i owulacje, o czym często lekarze nie mówią wcale, albo mają sceptyczny stosunek (nie wszyscy na szczęście). Bardzo dużo fajnej wiedzy jest tez na YT (kanał płodnośćPL.tv - mają też stronę internetową, albo kanał Klinika Bocian). Z doświadczenia wiem, że dużo "roboty" musimy wykonać same niestety. Lekarze często gęsto idą swoim schematem dla wszystkiech takim samym i zanim trafisz na trop, co tam u Ciebie nie gra, to mijają kolejne miesiące. A tak, można sugerować i podpytywać i może wspólnie do czegoś dojść, zamiast spędzić 5 minut w gabinecie, usłyszeć zdawkowe zdanie, niczego sie nie dowiedzieć i zapłacić 200-300 zł za to.
Powodzenia!
Nims, badałam prolaktynę i mój wynik to 21,73 ng/ml (norma do 25) i moja lekarka uważa, że ten wynik jest OK.
W kolejnym cyklu sprawdzę testosteron (wolny, całkowity i jeszcze znalazłam coś takiego jak androstendion(?)). Może uda mi się znaleźć też lab, który robi to DHEA, bo widzę, że w Diagnostyce tego nie badają.
Wlasnie, przede wszystkim chodzi o ten czas. Ja chciałabym zrobić jak najwięcej badań, żeby za jednym razem sprawdzić jak najwięcej rzeczy, a widzę, że lekarka podchodzi spokojniej do tego tematu, ale tu znowu pojawia się ten kluczowy CZAS, którego ja nie chcę tracić..Nins lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, czy mogę do Was dołączyć? Podczytuję Was czasem..
Miphuhiz, Nins lubią tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Mama8latka wrote:Coś się dzieje tylko czy to jest to co bym chciała 🤔🙈 🤷 czy tylko taki psikus . Ale przejąć bym chciała 🥰
Kurcze kilka dni zostało 🥰 wyśpij się dobrze przez te dni 😁
Trottin ja robiłam 3dc Dhea-s , to jest raczej to samo co Dhea. Tak mi się wydaje 🤔
Mama8latka, właśnie doczytałam, że oba te związki są prekursorami hormonów płciowych, więc dla pełnego obrazu chyba musiałabym oznaczyć oba. No chyba, że podczas badania DHEA oznacza się też DHEA-s, ale tego nie wiem, bo dla mnie te wszystkie związki to czarna magia, póki co..
Pamiętasz może w jakim laboratorium robiłaś to badanie? -
Trottin wrote:Mama8latka, właśnie doczytałam, że oba te związki są prekursorami hormonów płciowych, więc dla pełnego obrazu chyba musiałabym oznaczyć oba. No chyba, że podczas badania DHEA oznacza się też DHEA-s, ale tego nie wiem, bo dla mnie te wszystkie związki to czarna magia, póki co..
Pamiętasz może w jakim laboratorium robiłaś to badanie?Trottin lubi tę wiadomość
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mała aktualizacja, właśnie dostałam wyniki:
FSH 10 mIU/ml
LH 25,71 mIU/ml
Estradiol 235 pg/ml
Teoretycznie wszystkie wyniki w normie biorąc zakresy z lab. Mam cykle 26 dni, dziś jest 16dc, pęcherzyk ma teoretycznie 19mm, ale hormony OK. Pójdę jeszcze z ciekawości zbadać progesteron za tydzień w poniedziałek, zobaczymy czy była owulacja bez Ovitrelle -
Nins, odzywaj się co parę dni, że żyjesz i jest wszystko ok. Bo ja się martwię o Ciebie (za dużo się naczytałam o jakiś głupotach ciążowych 😐). Cieszę się, że rośnie synek i jest zdrowy.
U mnie wyrosły te 2 pęcherzyki i boje się, że nie pękły. Do tego mam dziwny śluz. Niby rozciągliwy ale jak taki glutek. I jest też biały. Teraz już sobie wkręcam o wrogim śluzie etc. Echhhh
Mama8latka. Trzymam kciuki i nie puszczam. Sama też miałam nie mierzyć, a już rano szukałam termometru
Achna. Na tym wątku kolejka się tworzy z czekających na przejęcie brzuszka. Życzę nam żebysmy w końcu zaciążyły.
Trottin. Ja mierze te hormony bo jestem po operacjach przysadki i ona pracuje jak chce. Do tego jestem na ten moment najstarsza na wątku i mam już starożytne jajniki więc trzeba poświęcić im więcej uwagi 😉
Sesyjka. Witaj i rozgosc się
Ja w czwartek o 21 wzięłam Ovi (w srode o 17 jeden pęcherzyk miał 18mm, a drugi 17,5) i teraz czekam. Mial być seks rano w piątek ale mój mąż był wymęczony po pracy,potem po południu nie miał nastroju. Postraszylam go inseminacja więc wieczorem się postarał żeby było ok. Dzisiaj poprawiamy i potem już ma spokój, i go palcem nie dotkne skoro seks z własną żona to takie poświęcenie.
Mnie boli brzuszek i teraz tak myślę, że mogłam poczekać do piątku i rano zapisać Ovi ale ta pani ginekolog powiedziała, że ten pęcherzyk 18mm już się wyrywa do pęknięcia więc wolałam podać zastrzyk żeby się nie okazało, że jest za późno.
Hmmmm. Na te 2 tygodnie planuje obciąć sobie głowę i przyszyć dopiero 9 lipca na testowanie, o ile nie dostanę okresu wcześniej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2022, 15:58
Nins lubi tę wiadomość
👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka -
Miphuhiz wrote:Nins, odzywaj się co parę dni, że żyjesz i jest wszystko ok. Bo ja się martwię o Ciebie (za dużo się naczytałam o jakiś głupotach ciążowych 😐). Cieszę się, że rośnie synek i jest zdrowy.
U mnie wyrosły te 2 pęcherzyki i boje się, że nie pękły. Do tego mam dziwny śluz. Niby rozciągliwy ale jak taki glutek. I jest też biały. Teraz już sobie wkręcam o wrogim śluzie etc. Echhhh
Mama8latka. Trzymam kciuki i nie puszczam. Sama też miałam nie mierzyć, a już rano szukałam termometru
Achna. Na tym wątku kolejka się tworzy z czekających na przejęcie brzuszka. Życzę nam żebysmy w końcu zaciążyły.
Trottin. Ja mierze te hormony bo jestem po operacjach przysadki i ona pracuje jak chce. Do tego jestem na ten moment najstarsza na wątku i mam już starożytne jajniki więc trzeba poświęcić im więcej uwagi 😉
Sesyjka. Witaj i rozgosc się
Ja w czwartek o 21 wzięłam Ovi (w srode o 17 jeden pęcherzyk miał 18mm, a drugi 17,5) i teraz czekam. Mial być seks rano w piątek ale mój mąż był wymęczony po pracy,potem po południu nie miał nastroju. Postraszylam go inseminacja więc wieczorem się postarał żeby było ok. Dzisiaj poprawiamy i potem już ma spokój, i go palcem nie dotkne skoro seks z własną żona to takie poświęcenie.
Mnie boli brzuszek i teraz tak myślę, że mogłam poczekać do piątku i rano zapisać Ovi ale ta pani ginekolog powiedziała, że ten pęcherzyk 18mm już się wyrywa do pęknięcia więc wolałam podać zastrzyk żeby się nie okazało, że jest za późno.
Hmmmm. Na te 2 tygodnie planuje obciąć sobie głowę i przyszyć dopiero 9 lipca na testowanie, o ile nie dostanę okresu wcześniej.
Miphuhiz, trzymam kciuki, żeby Ovitrelle spełniło swoje zadanie!
I które dokładnie hormony badasz? DHEA I DHEA-s?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2022, 16:11
-
Trottin wrote:Miphuhiz, trzymam kciuki, żeby Ovitrelle spełniło swoje zadanie!
I które dokładnie hormony badasz? DHEA I DHEA-s?
Dzięki za kciuki👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
AMH -1,01 ->1,59
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
Dzięki dziewczyny ❤
Może Wy że swojego doświadczenia powiecie mi co moglabym jeszcze zbadać, co mogłoby być problemem u nas?
Mieliśmy słabe nasienie , ale po operacji juz ok, ja miałam polipa endometrialnego ale już usunięty, hormony mam ok, tarczycq ok, owulacje własne, cykle regularne 27-28dni, mutacji brak, p.cial p.plemnikowych u obojga brak.
W immunologię nie wchodziłam.. Może zbadać ana?
Już ma brak sił ostatnio.. robiłam 1 stymulację, były 2 pęcherzyki w 12dc 18 i 19mm , endo ok, pękły I znów nic..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2022, 19:05
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka wrote:Dzięki dziewczyny ❤
Może Wy że swojego doświadczenia powiecie mi co moglabym jeszcze zbadać, co mogłoby być problemem u nas?
Mieliśmy słabe nasienie , ale po operacji juz ok, ja miałam polipa endometrialnego ale już usunięty, hormony mam ok, tarczycq ok, owulacje własne, cykle regularne 27-28dni, mutacji brak, p.cial p.plemnikowych u obojga brak.
W immunologię nie wchodziłam.. Może zbadać ana?
Już ma brak sił ostatnio.. robiłam 1 stymulację, były 2 pęcherzyki w 12dc 18 i 19mm , endo ok, pękły I znów nic..
Hej Sesyjka,
ja niestety nic nie doradzę, bo mimo że walczymy już rok, to dopiero rozpoznaje temat badań na własną rękę. Chciałam tylko zapytać czy sprawdzałaś drożność, ale skoro usuwalaś polipa to pewnie tak? -
Trottin wrote:Hej Sesyjka,
ja niestety nic nie doradzę, bo mimo że walczymy już rok, to dopiero rozpoznaje temat badań na własną rękę. Chciałam tylko zapytać czy sprawdzałaś drożność, ale skoro usuwalaś polipa to pewnie tak?
AMH- 2,6
operacja żylaków 1st.
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Melduje że zatestowalam dziś po tym wczorajszym plamieniu i dupa... Biało 😑
Ale od tego plamienia minelo dopiero jakieś 20h to jeszcze jest czas..chyba...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2022, 09:38
👼 2019r -15tc 💔
👼 2019r - 9tc 💔
2 x CB 💔
06.2023r - CB 💔
06.2024r - CB 💔
Mama8latka wrote:Melduje że zatestowalam dziś po tym wczorajszym plamieniu i dupa... Biało 😑
Ale od tego plamienia minelo dopiero jakieś 20h to jeszcze jest czas..chyba...👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
AMH -1,01 ->1,59
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
❄️❄️❄️ na zimowisku
8tc - 1,72 cm 🐣
Na pewno pójdę do drugiego lekarza to skonsultować. Ale mega jestem wkurzona i boję się, że jeżeli nic z tym nie zrobię to może się stać w razie cmdrugiej ciąży jakieś nieszczęście.
A tak w ogóle to ja z moim mężem chyba zanim przeprowadzimy się w końcu na swoje to się pozabijamy.. Serio.. Już mam dosyć tematu wykończeń itd.. 😬🥴