Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Karenira, Skowronek pewnie, że zapraszamy, ale no właśnie - zarażajcie nas!

Czytałam, że ostatnio odchodzi się od stawiania diagnozy o PCOS na postawie stosunku LH/FSH, a obecnie wyznacznikiem jest AMH. Natomiast z własnego przykładu wiem, że ta diagnoza mało co zmienia tak naprawdę. Najważniejsze jest to czy występują owulacje. U mnie są, ale co z tego 😔 Także czy nazwę to PCOS czy nie to za dużo to nie wniesie w dalsze leczenie, bo nie jest to choroba, którą się leczy. Leczy się jej skutki.

Papillon, a jak z Twoją dietą? Trzymasz 100% cały czas? Jak sobie radzisz? Szcze to chciałabym żeby to odliczania październikowego nie doszło, i żeby to wrzesień mnie zaskoczył, ale nie bardzo dopuszczam taką ewentualność. Raczej patrzę w przyszłość.

Powiem Wam, że mam takie dni, że totalna załamka i zastanawiam się co dalej, na co ja w ogóle mam się leczyć skoro niby wszystko działa, a czasami myślę sobie, że a może to ten cykl i takie błędne koło.

Clausix może to uczulenie? U mnie nie było żadnych skutków ubocznych od Niepokalanka, nic mnie nie swędzi 😜
    No właśnie moja gin (ona jest też Endo) mówiła że po lh/FSH nie widać u mnie pcos,ale właśnie mówiła że nowe badania mowia o AMH i pcos.
    Ja to wg zawsze myślałam, że mam owu ok 12-14 dnia, później byłam monitoringu to się okazało że to był 15-16 dzień a ostatnio 19 DC a dwa pęcherzyki dalej sobie siedziały w jajnikach.

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Clausix Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kzz wrote:
    Angelaaa gratulacje :)
    Bardzo chciałabym się od ciebie zarazić :)
    Odebrałam wyniki progesteronu. W 21 dniu cyklu wynosi 3,9 ! Tak się cieszę ze jakaś poprawa , już nastawiałam sie na standardowy wynik 0, 10 . Czy to może oznaczać , ze owulacja była ?
    Może te ziółka na mnie podziałają ;)

Gdzieś dziewczyny pisały, że potwierdza owulacje wynik >10, ale super, że jest zmiana! Idzie do przodu 😁

32 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was tutaj miala może laparoskopie?

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Kzz Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz gdzieś w necie przeczytałam ze wynik poniżej 3 wyklucza owulację , więc może jest nadzieja ;) może za wcześnie robiłam badanie może powinnam zrobić 22 -23 byloby lepiej ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2020, 18:38

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) Czy ja też mogę dołączyć do Was?

Staramy się z mężem już ponad rok, właśnie mam 3 dc, więc jest już to 14 cykl starań.
    2 dni umierałam, takie silne bóle miałam, że bez tabletek ani rusz. Dziś 3 dzień i już spoko. Generalnie mam bardzo skąpe okresy, max 4 dni, gdzie 3 i 4 dzien to już naprawdę bardzo lekkie krwawienie. Czytałam, że jedna z was też ma taki problem.

Pozdrawiam:)

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Niezapominajka 🍀 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ami możesz mieć lekkie PCOS, wyniki, które masz mogą wskazywać, ale nie ma się co szufladkować. Jak to powiedział mój lekarz: PCOS to nie choroba tylko urok 😉 A jak u Ciebie z owulacją? Jaki kolejny krok w klinice? Mamy podobny staż staraniowy.

Natka niestety nie pomogę, ja miałam tylko HSG.

Kzz progesteron powinno się badać 7dpo i wynik wskazujący owulację to faktycznie powyżej 10, ale zdarza się, że owulacja była, a progesteron jest niski tak jak u Ciebie. Niestety nie jest to dobry wynik dla potencjalnego zarodka, bo będzie bardzo ciężko utrzymać ciążę przy tak niskim progu. Warto dalej zgłębić się w to dlaczego masz tak niski poziom i w razie potrzeby suplementować albo postarać się naturalnie zwiększyć poziom 🙂

👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
    🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    Maj: rozpoczęcie starań 🌱
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    Maj: Gameta Gdynia
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
    𝟐𝟎𝟐𝟐:
    Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷

“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannah witaj! Ostatnio o Tobie myślałam 🙂 Byłaś już w klinice? Czy napro?

hannah_92 lubi tę wiadomość

🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    𝟐𝟎𝟐𝟐:

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Dzisiejszy dzień w pracy tak mi zleciał, że nie wiem nawet kiedy :P 8 dni do wizyty, jakieś 9 do owu. Zacznę sikać owulaki koło 12dc, żeby mieć pewność. Tempka dzisiaj ładnie w dole - 36,4 (w końcówce cyklu była koło 36,8-36,9). Działamy! :D
    12 cykl... to się musi udać! Prawda?

Tak wczoraj serduszkowaliśmy ze starym jak na początku związku haha, żeby nam się w owu tak chciało :P

Właśnie zczailam, że mamy wizytę tego samego dnia 😁 Pewnie, że się musi udać!

Clausix lubi tę wiadomość

🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    𝟐𝟎𝟐𝟐:

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Hannah witaj! Ostatnio o Tobie myślałam 🙂 Byłaś już w klinice? Czy napro?

Mam wizytę u swojej ginekolog-naprotechnolog 17 września, także póki co zostało mi cierpliwie czekać. Wypytam ją o kilka kwestii, a potem zdecyduję co dalej. Zobaczę jak będzie z jej podejściem do mnie.
    Jestem trochę zła, bo tak sobie zaplanowałam wizytę, żeby była w okolicach owulacji, a okres przyszedł trochę wcześniej i nie wiem jak z tym monitoringiem wyjdzie...

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    Mam wizytę u swojej ginekolog-naprotechnolog 17 września, także póki co zostało mi cierpliwie czekać. Wypytam ją o kilka kwestii, a potem zdecyduję co dalej. Zobaczę jak będzie z jej podejściem do mnie.
    Jestem trochę zła, bo tak sobie zaplanowałam wizytę, żeby była w okolicach owulacji, a okres przyszedł trochę wcześniej i nie wiem jak z tym monitoringiem wyjdzie...
    A jesteś zadowolona z napro? U mnie w okolicy nie ma polecanych lekarzy, a średnio mam możliwość dojeżdżania kilkuset km i po obserwacji cyklu wiem, że nie w tym problem, bo wykresy mam książkowe. Dlatego zdecydowałam się na klinikę, a nie naprotechnologię. Dodatkowo nie wyobrażam sobie wypełniania tych kart 🙈

🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    𝟐𝟎𝟐𝟐:

• Clausix Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    Cześć dziewczyny:) Czy ja też mogę dołączyć do Was?

Staramy się z mężem już ponad rok, właśnie mam 3 dc, więc jest już to 14 cykl starań.
    2 dni umierałam, takie silne bóle miałam, że bez tabletek ani rusz. Dziś 3 dzień i już spoko. Generalnie mam bardzo skąpe okresy, max 4 dni, gdzie 3 i 4 dzien to już naprawdę bardzo lekkie krwawienie. Czytałam, że jedna z was też ma taki problem.

Pozdrawiam:)

Ja mam dokładnie takie okresy jak mówisz 😉 zawsze mi się wydawało, że to jest ok, ale teraz już sama nie wiem czy nie za mało.

💊 Euthyrox 50/75, Metformina 750, Acard 150, Dostinex 0,5, Prograf 1, + worek supli 😅

💊 M - Fertilman Plus 2x1

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    Ami możesz mieć lekkie PCOS, wyniki, które masz mogą wskazywać, ale nie ma się co szufladkować. Jak to powiedział mój lekarz: PCOS to nie choroba tylko urok 😉 A jak u Ciebie z owulacją? Jaki kolejny krok w klinice? Mamy podobny staż staraniowy.

Natka niestety nie pomogę, ja miałam tylko HSG.

Kzz progesteron powinno się badać 7dpo i wynik wskazujący owulację to faktycznie powyżej 10, ale zdarza się, że owulacja była, a progesteron jest niski tak jak u Ciebie. Niestety nie jest to dobry wynik dla potencjalnego zarodka, bo będzie bardzo ciężko utrzymać ciążę przy tak niskim progu. Warto dalej zgłębić się w to dlaczego masz tak niski poziom i w razie potrzeby suplementować albo postarać się naturalnie zwiększyć poziom 🙂
    Wiesz co teraz miałam zrobić USG jamy brzusznej by wykluczyć guzka na nadnerczach (to nieszczęsne dheas) ale robiłam i niby wszystko ok. I muszę zrobić kortyzol. Jesli ok to mówiła że będziemy "robić ciążę"- czyli stymulacja. Tylko u nas ta morfo męża 1%
    Jutro robię krzywa glukozową i insulinową - po tym wysyłam wyniki do gin i mówi czy mam brać to glukophage.
    A jak wyniki nasienia u Was ?
    Staż prawie mamy identyczny :)

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka 🍀 wrote:
    A jesteś zadowolona z napro? U mnie w okolicy nie ma polecanych lekarzy, a średnio mam możliwość dojeżdżania kilkuset km i po obserwacji cyklu wiem, że nie w tym problem, bo wykresy mam książkowe. Dlatego zdecydowałam się na klinikę, a nie naprotechnologię. Dodatkowo nie wyobrażam sobie wypełniania tych kart 🙈

Moja ginekolog jest także naprotechnologiem, ale ja kart nie wypełniam. Odkąd pamiętam to nie miałam problemu z wyznaczeniem u siebie owulacji. Objawy mam charakterystyczne, typowe. Może raz na rok się zdarzy, że nie wiem kiedy to, a tak to zawsze. Badałam temperaturę przez 3 cykle, ale na razie dałam sobie spokój, bo był urlop, a potem miałam 3 tygodnie kwarantanny i spałam sobie długo:) owulacje potwierdzone monitoringiem, także u mnie raczej nie tu leży problem. Ale na wizycie zamierzam wypytać o wszystko dokładnie, może coś nowego wprowadzi. Myślę, że dobrze zrobiłaś, że poszłaś do kliniki. Naprotechnologia jest super, zawsze będę za tą metodą stała murem. Nie mniej jednak jeśli badania hormonalne są dobre, a kobieta wie kiedy owulacja itd i nie ma problemu z wyznaczaniem dni płodnych i niepłodnych to myślę, że lepiej od razu udać się do kliniki, tam znajdą może inny problem.

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Ja mam dokładnie takie okresy jak mówisz 😉 zawsze mi się wydawało, że to jest ok, ale teraz już sama nie wiem czy nie za mało.

Czyli mamy tak samo:) ja już też zgłupiałam. Wydawało mi się zawsze, że to jest ok. Różne są kobiety, tak samo różne są okresy, ale teraz to już mam mętlik w głowie. Jestem wysoka i szczupła i zawsze łączyłam to z tym. Zapytam na wizycie o to w pierwszej kolejności. Badania hormonalne które robiłam były w porządku, ale musiałam chyba powtórzyć, bo już sporo czasu minęło. A ty robiłaś hormony?

• Promyczek93 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was tutaj miala może laparoskopie?

Miałam jak masz pytania chętnie odpowiem ;)

Ona 30 👱‍♀️ On 40 👨
    31.07.22 👶

Walczymy o rodzeństwo! 👊
    Sierpień 2023 start walki
    6.11.23 punkcja ❄️❄️❄️❄️
    2024 nadzieja na transfer 2 cykle odwołane
    3 trafiony- cudzie trwaj!

24.01.24 transfer 4AA 🥺
    5dpt ⏸️ cień
    7dpt prog 36,9 beta 38,6
    10dpt prog 46,1 beta 258
    12dpt prog 45,6 beta 714 😍
    19dpt beta 8840
    26dpt USG mamy ❤️😍
    ——————————————————-
    IVF
    06.21 criotransfer 4BB 9dpt 43,7 11dpt 172 prog 15,7 16dpt 1132 prog 14,2 21dpt 1696 prog 18,5 22dpt USG pęcherzyk ciążowy 24dpt 1782 28dpt 💔 Poronienie zatrzymane

11.21 Transfer
    7 dpt - prog 17,7 13dpt - bHCG 585 prog 16,5 15dpt - bHCG 1279 prog 21,1 22dpt- bHCG 9558 prog 21,4 30dpt USG 7,5mm serduszko ❤️ 31.07 Cud na świecie! 🥰 Synko 👶🏻
  • Kzz Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka
    Byłam 11 dc u gin i po usg powiedziała ze szansy na owu nie ma rowniez w tym miesiacu. Od ponad roku nie miałam żadnego cyklu owulacyjnego . Objawów owu też nie widziałam wiec badanie zrobiłam na czuja , w takim dniu jak kiedyś kazali mi ginekolodzy. W nastepnym cyklu też zbadam , zobaczymy co wyjdzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2020, 19:34

• Clausix Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    Czyli mamy tak samo:) ja już też zgłupiałam. Wydawało mi się zawsze, że to jest ok. Różne są kobiety, tak samo różne są okresy, ale teraz to już mam mętlik w głowie. Jestem wysoka i szczupła i zawsze łączyłam to z tym. Zapytam na wizycie o to w pierwszej kolejności. Badania hormonalne które robiłam były w porządku, ale musiałam chyba powtórzyć, bo już sporo czasu minęło. A ty robiłaś hormony?

Poza prolaktyną która 2 na 3 badania wyszła za wysoka, wszystko w normie. W lutym tsh miałam 1,5, w maju skoczyło na 4,5 i zaczęła się moja przygoda z endokrynologiem i Euthyroxem (udało się wyrównać). Teraz walczę z prolaktyną niepokalankiem i czekam na wizytę u nowej Pani gin-endo bo poprzednia chyba wyczerpała swoje możliwości 😜

💊 M - Fertilman Plus 2x1

• ami_ami Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a skąd jesteście ? Czym zajmujecie się na co dzień ? 🙃

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ami u mnie było dokładnie tak samo z androgenami. Wyszlo mi w luxmedzie mocno podwyższone DHEA, testosteron w normie, USG nic nie wykazało, kortyzol z obciążeniem również w normie. Także typowo wynik wysoki ze względu na PCOS. Wyniki nasienia są dobre, co prawda morfologia 2%, ale przy 160mln i prawidłowej ruchliwości, więc lekarze jednogłośnie powiedzieli, że nie ma się czym martwić. USG + hormony u męża również w normie. Tak czy siak się suplementuje i pije olej z czarnuszki 🙂 Ja Glucophage biorę już 4 rok. Właściwie przez cały okres starań żadne badania ani leki nie zbliżyły nas do ciąży czy diagnozy.

Hannah dokładnie. Nie mam najmniejszego problemu z wyznaczeniem owu u siebie, cykle są prawidłowe, wyniki badań tak samo, endometrium, miesiączka wszystko książkowe. A nie mam już siły na marnowanie kolejnych miesięcy, czekanie, diagnozy... Oczywiście nie neguję drogi naprotechnologii, ale myślę, że nie jest idealna i nie dla każdego. Jeśli ktoś nie zna swojego organizmu albo jedynym problemem jest brak owulacji to jak najbardziej polecam.

🧔🏼31

𝟐𝟎𝟏𝟗:
    𝟐𝟎𝟐𝟎:
    🔸6 cykli stymulowanych
    𝟐𝟎𝟐𝟏:
    Czerwiec:
    𝟐𝟎𝟐𝟐:

• Papillon Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zakupiłam sobie e-booka PCOS od Akademii Płodności i na tej podstawie tworzę swoje posiłki. Ogólnie dieta na Pcos to przede wszystkim dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Ja zamieniłam już wszystko, czyli nie jem jasnego pieczywa tylko żytnie lub pełnoziarniste, nie jem pszennych makaronów, białego ryżu. Wcinam ogromne ilości warzyw, a z owoców tylko te ciemne. Królują borówki, maliny, ostatnio granat 😂 Oczywiście zero cukru, fast foodów i innych przetworzonych potraw. Staram się 2-3 razy w tyg jeść ryby i zamieniać też często białko zwierzęce na roślinne. Jem dużo ciecierzycy, fasoli i innych strączkowych warzyw. Stosuję superfoodsy jak olej z czarnuszki, nasiona czarnuszki, cynamon, nasiona chia, kakao, orzechy. To tak mniej więcej u mnie wygląda 😅
    Ajwii 2 cieszę się, że nie jestem w tym sama. Bardzo dovrze robisz, że od dziecka małą uczysz zdrowych nawyków, wtedy w dorosłym życiu jest o wiele łatwiej, a patrząc na to co dzieje się teraz z dziećmi to jest to przerażające. Otyłość wśród dzieci jest ogromnym problemem w dzisiejszych czasach, więc ja jestem jak najbardziej za zdrowym jedzeniem nawet u maluchów.
    Kzz super, że progesteron jest już wyższy. Tak naprawdę jak masz tak długie cykle to mało prawdopodobne, żeby progesteron wyszedł wysoki w 21 dniu. Ja mając cykle po 38 dni badałam progesteron np 32 dnia jak owu miałam 25 dnia cyklu.

Mamy to !!! 11dpo⏸️😍 28.09
    30.11 7,4 cm chłopiec 💙🥰
    ckaiikgnsmllond0.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ