Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Brązowe plamienie na początku ciąży
Odpowiedz

Brązowe plamienie na początku ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 8 maja 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem w piątym tygodniu (4+3 według OM), ale owulacja była już w 11 lub 12 dc, więc myśle ze ciąża jest ciut starsza. Po pozytywnym teście zrobiłam badania bety i proga, beta wyszła 18, a potem 35, a próg dwa razy ok 12. Kolejnego dnia miałam różowe plamienie, byłam u gina i dostałam Duphaston dwa razy dziennie. Od następnego dnia codziennie jest lekkie brązowe plamienie, staram się odpoczywać i właściwie nic obciążającego nie robię, a plamienie nadal się zdarza. Dzisiaj na teleporadzie lekarz stwierdził, ze mam leżeć, ale zwolnienia z pracy nie chciał dać, wiec nie wiem jak mam to zrobić. Większość czasu pracuje zdalnie, ale w końcu będę musiała pójść do biura. Do tego codziennie rano budzę się upocona i w ciągu dnia zdarza się, ze mam 37,5 temp, trochę mnie boli brzuch (rozpieranie). Co myślicie? Ktoś tak miał? W dodatku za tydzień szykuje mi się delegacja i nie wiem co robić…. Przepraszam za żal post, ale już nie wyrabiam ze stresu :(

• Namisa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyższona temperatura i bol brzucha we wczesnej ciąży to totalna norma - na tempke wypływa progesteron, a brzuch może pobolewac jak na miesiaczkę bo ciągle trwa etap zagnieżdżania się zarodka. Plamienia też bywają zwykle fizjologiczne na tym etapie, ale tutaj wiadomo - warto obserwować czy się nie nasilają.
    Możesz jeszcze dla pewności wykonać kontrolnie beta hcg i sprawdzić przyrost - będziesz spokojniejsza jeśli wszystko w dalszym ciagu ładnie rośnie. Warto też się udać do jakiegoś empatycznego ginekologa (moze wybierz kogoś stacjonarnie?) z wynikiem beta hcg i poprosić - jeśli nie o zwolnienie lekarskie - to chociaż o zaświadczenie o tym ze jestes w ciąży do pracy. Ciężarnych nie można wbrew ich woli wysyłać na delegacje, więc warto skorzystać z tego prawa, zwlaszcza że plamienie to jednak taki objaw który warto nadzorować będąc "na miejscu".

Rzeżucha lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 8 maja 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuje za odpowiedz <3 Myśle właśnie nad powtórnym badaniem bety jutro, albo mnie to uspokoi albo będzie wiadomo, ze jest faktycznie problem.
    Co do delegacji - wiem, ze nie można wysyłać ciężarnej bez zgody na delegacje, ale nie chcę jeszcze nic mówić w pracy, bo to dla mnie dużo za wcześnie. Paradoks jest taki, ze to wyjazdowe szkolenie z łagodzenia stresu 😂 W razie kryzysu myśle żeby wziąć po prostu zwolnienie od internisty

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ