X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Brązowe plamienie na początku ciąży
Odpowiedz

Brązowe plamienie na początku ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 8 maja 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem w piątym tygodniu (4+3 według OM), ale owulacja była już w 11 lub 12 dc, więc myśle ze ciąża jest ciut starsza. Po pozytywnym teście zrobiłam badania bety i proga, beta wyszła 18, a potem 35, a próg dwa razy ok 12. Kolejnego dnia miałam różowe plamienie, byłam u gina i dostałam Duphaston dwa razy dziennie. Od następnego dnia codziennie jest lekkie brązowe plamienie, staram się odpoczywać i właściwie nic obciążającego nie robię, a plamienie nadal się zdarza. Dzisiaj na teleporadzie lekarz stwierdził, ze mam leżeć, ale zwolnienia z pracy nie chciał dać, wiec nie wiem jak mam to zrobić. Większość czasu pracuje zdalnie, ale w końcu będę musiała pójść do biura. Do tego codziennie rano budzę się upocona i w ciągu dnia zdarza się, ze mam 37,5 temp, trochę mnie boli brzuch (rozpieranie). Co myślicie? Ktoś tak miał? W dodatku za tydzień szykuje mi się delegacja i nie wiem co robić…. Przepraszam za żal post, ale już nie wyrabiam ze stresu :(

• Namisa Autorytet

Wysłany: 8 maja 2023, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyższona temperatura i bol brzucha we wczesnej ciąży to totalna norma - na tempke wypływa progesteron, a brzuch może pobolewac jak na miesiaczkę bo ciągle trwa etap zagnieżdżania się zarodka. Plamienia też bywają zwykle fizjologiczne na tym etapie, ale tutaj wiadomo - warto obserwować czy się nie nasilają.
    Możesz jeszcze dla pewności wykonać kontrolnie beta hcg i sprawdzić przyrost - będziesz spokojniejsza jeśli wszystko w dalszym ciagu ładnie rośnie. Warto też się udać do jakiegoś empatycznego ginekologa (moze wybierz kogoś stacjonarnie?) z wynikiem beta hcg i poprosić - jeśli nie o zwolnienie lekarskie - to chociaż o zaświadczenie o tym ze jestes w ciąży do pracy. Ciężarnych nie można wbrew ich woli wysyłać na delegacje, więc warto skorzystać z tego prawa, zwlaszcza że plamienie to jednak taki objaw który warto nadzorować będąc "na miejscu".

Rzeżucha lubi tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 8 maja 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuje za odpowiedz <3 Myśle właśnie nad powtórnym badaniem bety jutro, albo mnie to uspokoi albo będzie wiadomo, ze jest faktycznie problem.
    Co do delegacji - wiem, ze nie można wysyłać ciężarnej bez zgody na delegacje, ale nie chcę jeszcze nic mówić w pracy, bo to dla mnie dużo za wcześnie. Paradoks jest taki, ze to wyjazdowe szkolenie z łagodzenia stresu 😂 W razie kryzysu myśle żeby wziąć po prostu zwolnienie od internisty

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ