X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę
Odpowiedz

Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 09:57

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚
    ___6 do zapłodnienia-> 2❄️
    ___2 sety po 3 oocyty ❄️🌬️prywatnie
    25.03.2026 I transfer 5AA (AH+EMBRYOGLUE) [3x1 duphaston, 1x encorton, 2x prolutex, 4x estrofem, 1x fraxiparine, 2x cyclogest] ❌ beta 2,3

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎10.25 HSG zwykłe- subdrożne
    ▪︎10.25 HSG selektywne z lipiodolem- drożne
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l
    ▪︎Test Post Coitum- 1-0-0-1-0-0-2-0-0-1 ruch A.-0%, ruch B- 2%, ruch C- 5%, Liczne leukocyty
    ▪︎Immunofenotyp OK. Jedynie CD4/CD8 2%

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎11.24 18mln/ml i 54ml/ejakulat 15 prawidłowych 2mln leukocytów
    ▪︎plemniki prawidłowe 1%, patologiczne 99% (patologia główki 98%, p.wstawki 32%, p.witki 29%)
    ▪︎panel urogenitalny 10.2025 ujemny
    ▪︎chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, hpv- nie wykryto
    ▪︎usg prostaty OK
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś z was miał taki problem?
    4 lata temu zaszłam w ciążę, naturalnie. Wszystko było ok. Żadnych problemów. Cesarka wynikła z tego że maluch nie chciał się obrócić.
    Sam zabieg cesarki przebieg poprawnie, ogólnie późniejsi lekarza jak robią USG to mówią że bardzo ładne cięcie, ledwo widoczne.
    Od 3 lat staram się o dziecko bezskutecznie..
    Naturalnie, potem z zastrzykami na owulację żeby mieć pewność że napewno tego dnia pęknie pęcherzyk. I nic...
    Mialam hsg z lipiodolem. Jestem po pierwszym nieudanym transferze in vitro. Byłam obstawiona lekami, globulkami, zastrzykami. Blastka 5 dniowa 5AA, ah i Embryoglue. No ogolnie lepiej nie mogło być a mimo to się nie udało się..
    W badaniach nic konkretnego nie wychodzi. Wszystko w normie, delikatne jakieś odchyły ale jak mówią lekarze- nie ma wpływu na zajście w ciążę.
    Czy któraś z was po cesarce miała problem z zajściem w ponowna ciążę ? Może robiła jakieś badania które wskazały że coś nie tak po tym cięciu się stało i to jest główny problem z zajściem w ciążę???

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚
    25.03.2026 I transfer 5AA (AH+EMBRYOGLUE) [3x1 duphaston, 1x encorton, 2x prolutex, 4x estrofem, 1x fraxiparine, 2x cyclogest] ❌ beta 2,3

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l
    ▪︎Test Post Coitum- 1-0-0-1-0-0-2-0-0-1 ruch A.-0%, ruch B- 2%, ruch C- 5%, Liczne leukocyty

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎plemniki prawidłowe 1%, patologiczne 99% (patologia główki 98%, p.wstawki 32%, p.witki 29%)
    ▪︎usg prostaty OK
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialas histeroskopie?

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    A mialas histeroskopie?

Nie. Wczoraj po negatywnej becie napisałam do lekarki i umówiliśmy się że w 1 dniu cyklu mam się z nią skontaktować i umówimy się na histeroskopie wtedy.
    Noszę się z zamiarem żeby może od razu zrobić biopsję/wycinek. Boję się że sama histeroskopia nic nie wykaże, żadnych zrostów itp.
    We wtorek jadę do kliniki i zrobię wszystkie możliwe badania KIR, Kriotypy, Trombolifie itd. Ale może jest jeszcze jakieś badanie, którego nie mam zrobionego a może akurat tam leży problem. Krew, wymaz, biopsja. Cokolwiek... Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego skoro jestem niemal okazem zdrowia to nie mogę zajść ponownie w ciążę...

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda u Ciebie cykl? Nie ma krwawień/plamien po miesiaczce? Czasem się zdarza że w macicy powstaje tzw. nisza związana z blizną po CC, tam się zbiera krew i warunki do implantacji są przez to słabe. Pytanie też ile masz lat - np. po 30-tce upływ 4 lat to już inna jakość komorek jajowych. Zawsze warto też przebadać męża - rozumiem że nasienie prawidłowe? Tutaj też przez 4 lata coś się mogło zmienić. Byle infekcja może namieszać.
    Ja bym pokładała nadzieję w dobrej jakościowo histeroskopii jako kolejnym kroku diagnostycznym.

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 3,14/2,2, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 6 mscy monitoring i 4x stymulacja

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
    hipogonadyzm - testosteron całkowity 🔻, estradiol - nieoznaczalny
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple

16cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

Marzec 26' - I cykl IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    02.04 - transfer I - beta ujemna.
    Próbujemy dalej.

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    We wtorek jadę do kliniki i zrobię wszystkie możliwe badania KIR, Kriotypy, Trombolifie itd. Ale może jest jeszcze jakieś badanie, którego nie mam zrobionego a może akurat tam leży problem. Krew, wymaz, biopsja. Cokolwiek... Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego skoro jestem niemal okazem zdrowia to nie mogę zajść ponownie w ciążę...

Zrobisz jak uważasz, ale myślę że warto wystopniować diagnostykę, żeby to miało ręce i nogi. Dla mnie np. szkoda kasy na zbyt szeroką diagnostykę, no i jak coś wyjdzie np. w immunologii czy trombofiliach to pociąga za sobą włączanie kolejnych leków - czasem to są na tyle nieistotne odchylenia, że tak naprawdę te leki nic nie poprawiają, a mogą mieć też swoje skutki uboczne. Myślę że Twój lekarz ma mądry plan z histeroskopią na ten moment.
    Jeden czy dwa transfery mają prawo się nie udać - np. w wieku 30 lat ok. co 3 zarodek jest nieprawidłowy więc to pożądane że endometrium nie pozwala czasem na implantację. Trzeba spróbować kolejny raz. Tak jak w naturze.

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 3,14/2,2, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 6 mscy monitoring i 4x stymulacja

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    Próbujemy dalej.

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    A jak wygląda u Ciebie cykl? Nie ma krwawień/plamien po miesiaczce? Czasem się zdarza że w macicy powstaje tzw. nisza związana z blizną po CC, tam się zbiera krew i warunki do implantacji są przez to słabe. Pytanie też ile masz lat - np. po 30-tce upływ 4 lat to już inna jakość komorek jajowych. Zawsze warto też przebadać męża - rozumiem że nasienie prawidłowe? Tutaj też przez 4 lata coś się mogło zmienić. Byle infekcja może namieszać.
    Ja bym pokładała nadzieję w dobrej jakościowo histeroskopii jako kolejnym kroku diagnostycznym.

Przed ciążą termin miesiączki mogłam wróżyć z fusów. Potrafiłam mieć 1.5 miesiąca opóźnienia. Po ciąży jak ręką odjął - terminowo jak w zegarku. Max 2dni różnicy.
    Długość też rozna. Przed 7 dni okres, po ciąży 3 dni, max 4.
    Teraz już 33 mi się zbliża 😔
    Mąż przebadany. Aczkolwiek jak było robione badanie PCT-test po stosunku to bardzo znikoma przeżywalność plemników i wykryte leukocyty. Ale lekarka powiedziała że to badanie prehistoryczne i nie ma co się na nie patrzeć....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 13:47

Morgo lubi tę wiadomość

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Przed ciążą termin miesiączki mogłam wróżyć z fusów. Potrafiłam mieć 1.5 miesiąca opóźnienia. Po ciąży jak ręką odjął - terminowo jak w zegarku. Max 2dni różnicy.
    Długość też rozna. Przed 7 dni okres, po ciąży 3 dni, max 4.
    Teraz już 33 mi się zbliża 😔
    Mąż przebadany. Aczkolwiek jak było robione badanie PCT-test po stosunku to bardzo znikoma przeżywalność plemników i wykryte leukocyty. Ale lekarka powiedziała że to badanie prehistoryczne i nie ma co się na nie patrzeć....

A robiliście posiewy nasienia?

👩‍❤️‍👨 30+

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    Próbujemy dalej.

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, robiony 2 razy. Raz wyszły leukocyty ale dostał antybiotyk.. ale nic nie pomógł, ilość leukocytów wzrosła... 99% plemników patologiczna... Nic lekarz z tym dalej nie zrobił.

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Tak, robiony 2 razy. Raz wyszły leukocyty ale dostał antybiotyk.. ale nic nie pomógł, ilość leukocytów wzrosła... 99% plemników patologiczna... Nic lekarz z tym dalej nie zrobił.

W sensie morfologia 1%? No to macie czynnik męski. U nas było podobnie tylko nie mamy dzieci. Polecam wizytę u androloga, ginekolodzy nie zajmują się mężczyznami za bardzo. Czynnik męski dobrze omija IVF także warto próbować z kolejnymi transferami.

A PCR na Mycoplasma, Ureaplasma itd.? Warto też zrobić u siebie komplet posiewów z pochwy i szyjki macicy.

I raz jeszcze androlog - ogólnie u mężczyzn zdarza się też zapalenie prostaty (często bezobjawowe), a je leczy się dość długo. Można wstępnie zrobić USG przezbrzuszne z pełnym pęcherzem i oznaczyć PSA. Przy dużym podejrzeniu robi się USG transrektalne, ale czasem trudniej na to namówić mężczyzn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 15:20

Gruszka1 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30+

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    Próbujemy dalej.

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miał robione mycoplasme, chlamydia, ureaplasma, ureaplasma - wszystko ok.
    Miał też USG prostaty- też ok.
    Ale skądś te leukocyty się biorą.. i słabe plemniki 😔

Morgo lubi tę wiadomość

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Miał robione mycoplasme, chlamydia, ureaplasma, ureaplasma - wszystko ok.
    Miał też USG prostaty- też ok.
    Ale skądś te leukocyty się biorą.. i słabe plemniki 😔

To jesteście mega przebadani. Jest też coś takiego jak niebakteryjne (jałowe) zapalenie prostaty - wówczas są leukocyty, w badaniu USG prostaty przez odbyt są zmiany zapalne mimo ujemnych posiewów. Leczy się je sterydem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 16:25

👩‍❤️‍👨 30+

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    Próbujemy dalej.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna to poważny stan, w którym zarodek zagnieżdża się poza macicą, najczęściej w jajowodzie. Chociaż początkowo może przypominać prawidłową ciążę, kluczowymi sygnałami ostrzegawczymi są ból podbrzusza, krwawienie oraz nieprawidłowy przyrost hormonu HCG. Poznaj przyczyny tego zjawiska oraz metody diagnostyki i leczenia, które pozwalają chronić zdrowie i przyszłą płodność kobiety.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ