Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę
Odpowiedz

Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cesarka i późniejsze problemy z zajściem w ciążę .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 09:57

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚
    ___6 do zapłodnienia-> 2❄️
    ___2 sety po 3 oocyty ❄️🌬️prywatnie
    25.03.2026 I transfer 5AA (AH+EMBRYOGLUE) [3x1 duphaston, 1x encorton, 2x prolutex, 4x estrofem, 1x fraxiparine, 2x cyclogest] ❌ beta 2,3

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎10.25 HSG zwykłe- subdrożne
    ▪︎10.25 HSG selektywne z lipiodolem- drożne
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l
    ▪︎Test Post Coitum- 1-0-0-1-0-0-2-0-0-1 ruch A.-0%, ruch B- 2%, ruch C- 5%, Liczne leukocyty
    ▪︎Immunofenotyp OK. Jedynie CD4/CD8 2%

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎11.24 18mln/ml i 54ml/ejakulat 15 prawidłowych 2mln leukocytów
    ▪︎plemniki prawidłowe 1%, patologiczne 99% (patologia główki 98%, p.wstawki 32%, p.witki 29%)
    ▪︎panel urogenitalny 10.2025 ujemny
    ▪︎chlamydia, mycoplasma, ureaplasma, hpv- nie wykryto
    ▪︎usg prostaty OK
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś z was miał taki problem?
    4 lata temu zaszłam w ciążę, naturalnie. Wszystko było ok. Żadnych problemów. Cesarka wynikła z tego że maluch nie chciał się obrócić.
    Sam zabieg cesarki przebieg poprawnie, ogólnie późniejsi lekarza jak robią USG to mówią że bardzo ładne cięcie, ledwo widoczne.
    Od 3 lat staram się o dziecko bezskutecznie..
    Naturalnie, potem z zastrzykami na owulację żeby mieć pewność że napewno tego dnia pęknie pęcherzyk. I nic...
    Mialam hsg z lipiodolem. Jestem po pierwszym nieudanym transferze in vitro. Byłam obstawiona lekami, globulkami, zastrzykami. Blastka 5 dniowa 5AA, ah i Embryoglue. No ogolnie lepiej nie mogło być a mimo to się nie udało się..
    W badaniach nic konkretnego nie wychodzi. Wszystko w normie, delikatne jakieś odchyły ale jak mówią lekarze- nie ma wpływu na zajście w ciążę.
    Czy któraś z was po cesarce miała problem z zajściem w ponowna ciążę ? Może robiła jakieś badania które wskazały że coś nie tak po tym cięciu się stało i to jest główny problem z zajściem w ciążę???

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚
    25.03.2026 I transfer 5AA (AH+EMBRYOGLUE) [3x1 duphaston, 1x encorton, 2x prolutex, 4x estrofem, 1x fraxiparine, 2x cyclogest] ❌ beta 2,3

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l
    ▪︎Test Post Coitum- 1-0-0-1-0-0-2-0-0-1 ruch A.-0%, ruch B- 2%, ruch C- 5%, Liczne leukocyty

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎plemniki prawidłowe 1%, patologiczne 99% (patologia główki 98%, p.wstawki 32%, p.witki 29%)
    ▪︎usg prostaty OK
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialas histeroskopie?

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    A mialas histeroskopie?

Nie. Wczoraj po negatywnej becie napisałam do lekarki i umówiliśmy się że w 1 dniu cyklu mam się z nią skontaktować i umówimy się na histeroskopie wtedy.
    Noszę się z zamiarem żeby może od razu zrobić biopsję/wycinek. Boję się że sama histeroskopia nic nie wykaże, żadnych zrostów itp.
    We wtorek jadę do kliniki i zrobię wszystkie możliwe badania KIR, Kriotypy, Trombolifie itd. Ale może jest jeszcze jakieś badanie, którego nie mam zrobionego a może akurat tam leży problem. Krew, wymaz, biopsja. Cokolwiek... Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego skoro jestem niemal okazem zdrowia to nie mogę zajść ponownie w ciążę...

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda u Ciebie cykl? Nie ma krwawień/plamien po miesiaczce? Czasem się zdarza że w macicy powstaje tzw. nisza związana z blizną po CC, tam się zbiera krew i warunki do implantacji są przez to słabe. Pytanie też ile masz lat - np. po 30-tce upływ 4 lat to już inna jakość komorek jajowych. Zawsze warto też przebadać męża - rozumiem że nasienie prawidłowe? Tutaj też przez 4 lata coś się mogło zmienić. Byle infekcja może namieszać.
    Ja bym pokładała nadzieję w dobrej jakościowo histeroskopii jako kolejnym kroku diagnostycznym.

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 3,14/2,2, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności
    zaburzenia lękowe

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
    hipogonadyzm - testosteron całkowity 🔻, estradiol - nieoznaczalny
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple

16cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

Marzec 26' - I cykl IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    02.04 - I transfer - beta ujemna.
    04.05 - II transfer na cyklu naturalnym

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    We wtorek jadę do kliniki i zrobię wszystkie możliwe badania KIR, Kriotypy, Trombolifie itd. Ale może jest jeszcze jakieś badanie, którego nie mam zrobionego a może akurat tam leży problem. Krew, wymaz, biopsja. Cokolwiek... Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego skoro jestem niemal okazem zdrowia to nie mogę zajść ponownie w ciążę...

Zrobisz jak uważasz, ale myślę że warto wystopniować diagnostykę, żeby to miało ręce i nogi. Dla mnie np. szkoda kasy na zbyt szeroką diagnostykę, no i jak coś wyjdzie np. w immunologii czy trombofiliach to pociąga za sobą włączanie kolejnych leków - czasem to są na tyle nieistotne odchylenia, że tak naprawdę te leki nic nie poprawiają, a mogą mieć też swoje skutki uboczne. Myślę że Twój lekarz ma mądry plan z histeroskopią na ten moment.
    Jeden czy dwa transfery mają prawo się nie udać - np. w wieku 30 lat ok. co 3 zarodek jest nieprawidłowy więc to pożądane że endometrium nie pozwala czasem na implantację. Trzeba spróbować kolejny raz. Tak jak w naturze.

👩‍❤️‍👨 30+

zaburzenia lękowe

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    A jak wygląda u Ciebie cykl? Nie ma krwawień/plamien po miesiaczce? Czasem się zdarza że w macicy powstaje tzw. nisza związana z blizną po CC, tam się zbiera krew i warunki do implantacji są przez to słabe. Pytanie też ile masz lat - np. po 30-tce upływ 4 lat to już inna jakość komorek jajowych. Zawsze warto też przebadać męża - rozumiem że nasienie prawidłowe? Tutaj też przez 4 lata coś się mogło zmienić. Byle infekcja może namieszać.
    Ja bym pokładała nadzieję w dobrej jakościowo histeroskopii jako kolejnym kroku diagnostycznym.

Przed ciążą termin miesiączki mogłam wróżyć z fusów. Potrafiłam mieć 1.5 miesiąca opóźnienia. Po ciąży jak ręką odjął - terminowo jak w zegarku. Max 2dni różnicy.
    Długość też rozna. Przed 7 dni okres, po ciąży 3 dni, max 4.
    Teraz już 33 mi się zbliża 😔
    Mąż przebadany. Aczkolwiek jak było robione badanie PCT-test po stosunku to bardzo znikoma przeżywalność plemników i wykryte leukocyty. Ale lekarka powiedziała że to badanie prehistoryczne i nie ma co się na nie patrzeć....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 13:47

Morgo lubi tę wiadomość

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Przed ciążą termin miesiączki mogłam wróżyć z fusów. Potrafiłam mieć 1.5 miesiąca opóźnienia. Po ciąży jak ręką odjął - terminowo jak w zegarku. Max 2dni różnicy.
    Długość też rozna. Przed 7 dni okres, po ciąży 3 dni, max 4.
    Teraz już 33 mi się zbliża 😔
    Mąż przebadany. Aczkolwiek jak było robione badanie PCT-test po stosunku to bardzo znikoma przeżywalność plemników i wykryte leukocyty. Ale lekarka powiedziała że to badanie prehistoryczne i nie ma co się na nie patrzeć....

A robiliście posiewy nasienia?

👩‍❤️‍👨 30+

zaburzenia lękowe

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, robiony 2 razy. Raz wyszły leukocyty ale dostał antybiotyk.. ale nic nie pomógł, ilość leukocytów wzrosła... 99% plemników patologiczna... Nic lekarz z tym dalej nie zrobił.

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Tak, robiony 2 razy. Raz wyszły leukocyty ale dostał antybiotyk.. ale nic nie pomógł, ilość leukocytów wzrosła... 99% plemników patologiczna... Nic lekarz z tym dalej nie zrobił.

W sensie morfologia 1%? No to macie czynnik męski. U nas było podobnie tylko nie mamy dzieci. Polecam wizytę u androloga, ginekolodzy nie zajmują się mężczyznami za bardzo. Czynnik męski dobrze omija IVF także warto próbować z kolejnymi transferami.

A PCR na Mycoplasma, Ureaplasma itd.? Warto też zrobić u siebie komplet posiewów z pochwy i szyjki macicy.

I raz jeszcze androlog - ogólnie u mężczyzn zdarza się też zapalenie prostaty (często bezobjawowe), a je leczy się dość długo. Można wstępnie zrobić USG przezbrzuszne z pełnym pęcherzem i oznaczyć PSA. Przy dużym podejrzeniu robi się USG transrektalne, ale czasem trudniej na to namówić mężczyzn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 15:20

Gruszka1 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30+

zaburzenia lękowe

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF

• Gruszka1 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miał robione mycoplasme, chlamydia, ureaplasma, ureaplasma - wszystko ok.
    Miał też USG prostaty- też ok.
    Ale skądś te leukocyty się biorą.. i słabe plemniki 😔

Morgo lubi tę wiadomość

04.2022 👶 nat., cesarka
    08.2023 💔 nat. biochem

02.2026 punkcja- 14🥚

został 1 🥚❄️ 4AA

👩 '93
    letrox 50
    AMH 7,19
    ▪︎SHGB 26,7nmol/l

🧑 '93
    ▪︎fragmentacja DNA 35%
    ▪︎usg prostaty OK
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruszka1 wrote:
    Miał robione mycoplasme, chlamydia, ureaplasma, ureaplasma - wszystko ok.
    Miał też USG prostaty- też ok.
    Ale skądś te leukocyty się biorą.. i słabe plemniki 😔

To jesteście mega przebadani. Jest też coś takiego jak niebakteryjne (jałowe) zapalenie prostaty - wówczas są leukocyty, w badaniu USG prostaty przez odbyt są zmiany zapalne mimo ujemnych posiewów. Leczy się je sterydem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 16:25

👩‍❤️‍👨 30+

zaburzenia lękowe

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:

16cs

Marzec 26' - I cykl IVF

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ