Choroba wzjg a ciąża oraz złe wyniki toxo.
-
Witam! Wszystkie kobietki starające się o maluszka Czy któraś z Was ma również tą chorobę i planuje zajść w ciąże? U mnie tą chorobę wykryto w 2010 roku ma ona średnie nasilenie. Jakby któraś z Pań miała jakieś doświadczenia proszę o info. I ogólnie odradzono zachodzenie w ciąże z tą chorobą ponieważ istniej zwiększone ryzyko m.in. chorób płodu, przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej, a do tego jeszcze ostatnio robiłam sobie wyniki badań na toxo i wyszły mi nieciekawe (IgG 93,00 I IgM 1,040 oba dodatnie) przez co od paru lekarzy odradzało mi zachodzić teraz w ciąże- jeżeli dalsze badania wykazały by podwyższony wynik toxo to jeżeli bym była to by mogło być nieciekawie a od innego lekarza znów że można zachodzić ponieważ toxo jest bardzo groźna dla kobiet które się zaraziły nią już w czasie kiedy były w ciąży, a nie kiedy już ją się ma przed ciążą.
samira lubi tę wiadomość
ewa -
nick nieaktualnyKochana ja nie mam tej choroby mam inną chorobe jelit ale leżałam w szpitalu z dziewczyną,która ma te chorobe ale ona dosć czesto lezała w szpitalu i dosć dużo objawów. Urodziła sliczna, zdrowa dziewczynke. Najważniejsze jest podleczyć te chorobe i dbać bardzo o siebie no i być pod kontrolą lekarzy. Nie chce ani odradzać ani zachecać do ciaży ale mozę wejdź na forum chorych na te chorobe również a moze tez tu są jakieś dziewczyny z tą choroba i coś CI podpowiedzą
Życze zdrowia i owocnych starańsamira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewa-d7 wrote:Witam! Wszystkie kobietki starające się o maluszka Czy któraś z Was ma również tą chorobę i planuje zajść w ciąże? U mnie tą chorobę wykryto w 2010 roku ma ona średnie nasilenie. Jakby któraś z Pań miała jakieś doświadczenia proszę o info. I ogólnie odradzono zachodzenie w ciąże z tą chorobą ponieważ istniej zwiększone ryzyko m.in. chorób płodu, przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej, a do tego jeszcze ostatnio robiłam sobie wyniki badań na toxo i wyszły mi nieciekawe (IgG 93,00 I IgM 1,040 oba dodatnie) przez co od paru lekarzy odradzało mi zachodzić teraz w ciąże- jeżeli dalsze badania wykazały by podwyższony wynik toxo to jeżeli bym była to by mogło być nieciekawie a od innego lekarza znów że można zachodzić ponieważ toxo jest bardzo groźna dla kobiet które się zaraziły nią już w czasie kiedy były w ciąży, a nie kiedy już ją się ma przed ciążą.
Druga sprawa oczywiście spytałam o ciąże to powiedział ze nie ma żadnych przeciwwskazań ,i że rodzą się piękne i zdrowe dzieci ,także do dzieła !!!
A jeśli chodzi o tabsy na wzjg to właśnie te są najbardziej w ciąży polecane i mimo ciąży leczenia się nie przerywa,najwyżej modyfikuje przyjmowanie do minimum ....często ciążą wycisza objawy...!!
sprawa taxo jeśli się nie mylę to podwyższone mogą świadczyć o przejściu
choroby (i organizm się uodparnia) -tak słyszałam a oczywiście najgorzej zarazić się od zwierzęcia w czasie ciąży -wtedy grozi powikłaniami
ale groźna jest też różyczka ,moja kuzynka daleka właśnie w ciąży przechodziła i córka (już dorosła teraz ma niedosłuch)i lekarz powiedział dobrze ze dziewczynka bo chłopiec mógłby być bardzo chory...
pozdrawiam -
Dziękuję za informację. Ja jakiś czas temu brałam Asamax 1x2 ale lekarz kazał mi odstawić i teraz jestem obecnie na Pentasie 1 czopek na noc. Martwi mnie te toxo jutro idę na badanie krwi pod kontem awidności i wtedy ponoć wszystko się okaże jak się sprawa będzie mieć, najgorsze jest to że nie wszyscy lekarze są dobrymi specjalistami i ile ich jest tyle jest odmiennych opinii. Ja bym chciała trafić na tego konkretnego.
samira lubi tę wiadomość
ewa -
nick nieaktualnyewa-d7 wrote:Dziękuję za informację. Ja jakiś czas temu brałam Asamax 1x2 ale lekarz kazał mi odstawić i teraz jestem obecnie na Pentasie 1 czopek na noc. Martwi mnie te toxo jutro idę na badanie krwi pod kontem awidności i wtedy ponoć wszystko się okaże jak się sprawa będzie mieć, najgorsze jest to że nie wszyscy lekarze są dobrymi specjalistami i ile ich jest tyle jest odmiennych opinii. Ja bym chciała trafić na tego konkretnego.
-
Witam, dopisuję się do tematu. Jest ktoś jeszcze na forum, kto choruje na wzjg? Proszę o opinie, czy wzjg może być przyczyną problemów z zajściem? Dodam, że stosuję sulfasalazyne i tylko ona na mnie działa. Wzjg mam od 14 lat i tyle czasu przyjmuję sulfa... dajcie znać, razem będzie nam raźniej.
-
ewa-d7 wrote:a od innego lekarza znów że można zachodzić ponieważ toxo jest bardzo groźna dla kobiet które się zaraziły nią już w czasie kiedy były w ciąży, a nie kiedy już ją się ma przed ciążą.
-
ewa-d7 wrote:No właśnie ja jestem z województwa pomorskiego to daleko. Mam nadzieję że jak zajdę w ciąże to choroba wzjg w moim przypadku nie będzie miała pogorszenia i wszystko się ułoży po mojej myśli. Jeżeli zajdę .......agapomorskie82
-