Ciąża przy endometriozie
-
Witam,
Czy znacie przypadki bądź same możecie zaliczyć się do kobiet, które przy podejrzeniu endometriozy zaszły w ciążę? Mój lekarz podejrzewa u mnie niestety tę chorobę, na USG widać na jednym jajniku trzy torbiele czekoladowe, CA 125 robione trzy krotnie daje podwyższony wynik. Na marzec przyszłego roku ustaloną mam laparoskopię. Do tego czasu mamy się starać, przyjmuję CLO (mam za sobą już pierwszy cykl). Na monitoringu mam potwierdzoną owulację z jednego jajnika, drugi pokryty torbielami produkuje pęcherzyk, który niestety nie pęka. Wiem że laparoskopia to podstawa ale zastanawiam się jakie są szanse na ciążę? -
nick nieaktualny
-
Majka84 a skąd jesteś? Może jest w okolicy klinika, w której na zabieg nie trzeba aż tak długo czekać? Ja miałam laparo w katowicach i czekałam na zabieg niecały miesiąc (zabieg był refundowany). Może warto się rozejrzeć - gdyby była taka możliwość, to nie ma na co czekać. pozdrawiam3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
nick nieaktualny
-
Majka ja zaszłam po laparoskopowym usunięciu endometriozy, wcześniej lekarz pół roku karmił mnie CLO dzięki czemu tylko miałam problem z torbielami i okropnymi bólami brzucha. Jeżeli masz endometriozę i torbiele czekoladowe to dzięki CLO tylko się to wszystko rozrośnie, wiem z doświadczenia. Darowałabym sobie na twoim miejscu tego lekarza i postarała jakoś przyśpieszyć laparoskopię. Gdybym wiedziała, że w drugim cyklu po laparoskopii zajdę w ciążę mogłabym już parę lat być mamą, a tak to też trafiłam na lekarzy, którzy z wszystkim czekali i będę rodzić pierwsze dziecko mając 33 lata. Zastanów się więc czy na prawdę chcesz wiecznie czekać..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja mam CA 125 wynik 78, gin powiedziala ze jest endomenda i mocny stan zapalny... czekam na termin laparo....
Mordeczka lubi tę wiadomość
Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków , brak mrozaków
-
Dziewczyny podbijam post - czy któraś z was zaszła przy endo naturalnie, bez laparo? U mnie torbiel czekoladowa po braniu tabletek anty sie cofnęła, teraz niestety jak zaczęłam sie starać to wróciła w 4 cyklu od odstawienia tabsow - ognisko wielkości 5 groszy znajduje sie na zewnątrz macicy na jej tylnej ścianie. Jajniki czyste. Owulacje są, jedynie w 3 cyklu po tabsach pojawiła sie torbiel czynnosciowa, która sie w kolejnym cyklu wchłonęła.
Ide do gina w środę i juz sie zastanawiam czy nie zacząć myślec o HSG i laparo bo kto wie, czy rurki drożne mam. Odkąd byłam nastolatka to miałam silne bole podczas okresu ale w tamtych czasach nikt nie prowadził u mnie badania pod katem endo. Brałam tez tabletki anty przez 10 lat z przerwami wiec napewno cos tam sie uspokoiło ale ciagle mysle o tym jakie mam szanse czy z laparo czy bez -
Jest cały wątek o ednometriozie na "starając się z pomocą medyczną"Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
Starania od 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI histero z resekcją
01.2016 I ICSI 1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11.2019 IUI
12.2019 IUI
02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu czekamy na amnio