Clostybegyt brać na własną rękę?
-
Dziewczyny mam pytanie: jeśli clostybegyt nie zadziałał w pierwszym cyklu to jest sens brać go w kolejnym? I od jakiego dnia cyklu i przez ile mozna go brać? Czy zawsze jest to od 3-5 dc? Czy można np od 7-10 dc jeśli mam długie cykle? Może to to było przyczyną braku reakcji, że zaczęłam za wcześnie? Dodam, że brałam od razu 2 tabsy dziennie. Odpiszcie proszę.
-
nick nieaktualnyNie bierz Clo na własną rękę - może wystąpić hiperstymulacja jajników, mogą się porobić torbiele, nie warto tak ryzykować. Jest sens go brać w kolejnym cyklu, ale pod okiem lekarza i z monitoringiem owulacji na USG - bo być może pęcherzyki rosną, tylko nie pękają - a wtedy można spróbować podać zastrzyk, który pomoże im pęknąć Dni, w które bierzesz lek ustala lekarz, zwykle to 5 dni pod rząd, a nie tylko 3 tak jak u Ciebie było, i nie zawsze rozpoczyna się 3 dnia cyklu. Wszystkie wątpliwości rozwieje Ci lekarz
-
nick nieaktualnyPewnie że jest sens! Nie wolno go brać na własną rękę bo możesz sobie tylko zaszkodzić. Zawsze słuchaj lekarza z dawkowaniem i rób monitoring cyklu. Ja też miałam długie cykle bez owulacji. A teraz pięknie się wyregulowal. Każda kobieta jest inna i ma ten lek dostosowany pod siebie ja np biorę go wczesniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2014, 14:09
-
Kasia 1983 Ja brałam CLO bez monitoringu teraz 1 cykl z tym był i owulka potwierdzona , same popękały ale Ja po prostu nie miałam możliwości monitorowania cyklu , brałam od 4-8 dc więc widzisz sama , że nie ma na to reguły tylko lekarz musi to Twojego cyklu sam dostosować dzien w ktorym zaczniesz brać , nigdy na własną rękę ! Jeszcze wybrałaś sama sobie dni i po 2 tabletki dziennie ??? ;o przecież mogłaś okropnych problemów sobie narobić , może dlatego nie zadziałało bo albo w złe dni zaczełaś albo pęcherzyki same nie potrafią pęknąć albo przestymulowałaś jajniki . Nie rób tak więcej bo teraz krzywdy sobie moze nie zrobiłaś ale nastęnym razem moze sie cos złego stać , idz do lekarza niech Ci lekarz wyjasni wszystko i poda dni od ktorych mozesz do ktorych brac i monitoring ! Pozdrawiam ciepło
-
nick nieaktualnyMana, tak z ciekawości - jaką bierzesz dawkę? Bierzemy w tych samych dniach, a u mnie nadal owulka jest późno. W 1 cyklu brałam 5-9 dc i owulacja się mocno spóźniła, więc lekarz mi przesunął na 2-6 dc, ale u mnie owulka występuje mniej więcej 2 tygodnie po ostatniej tabletce, to strasznie późno! Lekarz proponuje zwiększenie dawki z 1 do 2 tabletek dziennie, ale nie wiem, czy to coś da i czy jest sens, skoro mój organizm reaguje na mniejszą dawkę, tylko powoli. Jak myślisz?
-
nick nieaktualnySigma 1 tabl co 12 godz czyli 2 dziennie. ale ja jeszcze mam bromergon. Myślę że to przyspieszy trochę. posluchaj się lekarza ja w tym cylku po raz pierwszy jestem grzeczna słucham się i póki co dobrze na tym wychodzę zobaczymy jak się zakończy...
Sigma lubi tę wiadomość
-
Sigma wrote:Mana, tak z ciekawości - jaką bierzesz dawkę? Bierzemy w tych samych dniach, a u mnie nadal owulka jest późno. W 1 cyklu brałam 5-9 dc i owulacja się mocno spóźniła, więc lekarz mi przesunął na 2-6 dc, ale u mnie owulka występuje mniej więcej 2 tygodnie po ostatniej tabletce, to strasznie późno! Lekarz proponuje zwiększenie dawki z 1 do 2 tabletek dziennie, ale nie wiem, czy to coś da i czy jest sens, skoro mój organizm reaguje na mniejszą dawkę, tylko powoli. Jak myślisz?
Anutka, Sigma lubią tę wiadomość
-
Magda_lena88 wrote:to może ja coś powiem ja na początku brałam CLO od 5 do 9dc 2x1 tabl. i cykle z 35/40dni skróciły się do 30dni więc owulacja była ok 7/8dni po osatniej tabl. A później brałam od 3 do 7dc i cykle zrobiły się 27/29dni. Więc owulacja była też wcześniej więc może jedna tabletka jest za słaba...powodzenia. A my dziś mamy pierwszą wizytę zobaczymy czy coś uda się wypatrzeć na tym etapie w USG bo to 6tc a udało się w 6 ostatnim cyklu z CLO
-
nick nieaktualny
-
hej:) ja brałam dwa cykle pod okiem lekarza:) potem mała przerwa ze względu na słabe nasienie męża a w szczęśliwym cyklu wzięłam na własną rękę po pół tabl CLO od 3-7 dc i sie udało:D
pozdrawiam serdecznie:) -
nick nieaktualnyZnaczenie ma takie, że owulka powinna się pojawić kilka dni po ostatniej tabletce, więc jeśli masz długie cykle z natury, to lepiej brać później, a przy krótkich trzeba brać szybciej. Lepiej w gruncie rzeczy mieć długie cykle i brać później, bo Clo upośledza wzrost endometrium, więc im później zaczniesz brać, tym większe zdąży ono urosnąć przed pierwszą tabletką
-