Co jest przyczyną niepłodności
-
A
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 20:49
-
Z doświadczenia to wiem tyle że gdy po 2 latach starań zaszłam w upragnioną ciążę to od razu, kilka dni po terminie miesiaczki poroniłam samoistnie - nikt nie da mi pewności ze to był powod ale moje TSH wtedy wynosiło blisko 4 a powinno maks 2,5 - takie są zalecenia dla kobiet w ciąży.
-
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.. Sa osoby, które zachodzą w ciążę przy TSH ponad 8, a sa takie (jak ja), które maja TSH 1,5 i nic.. Nie mam stwierdzonej niedoczynności ani nadczynnosci, bo i na jakiej podstawie?
Wiem, ze Hashimoto moze miec wpływ na implantacje, ale czy samo TSH?Ponad 2 lata starań i nic.. Czy kiedyś zaświeci słońce? -
Ile staracie sie o ciąże ? Idealne tsh w ciąży powinno być w granicy 2, natomiast sa nawet tu na forum dziewczyny, które biorac leki na tarczyce normalnie zachodziły w ciąże, także jesli tsh jest uregulowane, nie powinien to być problem.🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
05.03 (6+2) wizyta : 2 zarodki 😅
15.03 (7+4) : mamy ❤️❤️
05.04 (10+5) : wizyta
15.04 (12+1): badania prenatalne, oba bobasy niskie ryzyka, prawdopodobnie 🩷💙
26.04: wizyta, bobasy rosną jak trzeba
28.05 : wizyta
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
Vilka wrote:Hej. Nie mam i nie miałam problemów z owulacja (mam wszystkie objawy owulacji, byłam też na monitoringu u ginekologa i została potwierdzona, prolaktyna w normie), a mimo to jest problem z zajściem w ciążę. Miesiąc temu endokrynolog stwierdził niedoczynność. Skoro TSH ma wpływ na owulację, to czy ma również wpływ na implantację zarodka? Bo załóżmy że owulację mam ale z jakiegoś powodu jest problem z zagnieżdżeniem.
Od miesiąca biorę duphaston i leki na tarczycę (Letrox). Zobaczymy jak będzie w tym cyklu, ale moje pytanie jest takie: czy jeśli u mnie tarczyca nie zaburza owulacji, to czy może zaburzać implantację?
Edit. Właśnie czytam, że podwyższone tsh moze powodować niewydolność ciałka żółtego.
Czy któraś z was ma wiedzę na ten temat, może coś z własnego doświadczenia, sposobów poradzenia sobie z tym? Czy lewotyroksyna i progesteron wystarcza?
Moja siostra zaszła w ciążę z tsh prawie 3. Wiec w jej przypadku to nie przeszkadzało najwidoczniej.
To że jest owulacja, nie znaczy że cała reszta gra powodów może być wiele tak jak wyżej koleżanka napisała pierwszy krok to badanie nasienia męża/ partnera potem wydaje mi się że drożność jajowodów warto byłoby zrobić.
U mnie po kilku miesiącach stymulacji owulacja , po 2 pęcherzyki prog po owu 23-26 niestety ciąży brak.zlecono mi histero-laparoskopie i co się okazało duża przegroda w macicy , niedrożny prawy jajowód. Endometrioza. -
Y
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 20:49
-