Co to jest monitoiring cyklu???
-
Monitoring cyklu to nic innego jak obserwacja cyklu w różnych jego fazach, najlepiej przy wykorzystaniu aparatury USG. Dzięki niej można dokładnie określić nie tylko, w której fazie cyklu jest kobieta, ale również zbadać prawidłowość zachodzących zmian oraz sprawdzić stan zdrowotny jajników i macicy. Można ocenić w ten sposób także, czy w cyklu dochodzi do jajeczkowania oraz czy w ogóle tworzą się pęcherzyki. Ustalenie tego jest bardzo ważne, gdyż brak powstawania pęcherzyków i brak owulacji powodują brak ciąży.
Dodatkowo odysyłam do tematu w którym o tym mowa
https://ovufriend.pl/forum/w-oczekiwaniu-na-owulacje/monitoring-cyklu,4.html
a tak z polskiego na nasze idziesz na Usg -dowcipne kilka razy w odstępach co 2 dni, lekarz sprawdza czy jest dominujący pęcherzyk, czy rośnie , sprawdza grubość endometrium i czy pęcherzyk pękaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2013, 22:15
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
Blysk_kotka wrote:Monitoring cyklu to nic innego jak obserwacja cyklu w różnych jego fazach, najlepiej przy wykorzystaniu aparatury USG. Dzięki niej można dokładnie określić nie tylko, w której fazie cyklu jest kobieta, ale również zbadać prawidłowość zachodzących zmian oraz sprawdzić stan zdrowotny jajników i macicy. Można ocenić w ten sposób także, czy w cyklu dochodzi do jajeczkowania oraz czy w ogóle tworzą się pęcherzyki. Ustalenie tego jest bardzo ważne, gdyż brak powstawania pęcherzyków i brak owulacji powodują brak ciąży.
Dodatkowo odysyłam do tematu w którym o tym mowa
https://ovufriend.pl/forum/w-oczekiwaniu-na-owulacje/monitoring-cyklu,4.htm
a tak z polskiego na nasze idziesz na Usg -dowcipne kilka razy w odstępach co 2 dni, lekarz sprawdza czy jest dominujący pęcherzyk, czy rośnie , sprawdza grubość endometrium i czy pęcherzyk pęka
Właśnie dziś mój lekarz powiedział ,że muszę się starać co najmniej rok,żeby można mi było zacząć robić monitoring cyklu ??? -
ojj.. o tym nie wiedziałam, ja byłam u lekarza nagle w styczniu bo dostałam dodatkowego krawawienia i mnie to zaniepokoiło. Przy okazji powiedziałam mu że kilka miesięcy staram sie o dziecko a nic z tego nie wychodzi i sam zaproponował mi monitoring, powiedział że to lepsze niż leki i stresująca procedura w klinice niepłodności a po za tym świetnie diagnozuje czy wszystko przebiega prawidłowo. Wychodzi więc na to że to zależy od lekarza"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
-
BiB wrote:A powiedzcie mi, czy wy na ten monitoring to chodzicie prywatnie do gin, czy normalnie na NFZ wam coś takiego wykonują?
-
nick nieaktualnyBiB wrote:A powiedzcie mi, czy wy na ten monitoring to chodzicie prywatnie do gin, czy normalnie na NFZ wam coś takiego wykonują?
Prywatnie zawsze i wszystko idzie załatwić !!Byle kaska z kieszeni do kieszeni płynęła!!!
A monitoring najlepiej robić pierwszo ok 10 dc a potem co 2-3 dni żeby sprawdzić jak pęcherzyk rośnie !!!I po owulce też warto zrobić bo to jedyna metoda żeby w 100 % być pewnym czy pęcherzyk pękł!! -