Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CYSTY

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 11:01

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona ja ze wzgl na to ,ze mam pcos mam sklonnosc do torbieli czynnosciowych pecherzykowych-czyli pecherzyki graafa z kom jajowa nie pekaja i przerastaja... W tym cyklu po clo wyhodowalam sobie 4cm na prawym jajniku ;)
    Na wchloniecie biore duphostan..U mnie spr sie jak do tej pory..Ale jesli sie jeszcze nie starasz to anty sa dobrym pomyslem bo wyczyszcza elegancko jajniki z torbielek...

Nona, Malenq lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie stresuj się niepotrzebnie :*
    Idź jeszcze do innego gin podpytać.

Z tego co pamiętam masz ślub w sierpniu i od wrzesnia będziesz się starac o fasolkę, więc może warto wykorzystać ten czas na pozbycie sie cyst.

Nona lubi tę wiadomość

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Jaga Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Dziewczyny,

Dziś w 24dc gin podczas rutynowej kontroli usg ginekologicznego pokazała mi na monitorze 2 cysty na przydatkach wielkości piłeczek ping-ponga.
    Byłam wcześniej u innego gin w 10 dniu cyklu i miałam pęcherzyk na jednym jajniku. Czy to możliwe, ze niepękający pęcherzyk przerodził się w cystę i wyrósł nowy?
    Gin poleca mi tabletki anty na 1 cykl, Co myślicie o takiej metodzie na wchłoniecie się cysty?
    Dodam że na usg gin chodzę co roku i nigdy cysty nie było.

Zamiast tabletek anty weź duphaston lub lutke, zniwelują cysty a i pomogą uregulować cykl.

Nona lubi tę wiadomość

Lili
    201504074965.png
    Marcel
    200911061762.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytajcie tutaj fajnie opisane sa rodzaje torbieli

http://www.medme.pl/zdrowie-a-z/choroby-a-z/torbiel-jajnika,411,0,1.html

Nona lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• vincaminor Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym stawiała jednak na progesteron a nie tabletki anty. Sama mam od wielu lat skłonności do hodowania torbieli i poprzedni lekarz mnie karmił właśnie antykami z tej okazji. Może i pomogło bo torbiele się wchłaniały ale przy okazji rozpędzał się jeszcze większy hormonalny burdel w organizmie.
    Tym bardziej jeśli masz podwyższoną prolaktynę - antykoncepcja hormonalna często jeszcze bardziej podbija jej poziom. :/ Mi po "kuracji" skoczyła x2...
    I nie martw się za bardzo - raz jeden torbiele się mogą każdemu zdarzyć przy cyklu bezowulacyjnym np. Pilnuj tego, martwić się można dopiero jak to się zacznie powtarzać - możliwe, że to np. ta podwyższona prolaktyna zablokowała owulację i pęcherzyk przerósł...

Nona lubi tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• choco Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona torbiel to może być nie pęknięty pęcherzyk, ale są też inne rodzaje torbieli powstające z innych przyczyn. Piszę torbiel bo mi gin tłumaczył że na jajniku nie mogą się robić cysty tylko torbiele. To że masz dwie wcale nie znaczy że miałabyś owulację z obu jajników. W pierwszej fazie cyklu rośnie kilka pęcherzyków a póź niej robi się jeden dominujący. Skoro dominujący nie pękł to mogły sobie rosnąć dwa z tego powodu. Gdzie jest granica - myślę że to dokładnie może określić tylko ginekolog. Ja miałam bardzo małe torbiele 12 i 13 mm. Też po jednej na jajniku, ale one wcale nie rosły przez kilka wizyt tak między 11 a 15 dc.

kapturnica, Nona lubią tę wiadomość

**********************Gang 18+***********************
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• vincaminor Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczerze mówiąc nie wiem jakim metrażem zaczyna się torbiel a kończy pęcherzyk... te co ja "hoduję" mają niestety zwykle powyżej 4 cm, więc tu już nawet nie ma o czym dyskutować... :/ W każdym razie obiło mi się o uszy, że pęcherzyk powyżej 22 mm to już raczej nie pęka, ale nie to tylko mi się obiło o uszy...
    Torbiele z różnych powodów się robią - mogło być właśnie tak jak napisała Choco - niekoniecznie dwa pęcherzyki szykowały się w tym samym czasie do owulacji tylko jeden "się zawiesił" i poszedł kolejny i też to samo mu się przytrafiło.

Nona lubi tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 11:02

• choco Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona może powinnaś iść na monitoring owulacji, wtedy było by widać w którym momencie pęcherzyki przestają rosnąć. No i powtórz tą prolaktynę bo to ona może być przyczyną.

Nona lubi tę wiadomość

**********************Gang 18+***********************
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 11:02

• Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona,

Któregoś pięknego razu wybierałam się do gina. Dobrze,ze spóźnila mi się @. Było to koniec starego, a początek nowego cyklu. Podczas badania USG lekarz zauważył torbiel, nie do końca byłam przekonana, że to to. Również przepisał mi antyki gdzie nie byłam zadowolona z tego rozwiazania. Dopiero później dowiedziałam sie, że można brać dupka lub lutke. Jednak po namyśle kupiłam 1 op na 1 mc, a receptę miałam na 3 mc. Postawiłam ten cykl na odpoczynek, a w kolejnym cyklu zaczęłam juz brać lek na obniżenie prolaktyny, a gin się jakoś tym nie przejął bo stwierdzil, że jest lekko ponad norme, a po obciążeniu jest dużo wyzsza. I opłaciło sie tak zrobic, bo w 2 cyklu był już kropek. Mimo to polecam skonsultować to z inny ginem.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ