Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja od 5.30 i śniło mi się że urodziłam wcześniaka, takiego maluszka, ale najpierw wody odeszły tak leciało że mnie że szok. No cóż... tylko sny 🙂
-
Głupio mi się o tym pisze, ale potrzebuje waszych rad, może któraś ma tak jak ja. Już jestem na półmetku ciąży, a w sumie instynktu jak nie było tak nie ma, niby kupuje całą wyprawkę, cieszę się z tego, ale tak jakbym chciała te wszystkie rzeczy, ale to dziecko już niekoniecznie, a ciąża była planowana… w ogóle jakbym nie miała świadomości, że ktoś jest u mnie w brzuszku i przeraża mnie, że już zaraz święta Bożego narodzenia ( już wszyscy o tym dyskutują ), a po tym to chwila moment i poród. Mówicie że wasi partnerzy mówią do brzuszków, czytają bajeczki, a ja swojemu nawet nie pozwalam dotykać brzucha. Czy uważacie, że to już czas na wizytę u psychologa? Czy może jeszcze poczekać?
-
Domczixv ja uważam że na wizytę u psychologa nigdy nie jest za wcześnie. Lepiej pójść i usłyszeć że to jest normalne niż później pójść za późno. Znajdź osobę która pracuje z kobietami w ciąży, która zna się na tematach depresji w ciąży, depresji poporodowej. Gdzieś czytałam że w ciąży takiego stanu doświadcza aż 16proc kobiet! Oczywiście nie jestem specjalistą i nie moim celem jest diagnozowanie stanu u Ciebie, jednak myślę, że skoro sama zaczynasz zastanawiać się nad pójściem do specjalisty, to warto.
Oczywiście są też kobiety które ten instynkt macierzyński i tę więź czują dopiero po porodzie, no cóż... hormony działają różnie na każdą z nas. Ale nie bagatelizuj swoich uczuć. Trzymam kciuki 😘
Porozmawiaj też o tych swoich odczuciach z mężem
eM 🌺, MonikaMonia, Polaya lubią tę wiadomość
-
Domczixv, podpisuję się pod tym co napisała eRKow. Nigdy nie jest za wcześnie, żeby po taka pomoc iść. A lepiej wcześniej niż za późno.
Co do snów, to chyba jakaś dzisiaj taka nocka, bo ja też miałam głupie sny przez pół nocy 🙈
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
11.2022 - ponowne starania 🙏
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
08.08.2023 - rosnę 👶
13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
27.09.2023 - Synek 💙
25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
cześć dziewczyny!
moja nocka dziś bez snów na szczęście ale tak lał deszcz, że budził mnie pare razy. jestem na pół żywa
Domczixv uważam tak, jak napisały dziewczyny wyzej, że na rozmowę nigdy nie jest za wcześnie. Ważne, żebyś znalazła kogoś, K to pomoże Ci poukładać wszystko odpowiednio w głowie i nie katować się rozmyślaniami czy wyrzutami. Każda ciąża jest inna i każda kobieta również :*
Co do wagi u mnie też 4 kg na plusie, dość spory brzuszek ale widzę tą wagę też na nogach jakaś taka kluskowata się zrobiłam -
erKow wpisana 🥰 dziewczyny odswiezcie mi pamięć kiedy macie najbliższe wizyty, ostatnio dużo śpię 😅 mało się udzielam.
Domczi, jak pisały dziewczyny. Warto rozmawiać, będzie dobrze ❤️
Tym ciastem francuskim takiego smaka narobiłyście.... 🤤🤤🤤
Plus 1.5 kg więc narazie się cieszę, że tak mało ale wszystko jeszcze przede mną. 😅 od znajomych Mam słyszałam że do 20tyg ładnie a potem buum. Nie wiadomo skąd 20 kilo 😅
Miłego dnia słodziaki ❤️
Światełko 🤞 Delfi 🤞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2023, 11:26
Delfi, Światełko lubią tę wiadomość
-
Światełko, Delfi czekamy na wieści ❤️🤞
Ja w pierwszej ciąży w sumie przytyłam jakoś 14-15 kg, zeszło mi 12 w tydzień 🙈 zatrzymała się woda, no i młody wisiał na cycku non stop, także tak 🙈 a no i ten tydzień spędziłam w szpitalu, to wiecie jakie jedzonko było grane, szansa na powrót do "formy" była bardzo ułatwiona 🙈
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
11.2022 - ponowne starania 🙏
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
08.08.2023 - rosnę 👶
13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
27.09.2023 - Synek 💙
25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
Ja już po wizycie, w sumie na tych zwykłych wizytach lekarka nigdy mi nie określa wagi dziecka, no ale serduszko bije prawidłowo, łożysko ok, szyjka też Lekarka mi przypisała luteinę ze względu na twardnienie brzucha, mam się oszczędzać, choć ja i tak się oszczędzam, ale mam jeszcze bardziej, bo pomimo że jest ok, twardnienia nie są wskazane teraz.
Co lekarz, to inne zdanie, jak skarżyłam się na te same dolegliwości lekarzowi na NFZ jakieś 2 tygodnie temu, to twierdził, że to dziecko mi się wypycha i to normalne 😅
Kolejna wizyta 09.11.Wioleta91, MonikaMonia, xMartaa, Światełko, eM 🌺, Kika95 lubią tę wiadomość
-
Jestem już po prenatalnych. Wszystko na ten moment ładnie♥️😉 Dalej dziewczynka, waży 422g🙆😉 większa niż jej siostrzyczka... w analogicznym czasie😛 byle dalej do przodu bez problemów.
Ja też dzisiaj miałam sen, że dziecko miałam z żulem spod sklepu🤦 aż się obudziłam przerażona...😂Delfi, xMartaa, Wioleta91, eM 🌺, MonikaMonia, Saya lubią tę wiadomość
👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
OvuFriendTo ostatni moment, aby otrzymać darmowy abonament Premium lub voucher na badania!!
Masz PCOS lub zaburzenia tarczycy (niedoczynność, nadczynność lub Hashimoto) potwierdzone diagnozą w ciągu ostatnich 2 lat? Podziel się z nami anonimowo swoimi wynikami w celach naukowych i otrzymaj prezent!
Jak to działa?
❣️Napisz do nas na [email protected] w temacie maila wpisując PCOS / tarczyca i załącz zdjęcie lub skan swoich wyników badań potwierdzających diagnozę.
❣️Otrzymaj darmowy voucher na wybrane badania hormonalne z krwi w pobliżu Twojego zamieszkania LUB bezpłatny dostęp Premium do aplikacji OvuFriend do śledzenia cykli i ciąży ❤
Czekamy na Twoją wiadomość - [email protected] 🙂
Pula voucherów jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
P.S. Jeśli już wysłałaś nam swoje wyniki, zignoruj ogłoszenie. Dziękujemy za Twoje dotychczasowe wsparcie 🍀 -
U mnie bardzo zabiegany tydzień, w kolejnym w końcu obrona pracy dyplomowej i może będzie luźniej, za to na plus (oby) - od jutra przechodzę na ciągły monitoring cukru, odpuszczamy kłucie się po każdym posiłku, niestety jestem zbyt zabiegana by robić to rzetelnie więc poprosiłam o zmianę systemu, zobaczymy jak bardzo będzie teraz widać moje grzeszki, które były totalnie niewidoczne na glukometrze 🥺 Ale nawet jeśli to wszystko dla młodej, robię to dla niej, jeśli trzeba to tych grzeszków będzie mniej 😀
-
Dziewczyny dziękuję za rady, już kiedyś uczęszczałam na terapię do psychologa, więc będę musiała znowu się wybrać, przynajmniej wiem do kogo i gdzie 😊
Z nowości u nas, to wczoraj odebraliśmy wózek, przepiękny, wybór padł na cybexa w kolorystyce rockstar ( drożyzna, ale sponsorowana przez dziadków, a że i moi rodzice i mojego partnera są po rozwodzie, to każdy mógł na spokojnie zaspokoić swój portfel 😂)
W tamtym tygodniu dzwoniłam do wybranej przeze mnie położnej, od razu zaproponowała szkołę rodzenia, którą prowadzi, więc wtorkowy i wczorajszy wieczór byliśmy na zajęciach i tak każdy wtorek i środa w październiku będzie wyglądać. Na pierwszych zajęciach omawiałyśmy wyprawkę do szpitala, na drugich kąpiel i pielęgnacje malucha wraz z pokazem. Pod koniec października położna odwiedzi nas w domu i będziemy praktykować kąpiel na lalce, kilka tych spotkań do porodu ma się odbyć, więc jestem ciekawa czego się nauczę. Położna super, pokazywała przydatne kosmetyki, rzeczy z apteki i też mówiła o bublach których nie kupować, więc już zalążek wiedzy jest.MonikaMonia, Wioleta91 lubią tę wiadomość
-
no pewnie, zawsze warto porozmawiać. będzie dobrze 😘
ooo super, ze macie już wózeczek. my skończyliśmy ten etap na dokonaniu wyboru. chyba musimy się niedługo zmobilizować i zamówić 🤣
co do położnej, nie wiem za bardzo jak się za to zabrać - dziewczyny wystarczy wybrać sobie kogoś, kto nam odpowiada i poprostu pójść tam gdzie przyjmuje złożyć deklaracje? kompletnie nie mam pojęcia jak to wyglada a z chęcią bym skorzystała z takich spotkań. tak samo ze szkoły rodzenia 🙈 -
Ja aktualnie nie będę wybierała położnej, zastąpi mi ją szkoła rodzenia, a to wszystko ze względu na fakt, że nie wiem czy będę po porodzie mieszkała jeszcze pod Krakowem czy w Tychach, zmienianie położnej po urodzeniu mi się nie widzi więc olewam to do czasu jak mnie zmuszą do wyboru 😂
-
Co do położnej, to ja popytałam koleżanek, który już mają dzieciaki jaką miały położną i czy polecają. Później wzięłam numer od jednej z koleżanek i zadzownilam, zapytałam czy ma w ogóle miejsce żeby wziąć mnie pod swoje skrzydła, resztę rzeczy ona już mnie pokierowała, na spotkanie przywiozła deklaracje i wypełniłam
-
To ja w ogóle nie wiem o co chodzi z tą położną... to mamy w obowiązku sobie taką wybrać, czy to są dodatkowo płatne usługi? Ja się zapisałam do szkoły rodzenia w szpitalu powiatowym, który jest najbliżej, ale zajęcia mają się zacząć od listopada. Dodatkowo powinnam mieć położna?
-
Z tego co ja się orientowałam, to obowiązkowa jest tylko wizyta położnej po narodzinach dziecka. Jeżeli chodzi o współpracę z położną przed narodzinami, jest ona darmowa i dobrowolna po skończonym (z tego co pamiętam) 21 tygodniu ciąży z tego co słyszałam od znajomych, jeżeli korzystali ze szkoły rodzenia, raczej nie korzystali z położnej przed porodem i odwrotnie.
Dodam, że koleżanka bardzo sobie chwaliła położną, sprawdzała jej np. bliznę po CC, wcześniej przed narodzinami badała piersi, doradzała w kwestii wyprawki itd., torby do porodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 08:45