Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Czwarta cesarka a zrosty 🤰🏼✂️
Odpowiedz

Czwarta cesarka a zrosty 🤰🏼✂️

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kaja96 Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki! 😊
    Prawie 3 miesiące temu miałam trzecią cesarkę. Wszystko w trakcie ok, poza tym że było dużo zrostów i lekki kłopot z wyjęciem malucha. Lekarz powiedział że usunął te zrosty które się dało i na razie w ciążę nie zachodzić.
    Ale no właśnie - co to znaczy na razie? 😅
    Na wizycie po porodzie byłam jedynie u lekarza na nfz (nie prowadził mi ciąży) po antykoncepcję i usłyszałam "proszę pojechać sobie na Czechy bo kolejne cięcia to ryzyko".
    No także tak... 😅

Czy któraś z Was miała przy trzecim cięciu dużo zrostów a mimo to zaszła w ciążę i było ok?
    Czy jest jakiś sposób żeby ryzyko zrostów zminimalizować?
    Jak długo powinno się czekać z kolejną ciążą?
    Chcielibyśmy żeby między dzieciaczkami była mała różnica wieku bo póki co Syn ma dużooo starsze rodzeństwo.

age.png

age.png

age.png

age.png
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fizjoterapia uroginekologiczna już teraz. Do rozważenia laparoskopia i usunięcie zrostów jeśli lekarz widzi potrzebę. Są też żele na zrosty do zastosowania od razu w trakcie zabiegu. Nie mniej tak jak Ci mówią - każda kolejna ciąża to ryzyko dla Twojego zdrowia.

👩‍❤️‍👨 31&38 l. 21 cs
    💃 AMH - 1,72, przewlekłe zapalenie endometrium w histeroskopii, dyskretna adenomioza
    👦 morfologia 0-2%, hipogonadyzm - wyrównany

I IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    3 transfery - 2x beta ujemna❌ , 1x ciąża biochemiczna.
    II IVF
    13 pęcherzyków - 10 kumulusów - 5 MII - 2 zygoty w 1 dobie - 1 morula w 5 dobie - transfer świeży ❌

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • dzydzy Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja nie mam doświadczenia z ciążą ale po 3 operacjach w jamie brzusznej wiem, że tych zrostów mam tam dużo.
    Czy możesz opowiedzieć trochę jak wygląda twoja ostatnia cesarką? Miałaś standardowe znieczulenie czy cię uspali? Jak długa była operacja przez rozszerzenie o usunięcie zrostów? Jak rekonwalescencja po i opieka nad maluszkiem? Karmisz piersią? Przepraszam za tak dużo szczegółowych pytań ale chciałabym wiedzieć co może mnie czekać i trochę się na to przygotować.

👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
    starania od 02.2026

13.07.26 ⏸️ 11 dpo 🥹❤️
    15.07.26 beta 143
    17.07.26 beta 394 przyrost 175,5%
    30.07.26 0,43cm nowego człowieka z ❤️🥹
    27.08 3,36cm 🍓
    15.09 6,61 cm zdrowej księżniczki 🩷🥹
    24.09 6,9 cm 🍋

Duphaston 2x1 -> zmiana na Besins 100 3x1 -> 30.07 schodzimy z dawki
    Euthyrox 25
    Neoparin 0,4

preg.png
  • kaja96 Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Fizjoterapia uroginekologiczna już teraz. Do rozważenia laparoskopia i usunięcie zrostów jeśli lekarz widzi potrzebę. Są też żele na zrosty do zastosowania od razu w trakcie zabiegu. Nie mniej tak jak Ci mówią - każda kolejna ciąża to ryzyko dla Twojego zdrowia.

Hej!
    Czy laparoskopowe usunięcie zrostów jest u nas refundowane?

age.png

age.png

age.png

age.png
  • kaja96 Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzydzy wrote:
    Ooo ja nie mam doświadczenia z ciążą ale po 3 operacjach w jamie brzusznej wiem, że tych zrostów mam tam dużo.
    Czy możesz opowiedzieć trochę jak wygląda twoja ostatnia cesarką? Miałaś standardowe znieczulenie czy cię uspali? Jak długa była operacja przez rozszerzenie o usunięcie zrostów? Jak rekonwalescencja po i opieka nad maluszkiem? Karmisz piersią? Przepraszam za tak dużo szczegółowych pytań ale chciałabym wiedzieć co może mnie czekać i trochę się na to przygotować.

Hej :)
    Najlepsza ze wszystkich trzech tak szczerze mówiąc.
    Licząc od zakładania znieczulenia to było tak:
    1 cc - 25 min
    2 cc - 60 min
    3 cc - 60 min
    Standardowe znieczulenie. Jedyna różnica przy trzecim cięciu taka że anestezjolog od razu dała leki przeciwkrwotoczne w razie w.
    Ale wszystko było w jak najlepszym porządku. Poza tymi cholernymi zrostami 😅
    Po - ja odmawiałam morfiny bo bardzo źle się po niej czuje więc byłam na ibuprofenie i paracetamolu. Dało się przeżyć chociaż pierwsza noc tragedia haha
    Wstałam na drugi dzień rano sama i panie pielęgniarki nie wierzyły że to już trzecie cięcie, że tak sobie radzę dobrze.
    Po pierwszym cięciu np zemdlałam po wstaniu :)
    Karmie piersią od początku. Tamte dzieciaki po 2 lata były na piersi.
    Ogólnie to pierwsze dwa dni nie bardzo miałam pokarm (przy każdym cc tak mam) i dokarmialiśmy mm. Później już ruszyło z grubej rury :)

dzydzy lubi tę wiadomość

age.png

age.png

age.png

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ