Czwarta cesarka a zrosty 🤰🏼✂️
-
Hej Kobietki! 😊
Prawie 3 miesiące temu miałam trzecią cesarkę. Wszystko w trakcie ok, poza tym że było dużo zrostów i lekki kłopot z wyjęciem malucha. Lekarz powiedział że usunął te zrosty które się dało i na razie w ciążę nie zachodzić.
Ale no właśnie - co to znaczy na razie? 😅
Na wizycie po porodzie byłam jedynie u lekarza na nfz (nie prowadził mi ciąży) po antykoncepcję i usłyszałam "proszę pojechać sobie na Czechy bo kolejne cięcia to ryzyko".
No także tak... 😅
Czy któraś z Was miała przy trzecim cięciu dużo zrostów a mimo to zaszła w ciążę i było ok?
Czy jest jakiś sposób żeby ryzyko zrostów zminimalizować?
Jak długo powinno się czekać z kolejną ciążą?
Chcielibyśmy żeby między dzieciaczkami była mała różnica wieku bo póki co Syn ma dużooo starsze rodzeństwo. -
Fizjoterapia uroginekologiczna już teraz. Do rozważenia laparoskopia i usunięcie zrostów jeśli lekarz widzi potrzebę. Są też żele na zrosty do zastosowania od razu w trakcie zabiegu. Nie mniej tak jak Ci mówią - każda kolejna ciąża to ryzyko dla Twojego zdrowia.👩❤️👨 30+
💃 AMH - 1,72
👦 morfologia 0-2%
testosteron całkowity 🔽
20cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta 0.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
08.06 - III transfer - beta 0.
przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Ooo ja nie mam doświadczenia z ciążą ale po 3 operacjach w jamie brzusznej wiem, że tych zrostów mam tam dużo.
Czy możesz opowiedzieć trochę jak wygląda twoja ostatnia cesarką? Miałaś standardowe znieczulenie czy cię uspali? Jak długa była operacja przez rozszerzenie o usunięcie zrostów? Jak rekonwalescencja po i opieka nad maluszkiem? Karmisz piersią? Przepraszam za tak dużo szczegółowych pytań ale chciałabym wiedzieć co może mnie czekać i trochę się na to przygotować. -
Morgo wrote:Fizjoterapia uroginekologiczna już teraz. Do rozważenia laparoskopia i usunięcie zrostów jeśli lekarz widzi potrzebę. Są też żele na zrosty do zastosowania od razu w trakcie zabiegu. Nie mniej tak jak Ci mówią - każda kolejna ciąża to ryzyko dla Twojego zdrowia.
Hej!
Czy laparoskopowe usunięcie zrostów jest u nas refundowane? -
dzydzy wrote:Ooo ja nie mam doświadczenia z ciążą ale po 3 operacjach w jamie brzusznej wiem, że tych zrostów mam tam dużo.
Czy możesz opowiedzieć trochę jak wygląda twoja ostatnia cesarką? Miałaś standardowe znieczulenie czy cię uspali? Jak długa była operacja przez rozszerzenie o usunięcie zrostów? Jak rekonwalescencja po i opieka nad maluszkiem? Karmisz piersią? Przepraszam za tak dużo szczegółowych pytań ale chciałabym wiedzieć co może mnie czekać i trochę się na to przygotować.
Hej
Najlepsza ze wszystkich trzech tak szczerze mówiąc.
Licząc od zakładania znieczulenia to było tak:
1 cc - 25 min
2 cc - 60 min
3 cc - 60 min
Standardowe znieczulenie. Jedyna różnica przy trzecim cięciu taka że anestezjolog od razu dała leki przeciwkrwotoczne w razie w.
Ale wszystko było w jak najlepszym porządku. Poza tymi cholernymi zrostami 😅
Po - ja odmawiałam morfiny bo bardzo źle się po niej czuje więc byłam na ibuprofenie i paracetamolu. Dało się przeżyć chociaż pierwsza noc tragedia haha
Wstałam na drugi dzień rano sama i panie pielęgniarki nie wierzyły że to już trzecie cięcie, że tak sobie radzę dobrze.
Po pierwszym cięciu np zemdlałam po wstaniu
Karmie piersią od początku. Tamte dzieciaki po 2 lata były na piersi.
Ogólnie to pierwsze dwa dni nie bardzo miałam pokarm (przy każdym cc tak mam) i dokarmialiśmy mm. Później już ruszyło z grubej rury
dzydzy lubi tę wiadomość
-