Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czy płodnośc jest dziedziczna? W rodzinie ciąże bezproblemowe i zachodzenie też szybkie
Odpowiedz

Czy płodnośc jest dziedziczna? W rodzinie ciąże bezproblemowe i zachodzenie też szybkie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Monifah Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, moje Drogie, zastanawiam się nad tym jak to jest z tą płodnością w rodzinie, bo w mojej rodzinie po krótkim wywiadzie z moją mama stwierdzam, że przeciętnie kobiety w 3-4 miesiącu starań zachodziły w ciąże. Więc wnioskuje, że w tym cyklu też teoretycznie powinnam zajsc he he :P bo jest to moj 4 cykl starań. Czy macie przypadki podobne w rodzinie, że czas starań jest uzależniony genetycznie?

• ulek Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm, pewnie w jakimś sensie płodność jest dziedziczna, pewnie bardziej chodzi o wiek pierwszej miesiączki czy menopauzy.
    Ale czy czas starań jest dziedziczny? Nie sądzę :/ z prostego powodu - staramy się o dziecko z partnerem, który nie dzieli naszej historii genetycznej.
    U mnie w rodzinie wszyscy szybko zachodzili a ja się "męczę" już rok.
    Oczywiście Tobie życzę, żeby ten 4 cykl był tym najszczęśliwszym :)

Monifah lubi tę wiadomość

• Monifah Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam też taką nadzieję,że to będzie ten cykl :) właśnie takie moje rozmyślania może już dziwnaczne. Bardziej chodziło mi też o to, że nie było zależne w jakim są wieku, bo wiadomo kiedys 20 lat to już jedno trzeba było miec takie czasy, moja mama ma 3 dzieci i jak pytałam to nie miała problemu zajsc właśnie zawsze max 4 mies starań. Z pierwszym dzieciekim 3 mies, z 2 -2 mies ,a ze mną 4 mies się starali. Przepraszam że taki może durnowaty temat, ale może szukam jaka jest przyczyna jeżeli jest zdrowa kobieta i zdrowy partner, a dziecka brak :)

• vanessa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monifah wrote:
    Przepraszam że taki może durnowaty temat, ale może szukam jaka jest przyczyna jeżeli jest zdrowa kobieta i zdrowy partner, a dziecka brak :)
    Temat spoko :) na pewno nie durnowaty ale niektóre to przyznam że są durnowate ;)
    Skoro stwierdzasz że wszystko ok tzn. że przebadaliście się oboje pod okiem lekarza... a tak z ciekawości badaliście np. poziom witaminy D3, robiłaś testy na nietolerancję pokarmową?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2014, 18:15

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Monifah Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz do którego chodzę oprócz popularnych badań przy staraniach nie widzi potrzeby robienia dodatkowych badań, bo z jego założenia jak przez 6 mies nic nie zdziałamy, wtedy będziemy badac się bardziej, jak na razie kazał działac, bo on nie widzi przeciwskazań. Co do wit D3 i nietolerancji pokarmowej to nie badaliśmy się pod tym kątem...

Wniosek mam taki, że chyba mnie w szpitalu podmienili :P

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ