Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Dieta redukcyjna w trakcie starań – ktoś w podobnej sytuacji?
Odpowiedz

Dieta redukcyjna w trakcie starań – ktoś w podobnej sytuacji?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ola w nadziei Nowa

Wysłany: 11 lipca 2025, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 🌸
    To mój pierwszy post na forum, więc najpierw chciałabym się przywitać – mam na imię Ola, mam 30 lat i od września 2023 roku staramy się z mężem o nasze pierwsze dziecko. Dołączyłam tu, bo szukam miejsca, gdzie mogę się czegoś dowiedzieć, pogadać z osobami w podobnej sytuacji i poczuć, że nie jestem w tym wszystkim sama.

Zakładam ten wątek, bo od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem powrotu na dietę redukcyjną – chciałabym przygotować się do ciąży najlepiej jak potrafię. Aktualnie ważę 83 kg przy 170 cm wzrostu, więc mam nadwagę i czuję, że mój organizm nie funkcjonuje na 100%. Mam niedoczynność tarczycy (Euthyrox) i IO (Glucophage), ale wszystko jest pod kontrolą i wyniki mam w normie. Lekarz wspomniał jedynie o bardzo wysokim AMH, co może sugerować rzadkie owulacje.

Po stronie męża niestety wyniki nasienia są słabe (poniżej 1 mln/ml), więc jesteśmy już pod opieką kliniki leczenia niepłodności i czekamy na dalsze konsultacje (m.in. u urologa), żeby znaleźć przyczynę.

W międzyczasie postanowiłam jednak zadbać o siebie: nie tylko po to, żeby zwiększyć szanse na ciążę, ale też żeby lepiej się czuć, mieć więcej energii i – nie ukrywam – nie bać się, że po ciąży wyląduję z jeszcze większym problemem wagowym. Przed ślubem udało mi się schudnąć 12 kg, ale 7 już wróciło. Chciałabym zejść z BMI do tzw. "okna płodności" 20–24.

Planuję znów korzystać z apki Fitatu, liczyć kalorie i dołożyć do tego trochę ruchu – ale przyznaję, że na razie trudno mi się zebrać. Dlatego właśnie postanowiłam napisać tutaj:
    Czy są tu dziewczyny, które też są na redukcji w trakcie starań? Jak sobie radzicie? Co u Was się sprawdziło? Może wspólnie się trochę zmotywujemy? 💪

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i chętnie poczytam Wasze doświadczenia. ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2025, 13:27

A.👩 30 l. - M.🧑 30 l.
    💑 2014r. - 👰🤵 2023r.
    Starania od września 2023r.

👩 - nadwaga, niedoczynność tarczycy (Euthyrox), IO (Glucophage)
    🧑 - słabe parametry nasienia

Jesteśmy zmotywowani i pełni nadziei 🤰
    Trzymamy kciuki za wszystkie pary na drodze do rodzicielstwa 👪❤️
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2025, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj,

Ja się wypowiem z mojego doświadczenia. Też mam niedoczynność tarczycy i waga bardzo łatwo idzie mi w górę.

Co mi pomaga to dieta niskowęglowodanowa, nie koniecznie liczenie kalorii i ostre ich cięcie, które tylko zwalnia metabolizm.

Tarczyca potrzebuje trochę węglowodanów ale białko jest najważniejsze. Na początek możesz nie ciąć kalori, tylko zastąpić jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia bez węglowodanów. Na przykład na śniadanie jajecznica i jakieś warzywko ( bez chleba)

Obiad spora ilość białka ( zawsze jakieś mięsko spory kawałek) do tego warzywa i jakiś węglowodan.

Dla mnie sukcesem każdej diety jest duża ilość bialka w każdym posiłku i niskie węglowodany.

Odnośnie ruchu, najlepszym wyborem są ćwiczenia z ciężarkami. Wiesz o tym że każdy 1kg mięśni potrzebuje 3x więcej energii niż 1 kg tłuszczu?

Pracując nad budową mięśni, będziesz silniejsze w ciąży i po niej. Twój metabolizm przyspieszy i będziesz miała o wiele lepsze samopoczucie. Są o wiele lepsze niż bieganie czy kardio. Po godzinnej wizycie na siłowni palisz kalorie przez cały dzień a nawet jeszcze następnego bo mięśnie się regenerują.

Najlepiej pójść na siłownie i wziąć kilka godzin z trenerem i postawić typowo na przysiady ze sztangą i trgontypu ćwiczenia - zaczynając od małych ciężarów i zwiększając. To najlepsze co kobieta może dla siebie zrobić .

Piszę to z mojego doświadczenia, oczywiście pewnie są dziewczyny co mają inne zdanie ale u mnie to działa 🙂

Pogubiona, Ola w nadziei lubią tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    age.png
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2025, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Witaj,

Ja się wypowiem z mojego doświadczenia. Też mam niedoczynność tarczycy i waga bardzo łatwo idzie mi w górę.

Co mi pomaga to dieta niskowęglowodanowa, nie koniecznie liczenie kalorii i ostre ich cięcie, które tylko zwalnia metabolizm.

Tarczyca potrzebuje trochę węglowodanów ale białko jest najważniejsze. Na początek możesz nie ciąć kalori, tylko zastąpić jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia bez węglowodanów. Na przykład na śniadanie jajecznica i jakieś warzywko ( bez chleba)

Obiad spora ilość białka ( zawsze jakieś mięsko spory kawałek) do tego warzywa i jakiś węglowodan.

Dla mnie sukcesem każdej diety jest duża ilość bialka w każdym posiłku i niskie węglowodany.

Odnośnie ruchu, najlepszym wyborem są ćwiczenia z ciężarkami. Wiesz o tym że każdy 1kg mięśni potrzebuje 3x więcej energii niż 1 kg tłuszczu?

Pracując nad budową mięśni, będziesz silniejsze w ciąży i po niej. Twój metabolizm przyspieszy i będziesz miała o wiele lepsze samopoczucie. Są o wiele lepsze niż bieganie czy kardio. Po godzinnej wizycie na siłowni palisz kalorie przez cały dzień a nawet jeszcze następnego bo mięśnie się regenerują.

Najlepiej pójść na siłownie i wziąć kilka godzin z trenerem i postawić typowo na przysiady ze sztangą i trgontypu ćwiczenia - zaczynając od małych ciężarów i zwiększając. To najlepsze co kobieta może dla siebie zrobić .

Piszę to z mojego doświadczenia, oczywiście pewnie są dziewczyny co mają inne zdanie ale u mnie to działa 🙂

Hej, potwierdzam, że dieta niskowęglowodowanowa działa cuda! :) Ja zaczęłam w połowie grudnia i do połowy kwietnia miałam -12kg - nie dużo, ale bez liczenia kalorii, głodu i spadku energii, więc dla mnie było super. Plus... po długich staraniach zaszłam w ciążę tak jak przewidywali znajomi, którzy mnie mocno zachęcali do tej diety :D

Ssilvia, Ola w nadziei lubią tę wiadomość

👱38 🧔43 + 😺😺
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    14.12.25 - (37) Hello World! :) 2620g, 53cm

age.png
  • Ola w nadziei Nowa

Wysłany: 16 lipca 2025, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogubiona wrote:
    Hej, potwierdzam, że dieta niskowęglowodowanowa działa cuda! :) Ja zaczęłam w połowie grudnia i do połowy kwietnia miałam -12kg - nie dużo, ale bez liczenia kalorii, głodu i spadku energii, więc dla mnie było super. Plus... po długich staraniach zaszłam w ciążę tak jak przewidywali znajomi, którzy mnie mocno zachęcali do tej diety :D
    Gratuluje 😍 czy możesz podpowiedzieć co jadłaś? Bo ja mam duży problem z wymyślaniem posiłków? Może macie jakieś sprawdzone ebooki z dietą niskowęglowodanową? Niestety po lekach na IO nie smakują mi smażone jajka… 🙈 po jajecznicy czuję mdłości i mogę jeść tylko gotowane lub czasami przy dobrym dniu sadzone 😉

A.👩 30 l. - M.🧑 30 l.
    💑 2014r. - 👰🤵 2023r.
    Starania od września 2023r.

👩 - nadwaga, niedoczynność tarczycy (Euthyrox), IO (Glucophage)
    🧑 - słabe parametry nasienia

Jesteśmy zmotywowani i pełni nadziei 🤰
    Trzymamy kciuki za wszystkie pary na drodze do rodzicielstwa 👪❤️
  • Foxy_Lady Znajoma

Wysłany: 16 lipca 2025, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola w nadziei wrote:
    Gratuluje 😍 czy możesz podpowiedzieć co jadłaś? Bo ja mam duży problem z wymyślaniem posiłków? Może macie jakieś sprawdzone ebooki z dietą niskowęglowodanową? Niestety po lekach na IO nie smakują mi smażone jajka… 🙈 po jajecznicy czuję mdłości i mogę jeść tylko gotowane lub czasami przy dobrym dniu sadzone 😉

Hej ;)

Ja próbowałam diety low carb (niskie wegle). Są różne proporcje makro. Wspomagałam się gotowcami od gosi lenartowicz (gotowe diety na sklepie www). Właśnie żeby mieć dobrze zbliansowane posiłki i nie narobić sobie niedoborow. Od siebie polecam :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ