Dostinex a uszkodzenia zastawki serca?
-
Dziewczyny, lekarz przepisał mi Dostinex na zbicie prolaktyny (podstawowy wynik w normie, po obciążeniu wzrost x 22 ). Na ulotce jest napisane że skutkiem ubocznym, częstszym niż w 1 przypadku na 10 jest USZKODZENIE ZASTAWKI SERCA. Brzmi strasznie, jakim cudem przy tak częstych powikłaniach >1/10 lek jest dopuszczony?? wzięłam 1/2 tabletki zamiast całej (mam brać 1 na 7d), objawów ubocznych brak, ale bardzo się boję że uszkodzę sobie serce. Co sądzicie?
-
Ja biore Dostinex od wrzesnia i bardzo dobrze go toleruję. Każdy lek ma jakieś skutki uboczne niestety ale nie martwiłabym się na zapas... A Dostinex jest raczej dobrze tolerowany, nie spotkałam jeszcze dziewczyny która go bierze i coś sie dzieje niepokojącego.
Ale dziwię sie raczej, ze masz tak dużą dawkę przepisaną. Ja wyjściowa prolaktynę miałam też OK tylko po obciążeniu x15 i biorę 1/4 tabletki na tydzień i po miesiącu już było w normieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 12:05
-
nick nieaktualnyJa też biorę dawkę 1/4 na 10 dni bo prolaktynę mam poniżej normy co jakiś czas, więc i dawkę biorę coraz rzadziej. Zaczynałam od 1/2 na tydzień.
Wiadomo, że każdy lek ma skutki uboczne, a na ulotkach często piszą takie groźno brzmiące powikłania.
Ja również lek toleruję dobrze. -
nick nieaktualnyBierz na razie 1/2 na tydzień ja od takiej dawki zaczynałam i po 3 tygodniach badanie krwi z obciążeniem, spadła poniżej normy i ginekolog kazał brać 1/4 na tydzień, potem znowu badanie po ponad 4 tyg. i było w normie, kolejne badanie z ciekawości po ok. 2 mies. i poniżej normy więc biorę 1.4 na 10 dni niedługo idę znowu zbadać, bo może będzie trzeba brać raz na 2 tyg. tylko.
Ten lek nie ułatwił mi zajścia w ciąże, ale wysoka prolaktyna uniemożliwia zajście w ciąże i blokuje owulację więc lek obniżający jest na pewno pomocny -
nick nieaktualnyNa pewno ma obniżyć prolaktynę ponieważ ona utrudnia zajście w ciąże jeśli jest za wysoka. Ja przed obciążeniem też miałam w normie.. tylko po obciążeniu ok. 15 wyższa.
Zapytaj o wszystko lekarza, on na pewno najtrafniej i najdokładniej Ci to wytłumaczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 12:45
-