Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Duphaston, a brak okresu
Odpowiedz

Duphaston, a brak okresu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mikowata Nowa

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, brałam przez 3 miesiące tabletki duphaston na wyregulowane okresu. I przez te 3 meisiace okres miałam jak w zegarku. Teraz był pierwszy miesiąc bez brania tego leku i na razie miesiączki brak. Czy komuś też się tak przytrafiło?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2024, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duphaston nie reguluje miesiączek długofalowo. Gdy zaczynasz go brać hamuje się wydzielanie estrogenów przez jajniki, endometrium zaczyna się rozrastać i pogrubiać - podobnie dzieje sie w naturalnym cyklu za sprawą progesteronu. Duphaston jako syntetyczny progestagen nasladuje jego dzialanie i w ten sposob trochę "oszukuje organizm". W momencie odstawienia pogrubione endometrium zaczyna się złuszczać i następuje krwawienie. Nie oznacza to jednak że takie krwawienie jest miesiączką, bo do owulacji nie musiało wcale dojść - często to po prostu mechaniczne złuszczenie się błony śluzowej macicy które imituje miesiączkę.

Teraz kiedy juz go nie bierzesz organizm wrocil do stanu wyjściowego - skoro miesiaczka nie przychodzi przez dluzszy czas to najprawdopodobniej cykl jest bezowulacyjny, naturalny progesteron sie nie wydzielil, nie ma spadku i tym samym okresu. Nie wiem czy starasz się o ciaze czy nie, ale polecam zmianę lekarza i zaglebienie sie troche w temat cyklu kobiecego na wlasna reke - bo Duphastonem niestety nic tu na dłuższą metę nie zdziałasz 🫤

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ