X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Duphaston, a brak okresu
Odpowiedz

Duphaston, a brak okresu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mikowata Nowa

Wysłany: 23 kwietnia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, brałam przez 3 miesiące tabletki duphaston na wyregulowane okresu. I przez te 3 meisiace okres miałam jak w zegarku. Teraz był pierwszy miesiąc bez brania tego leku i na razie miesiączki brak. Czy komuś też się tak przytrafiło?

• Namisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duphaston nie reguluje miesiączek długofalowo. Gdy zaczynasz go brać hamuje się wydzielanie estrogenów przez jajniki, endometrium zaczyna się rozrastać i pogrubiać - podobnie dzieje sie w naturalnym cyklu za sprawą progesteronu. Duphaston jako syntetyczny progestagen nasladuje jego dzialanie i w ten sposob trochę "oszukuje organizm". W momencie odstawienia pogrubione endometrium zaczyna się złuszczać i następuje krwawienie. Nie oznacza to jednak że takie krwawienie jest miesiączką, bo do owulacji nie musiało wcale dojść - często to po prostu mechaniczne złuszczenie się błony śluzowej macicy które imituje miesiączkę.

Teraz kiedy juz go nie bierzesz organizm wrocil do stanu wyjściowego - skoro miesiaczka nie przychodzi przez dluzszy czas to najprawdopodobniej cykl jest bezowulacyjny, naturalny progesteron sie nie wydzielil, nie ma spadku i tym samym okresu. Nie wiem czy starasz się o ciaze czy nie, ale polecam zmianę lekarza i zaglebienie sie troche w temat cyklu kobiecego na wlasna reke - bo Duphastonem niestety nic tu na dłuższą metę nie zdziałasz 🫤

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ