Duphaston - brać?
-
Ponieważ mam plamienia przed i po miesiączce lekarz przepisała mi Duphaston. Mam go brać przez 2 cykle, 2 razy dziennie od 16 do 25 dc. Jednak dziś jest 16 dc i dalej mam temp bez skoku. Wydaje mi się że lepiej poczekać do skoku, co myślicie? Najpierw lekarz mówiła mi żebym brała od 18 dc ale jak jej powiedziałam że w ostatnim cyklu juz w 18 dc zaczęłam plamić to zmieniła na 16 dc.
-
Dlaczego nie zapytałaś ginekolog jak miałaś okazje? Każda z nas odpowie Ci inaczej, bo żadna nie jest lekarzem. Wydaje mi sie, ze powinno sie postępować tak jak wskazał Ci ktoś z tytułem lekarza, jeśli nie jesteś pewna jej interpretacji Twojego cyklu to albo zmień lekarza albo zadawaj więcej pytań lekarzowi. Duphaston w małej dawcę a taka właśnie masz i taka sama ja mam (już w ciąży ) nie powoduje blokady owulacji. Jeśli staracie sie o dziecko to konieczne jest sprawdzenie czy dochodzi u Ciebie do owulacji . Czy plamienia masz stwierdzone z powodu niewydolności ciałka żółtego? Musi być powód tych plamien.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Objawy owulacji i skok temp zawsze wskazywał że owulacje miałam 13 dc a w tym cyklu jest inaczej i że zawsze była w tym samym dniu to nie pytałam gin co mam zrobić w takim wypadku. Dopiero zaczynam przygodę z lekarzami i jestem jeszcze zielona w tym temacie. Ale obecnie mam lekarza który nie za dobrze się sprawuje i szukam innego.
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, ja biorę duphaston w celu uregulowania cykli. W poprzednim cyklu @ przyszła zaraz po odstawieniu leku teraz natomiast tylko brązowe plamienia. Dziś jest 13 dzien po odstawieniu duphastonu(37dc) i dalej to samo. Objawy jak na miesiączkę ale prawdziwego krwawienia brak. Test negatywny. Co sądzicie?
-
nick nieaktualnyja miałam w październiku problem. spóźniał mi się okres około 50 dni od pierwszego dnia ostatniej @. poszłam do swojej gin. zrobiła mi USG okazało się, że mam pogrubioną błonę tak jak na ciąże, ale nic więcej nie można pow. 50/50 % . skierowała mnie na bete i kazała mi brać duphaston dopóki nie zrobię bety lub dostanę @. beta wyszła niska. więc ciążę wykluczono. po 5 dniach brania tego leku dostałam okres. później mój cykl był książkowy 28 dni. gin stwierdziła, że po prostu mój organizm miał takie widzimisię i mi się zatrzymało bez konkretnej przyczyny.
-
nick nieaktualny
-