X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, a immunologia
Odpowiedz

Endometrioza, a immunologia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aanuszkaa Debiutantka

Wysłany: 30 marca, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Mam pytanie do osób chorujących na endometriozę. W kilku publikacjach naukowych wyczytałam, że endometrioza I-II stopnia wiąże się ze zwiększoną ilością przeciwciał utrudniających zapłodnienie np. przeciwciał przeciw osłonce przejrzystej komórki jajowej niż przy endometriozie III-IV stopnia.
    Czy z Waszego doświadczenia od razu najlepiej iść do immunologa i sprawdzać te wszystkie badania?
    Staramy się trochę ponad rok ale zaczęłam się bardzo przejmować tym aspektem immunologicznym:(
    Zwłaszcza że mam nieznacznie podwyższone przeciwciała Anty-TPO.
    Pozdrawiam:)

👩🏻32 l
    🧔🏻33 l

11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia

AMH: 2.1

01.2024 ➡️ początek starań
    10.2024 ➡️ klinika niepłodności:

✅ Nasienie - ok (09.2024)
    ✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
    ✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
    ✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
    ✅ANA - negatywne
    ✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
    ✅ AOA, ASA
    ❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
    ❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
    ❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻

➡️ Antybiotykoterapia
    ➡️ Probiotykoterapia
    ➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc)
  • Britta Autorytet

Wysłany: 30 marca, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie faktycznie okazało się, że przy endometriozie mam dodatkowo problem immunologiczny - ANA1 dodatnie wymagające dalszej diagnostyki. Badanie zalecił mi ginekolog, zrobiłam prywatnie. W międzyczasie zaszłam w ciążę po terapii lipiodolem i wcześniejszej laparoskopii. Diagnostyka zatem musi poczekać na czas po urodzeniu dziecka.
    Dodam jeszcze, że z powodu tego wyniku ANA w pierwszym trymestrze musiałam brać encorton.
    Powodzenia!

Aanuszkaa lubi tę wiadomość

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ 🎉🫄

preg.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
  • Aanuszkaa Debiutantka

Wysłany: 31 marca, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź:) ja akurat ANA robiłam w tamtym roku i wyszły mi negatywne ale naczytałam się o tych innych przeciwciałach typu AOA, ASA... Jeśli znowu się nie uda to w przyszłym miesiącu pójdę sobie je zrobić dla świętego spokoju.

Britta lubi tę wiadomość

👩🏻32 l
    🧔🏻33 l

11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia

AMH: 2.1

01.2024 ➡️ początek starań
    10.2024 ➡️ klinika niepłodności:

✅ Nasienie - ok (09.2024)
    ✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
    ✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
    ✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
    ✅ANA - negatywne
    ✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
    ✅ AOA, ASA
    ❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
    ❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
    ❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻

➡️ Antybiotykoterapia
    ➡️ Probiotykoterapia
    ➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc)
  • Britta Autorytet

Wysłany: 31 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób, będziesz już miała coś odhaczone nawet jakby okazało się, że problem leży gdzieś indziej. Ja jeszcze robiłam m.in. badania na pasożyty w kale - to też podobno może mieć znaczenie przy staraniach.
    Ogolnie człowiek przebadany od stóp do głów 😉

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ 🎉🫄

preg.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ