X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Endometrioza, a immunologia
Odpowiedz

Endometrioza, a immunologia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aanuszkaa Debiutantka

Wysłany: 30 marca, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Mam pytanie do osób chorujących na endometriozę. W kilku publikacjach naukowych wyczytałam, że endometrioza I-II stopnia wiąże się ze zwiększoną ilością przeciwciał utrudniających zapłodnienie np. przeciwciał przeciw osłonce przejrzystej komórki jajowej niż przy endometriozie III-IV stopnia.
    Czy z Waszego doświadczenia od razu najlepiej iść do immunologa i sprawdzać te wszystkie badania?
    Staramy się trochę ponad rok ale zaczęłam się bardzo przejmować tym aspektem immunologicznym:(
    Zwłaszcza że mam nieznacznie podwyższone przeciwciała Anty-TPO.
    Pozdrawiam:)

👩🏻32 l
    🧔🏻33 l

11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia

AMH: 2.1

01.2024 ➡️ początek starań
    10.2024 ➡️ klinika niepłodności:

✅ Nasienie - ok (09.2024)
    ✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
    ✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
    ✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
    ✅ANA - negatywne
    ✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
    ✅ AOA, ASA
    ❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
    ❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
    ❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 (05.2025) -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻

➡️ Antybiotykoterapia
    ➡️ Probiotykoterapia
    ➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc)

08.2025 mamy to! ⏸️ 🥹🥰
  • Britta Autorytet

Wysłany: 30 marca, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie faktycznie okazało się, że przy endometriozie mam dodatkowo problem immunologiczny - ANA1 dodatnie wymagające dalszej diagnostyki. Badanie zalecił mi ginekolog, zrobiłam prywatnie. W międzyczasie zaszłam w ciążę po terapii lipiodolem i wcześniejszej laparoskopii. Diagnostyka zatem musi poczekać na czas po urodzeniu dziecka.
    Dodam jeszcze, że z powodu tego wyniku ANA w pierwszym trymestrze musiałam brać encorton.
    Powodzenia!

Aanuszkaa lubi tę wiadomość

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ 🎉🫄

age.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
  • Aanuszkaa Debiutantka

Wysłany: 31 marca, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź:) ja akurat ANA robiłam w tamtym roku i wyszły mi negatywne ale naczytałam się o tych innych przeciwciałach typu AOA, ASA... Jeśli znowu się nie uda to w przyszłym miesiącu pójdę sobie je zrobić dla świętego spokoju.

Britta lubi tę wiadomość

👩🏻32 l
    🧔🏻33 l

11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia

AMH: 2.1

01.2024 ➡️ początek starań
    10.2024 ➡️ klinika niepłodności:

✅ Nasienie - ok (09.2024)
    ✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
    ✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
    ✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
    ✅ANA - negatywne
    ✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
    ✅ AOA, ASA
    ❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
    ❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
    ❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 (05.2025) -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻

➡️ Antybiotykoterapia
    ➡️ Probiotykoterapia
    ➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc)

08.2025 mamy to! ⏸️ 🥹🥰
  • Britta Autorytet

Wysłany: 31 marca, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób, będziesz już miała coś odhaczone nawet jakby okazało się, że problem leży gdzieś indziej. Ja jeszcze robiłam m.in. badania na pasożyty w kale - to też podobno może mieć znaczenie przy staraniach.
    Ogolnie człowiek przebadany od stóp do głów 😉

Starania od lutego 2021

AMH 1.9
    Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
    03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
    04-11.2024 - stymulacja
    10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
    27.11.2024 - ⏸️ 🎉🫄

age.png

+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ