X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne endometrioza III stopnia a zajście w ciążę /płodność
Odpowiedz

endometrioza III stopnia a zajście w ciążę /płodność

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 22 października 2024, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ! Rok temu dowiedziałam się, że mam endometriozę (ponieważ podczas USG lekarka zauważyła guz na jajniku takiej wielkości, że PTG rekomendowało usunięcie). Teraz w lipcu 2024 odbyła się laparoskopia - guz usunięto oraz zrosty endometrialne i okazało się, że mam endo III stopnia.

Po laparoskopii gin powiedziała, żebym zbadała AMH - wyszło jedynie 0,5. Do tego mam cukrzycę typu 1 od 24 lat oraz Hashimoto. Zastanawiam się jakie są szanse na naturalne poczęcie przy takim parametrach jak moje ? Czy muszę od razu gnać do kliniki niepłodności ?

Do tej pory o dziecko staraliśmy się tylko raz - w 2019 roku (nie wiem jakie wtedy było moje AMH, ale pewnie niezbyt wysokie bo mam komplet chorób autoimmunologicznych od 25 lat). Wtedy zajęło nam to 7 cykli. W 5 cyklu była ciąża biochemiczna (a 7 był już tym szczęśliwym). Podejrzewam, że wtedy też miałam już endometriozę bo jako młoda dziewczyna miałam średnio bolesne miesiączki + długie krwawienia, jednak z wiekiem wszystko się uregulowało. Pewnie endo była I lub II stopnia te kilka lat temu.

Zastanawiam się co powie lekarz w klinice niepłodności, gdy zobaczy moje wyniki i czy skieruje od razu na in vitro. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Dodam, że teraz staramy się o drugie dziecko od 3 cykli dopiero (naturalnie - bez leków na owulację itd., jedynie suple)

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb
    7cs - naturals - ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
    (5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
    Przed nami 6cs !

(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
    👩33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️ 33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 22 października 2024, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może jest ktoś kto też ma endo III stopnia i opowie swoją historię ?

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    5cs - cb
    7cs - naturals - ⏸️

lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    Przed nami 6cs !

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)

"Pięknie żyjesz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • lufcik22 Koleżanka

Wysłany: 23 października 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialas z laparoskopia badana droznosc jajowodow? Ja mialam endo 4 stopnia, staralam sie o pierwsze dziecko ponad rok, bez efektow. Po lapoarksopii i domladnym wyczyszczeniu ognisk i sprawdzeniu jajaowdow, zaszlam w ciaze w 1 cyklu i szczescliwie urodzilam. Przy walce o 2 dziecko znowu robilam laparoskopie i niby endometrioza 2 stopien, to jajowody wyszly oba niedrozne wiec dostalam od razu zalecenie invitro. W miedzy czasie probowalam naturalnych cudowo typu oklady z borowiny, diety na endmoetrioze, fizjoterapeuty i rozmasowywanje zrostow ale bez efektow. Ostatecznie zrobilam jeszcze raz droznosc jajowodow i ich udraznianie i wyszlo ze sa drozne choc mocno zawezone, ale o dziwo 2 cykle po znowu bylam w ciazy i szczesliwie uordzilam drugie. Amh przed druga ciaza mialam 0,99 ale zaden lekarz sie tym nie przejmowal bo dopoki w usg widok jest ok to nie ma co sie sugerowac.

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 24 października 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam badanej drożności jajowodów - moja gin (która przeprowadzała zabieg, pracuje na Polnej w Poznaniu a to dość dobry szpital gin-poł) powiedziała ze jeśli nie uda mi się zajść w ciąże naturalnie to mam po 3 cyklach udać się do kliniki invimed w Poznaniu. I tam mówiła, żeby zacząć od sprawdzenia drożności jajowodów (przymierzam się ku temu)

Nie wiedziałam, że można najpierw mieć endo 4 stopnia, a potem 2 ? Myślałam, że to tylko rośnie/pogorsza się. U mnie po laparoskopii gin mówiła, że wyczyściła to co mogła (ogniska itd.). Ponoć laparoskopia obniża rezerwę AMH i to mnie martwi bo mój wynik to tylko 0,5. Ale Twój wpis trochę mnie pociesza. Mam 33 lata (w styczniu 34) i martwi mnie maksymalnie to wszystko. Ja do kompletu mam jeszcze cukrzycę t. 1 i hashimoto. No ale jakoś w pierwszą ciąże udało mi się zajść w wieku 28 lat po 7 miesiącach starań naturalnych .... sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć xD

Na domiar złego chyba po laparo rozregulował mi się cykl - 1cs starań 24 dni, 2cs = 27 a teraz trzeci wciąż trwa (już 35 dzień, czyli okres spoznia mi się o kilka grubych dni, prawie tydzien). Ale robiłam testy i dooopa.

5cs - cb
    7cs - naturals - ⏸️

Przed nami 6cs !

"Pięknie żyjesz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Bbbuuu Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2024, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jestem posiadaczką endomendy, a dowiedziałam się o tym w zeszłym roku w czerwcu. Wcześniej chodziłam do gina regularnie, wszystko było pięknie, a obecnie jestem po swoim pierwszym transferze. Starania zaczęłam jakoś na wiosnę 2023. W czerwcu 2023 była mini torbiel na prawym jajniku 2 cm, a obecnie wynosi 3. Na lewym zrobiła mi się torbiel 2cm . Lekarze kazali mi się starać naturalnie bo niby takie maleństwa nie powinny mieć aż takiego wpływu. Macica niby bardzo bardzo ładna, a drożność przebiegła bezproblemowo. Jednak endomenda wpłynęła częściowo na moj i męża wynik punkcji (on też nie ma super nasienia). Na 30 komórek mamy 3 blastki. Niejedna para skakałby z radości że coś ma, a ja przez 2 dni wyłam bez przerwy. Ogólnie dostałam sugestie od lekarki, że jeśli chcemy mieć więcej dzieci to sugerują żebyśmy zamrozili komórki jak najszybciej i nie czekali za długo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 22:27

Bubu2024 lubi tę wiadomość

Ona: 29l AMH: 5,9
    endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
    On: 29l
    morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość

Starania od 02.2023
    05, 06, 07. 2024: 3x IUI
    09. 2024:start stymulacji
    26.09 punkcja
    24 dojrzałych
    17 zapłodnionych
    3 doba 12 zarodków
    5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
    6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
    11.2024: przygotowania do transferu
    29.11- tranfer zarodka 4AB
    6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
    9.12- beta 1008

preg.png[/url]
  • Bubu2024 Znajoma

Wysłany: 30 listopada 2024, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja mam endo 3 lub 4 stopnia. 3 torbiele na prawym jajniku i adenomioze.
    Wysokie AMH - w czerwcu tego roku 6,66.
    Staramy się od sierpnia 2023, w marcu 2024 poszłam do ginekologa na kontrole. A tam te trzy niespodzianki.
    Aktualnie kompletuję badania do pierwszej inseminacji, która będzie koło lutego.
    Straciłam już nadzieję na zajście naturalne, nawet w IUI średnio wierzę. Traktuje to jako przygotowanie do in vitro.

👧🏻30👦🏻31

Starania od 08.2023
    👧🏻
    03.2024 diagnoza endometriozy (torbiele endometrioidalne) i adenomiozy 🩸
    08.2024 Histeroskopia (elektroresekcja polipów endometrium) ❌
    09.2024 Badanie HSG ✅
    10.2024 Cytologia ASC-US❗️HPV (14) ✅
    12.2024 Kariotyp ✅ Kolposkopia ✅ bipsja ✅
    02.2025 IUI ⏳

👦🏻
    Morfologia 1% ❌
  • CrazyDaisy Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też mam endo. Zostało mi to zdiagnozowane dopiero we wrześniu i jeszcze nie robilam tego specjalnego usg z kontrastem pod kątem endo więc nie wiem, który stopień u mnie.

Natomiast nasz lekarz w klinice, który się na endo zna powiedział, że w kontekście płodności oprócz laparoskopii, która jest inwazyjna najlepszą metodą odblokowującą płodność u kobiet z endo jest lipiodol (badanie droznosci jajowodów na kontraście olejowym z lipiodolem), który łagodzi ogniska endometriozy.

Koniecznie poczytajcie o tej metodzie (podrzucam też link do filmu, w którym nasz lekarz tłumaczy metodologię i badanie na jej temat) https://www.youtube.com/live/Ru4g122HXjk?si=e2xYewo18AFK_Dv7

Ogólnie ciekawostka, że za granicą drożność standardowo bada się na lipidolu tylko w Polsce po taniości robi się to na kontraście wodnym, który nie daje takich efektów.

Ja sama jestem dopiero 1,5 tygodnia po lipiodolu więc nie mogę ocenić jego skuteczności u siebie ale mamy przyjaciół, którzy zaszli dzięki temu po pomad 2 latach starań. Po prostu ta metoda jest mało popularna w Polsce i się o niej za wiele nie mówi w standardowych klinikach leczenia niepłodności.

A co do zaawansowanej endo I ciąży to mam też przykład swojej koleżanki, która zaszła naturalnie w ciążę pomimo bardzo niskiego AMH (które I tak poprawiła robiąc badanie w dedykowanym laboratorium, gdzie nie było transportu próbki) oraz brała jakieś ziółka, suple i ziarenka, które też coś tam poprawiły u niej. :)

Może mój post doda trochę nadziei bo obie te osoby usłyszały od wielu lekarzy a najbardziej już tych w klinikach leczenia niepłodności, że jedyną opcją na zajście w ciążę to będzie invitro w ich przypadkach.

Trzymam za Was kciuki!

28 lat
    1 rok i 10 miesięcy starań
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Naprotechnologia (od września 2024)
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
    Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
    Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
  • Migotka96 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Cześć dziewczyny ! Rok temu dowiedziałam się, że mam endometriozę (ponieważ podczas USG lekarka zauważyła guz na jajniku takiej wielkości, że PTG rekomendowało usunięcie). Teraz w lipcu 2024 odbyła się laparoskopia - guz usunięto oraz zrosty endometrialne i okazało się, że mam endo III stopnia.

Po laparoskopii gin powiedziała, żebym zbadała AMH - wyszło jedynie 0,5. Do tego mam cukrzycę typu 1 od 24 lat oraz Hashimoto. Zastanawiam się jakie są szanse na naturalne poczęcie przy takim parametrach jak moje ? Czy muszę od razu gnać do kliniki niepłodności ?

Do tej pory o dziecko staraliśmy się tylko raz - w 2019 roku (nie wiem jakie wtedy było moje AMH, ale pewnie niezbyt wysokie bo mam komplet chorób autoimmunologicznych od 25 lat). Wtedy zajęło nam to 7 cykli. W 5 cyklu była ciąża biochemiczna (a 7 był już tym szczęśliwym). Podejrzewam, że wtedy też miałam już endometriozę bo jako młoda dziewczyna miałam średnio bolesne miesiączki + długie krwawienia, jednak z wiekiem wszystko się uregulowało. Pewnie endo była I lub II stopnia te kilka lat temu.

Zastanawiam się co powie lekarz w klinice niepłodności, gdy zobaczy moje wyniki i czy skieruje od razu na in vitro. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Dodam, że teraz staramy się o drugie dziecko od 3 cykli dopiero (naturalnie - bez leków na owulację itd., jedynie suple)

Tez mam endometriozę 3 st. I torbiel na cały lewy jajnik. Mam AMH 4,45 i ginekolog na razie nie rekomenduje mi laparoskopi ponieważ zabieg ten może znacznie zmniejszyć wynik AMH niestety.
    Szanse na ciąże podobno są tylko może to potrwać trochę dłużej.
    Endometrioza w moim przypadku przyczyniła się do braku naturalnej owulacji co wyszło na monitoringu, od sierpnia mam cykle stymulowane i w końcu udało się dobrać takie leki i zastrzyku po których pecherzyki rosną i pięknie pękają.
    Mam stymulację lametta 3-7dc, w 10-12 dc monitoring i jeśli pęcherzyk jest mailowymi to dodatkowy zastrzyki/ zastrzyki na wzrost pęcherzyka , a jeśli pęcherzyk ma już ok 20mm to zastrzyk 2x Zivafert + 2x Ganopeptyl. Po takiej seri zastrzyków owulacja jest. Około 4 dni po owulacji biorę progesteron aż do momenty kiedy ptzyjdzie 🐒. Jeśli by nie przyszła i miałabym 2 kreski to muszę kontynuować branie progesteronu.

👱🏼‍♀️ 28 lat
    Endometrioza 3st.🦠
    AMH 4,45

👱🏼‍♂️32 lata
    Seminogram morfologia 1% ⛔️
    Koncentracja 34,54 mln ✅
    Ruch postępowy 33% ✅
    Ruch całkowity 45% ✅
    Fragmentacja DNA 18,61 % ⛔️
    Chromatyna 20,47 % ⛔️
    Test HBA 71% ⛔️

Suplementy: TenFertil ON

1-3 cs naruralnie
    4-5 cs lametta + Ovitrelle
    Od 6cs lametta + 2x Zivafert + 2x Gonapeptyl

🫶🏼 9 cs
    02.02 testowanie

Plan 2025:
    Styczeń: Wymazy MUCH + bakterio-grzybicze
    Marzec/kwiecień : drożność, usunięcie torbieli, powtórzenie badań nasienia
    Maj: inseminacja
  • Bbbuuu Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pro po endomendy. Moją dalszą znajoma, która miała stopień bardzo zaawansowany i usuwali jej zrosty i torbiele, zaszla w ciążę z trojaczkami. Niby oficjalnie „100% natura”- jak dla mnie trochę ściema. Rodzina jej męża to bardzo praktykujący katole i wątpię żeby chcieli się przyznać do pomocy medycznej. Pamiętam nawet jak na jednej imprezie robiła sobie zastrzyki w brzuch i mówili z mężem że to na rozrzedzenie krwi 😌. Naturalnie czy nienaturlnie- udało się! Chociaż sama im nie zazdroszczę takiego wyniku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2024, 09:57

Bubu2024 lubi tę wiadomość

Ona: 29l AMH: 5,9
    endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
    On: 29l
    morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość

Starania od 02.2023
    05, 06, 07. 2024: 3x IUI
    09. 2024:start stymulacji
    26.09 punkcja
    24 dojrzałych
    17 zapłodnionych
    3 doba 12 zarodków
    5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
    6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
    11.2024: przygotowania do transferu
    29.11- tranfer zarodka 4AB
    6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
    9.12- beta 1008

preg.png[/url]
  • Lisik Przyjaciółka

Wysłany: 26 grudnia 2024, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć może ktoś powiedzieć coś na temat diagnozy endometriozy?
    Dostałam od ginekolog skierowanie na rezonans magnetyczny miednicy mniejszej i sugestię żeby zrobić EndomKit ale to koszt ok 500 zł. Co jest bardziej skuteczne w diagnozie? Czy oba?

9cs
    👫27
    HSG ✅
    USG pod kątem endo ✅
    AMH 3,7
    Progesteron 6 dpo 14,75 8 dpo 19,79 12 dpo 10,07
    TSH 0,196
    Estradiol 40
    Prolaktyna 34,2 ❗
    Testosteron 46,9
    ALT 38❗
    AST 36 ❗
    Glukoza 77,50
    Żelazo 89,8
    Ferrytyna 21,73 ❓
    Homocysteina 6,81

On : Morfologia 10%

Suplementy: kwas foliowy, Koenzym Q10(ubiqinol), Estrovita skin (omega 3,6), wit C, D, zioła Klimuszki, Intesta, Sanprobi IBS
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisik wrote:
    Cześć może ktoś powiedzieć coś na temat diagnozy endometriozy?
    Dostałam od ginekolog skierowanie na rezonans magnetyczny miednicy mniejszej i sugestię żeby zrobić EndomKit ale to koszt ok 500 zł. Co jest bardziej skuteczne w diagnozie? Czy oba?
    Nie wiem co to jest endom kit.
    Ale rezonans celowany ma bardzo dobre obrazowanie i szczegółowo wiele rzeczy pokaże. Przy czym lekarze polecają dwie placówki, gdzie trzeba prywatnie zrobić, i koszt ok 1500zl. Jedno to scanmex we Wrocławiu, druga w Warszawie, nie pamiętam jaka.

Lisik lubi tę wiadomość

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ