Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne endometrioza III stopnia a zajście w ciążę /płodność
Odpowiedz

endometrioza III stopnia a zajście w ciążę /płodność

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 22 października, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ! Rok temu dowiedziałam się, że mam endometriozę (ponieważ podczas USG lekarka zauważyła guz na jajniku takiej wielkości, że PTG rekomendowało usunięcie). Teraz w lipcu 2024 odbyła się laparoskopia - guz usunięto oraz zrosty endometrialne i okazało się, że mam endo III stopnia.

Po laparoskopii gin powiedziała, żebym zbadała AMH - wyszło jedynie 0,5. Do tego mam cukrzycę typu 1 od 24 lat oraz Hashimoto. Zastanawiam się jakie są szanse na naturalne poczęcie przy takim parametrach jak moje ? Czy muszę od razu gnać do kliniki niepłodności ?

Do tej pory o dziecko staraliśmy się tylko raz - w 2019 roku (nie wiem jakie wtedy było moje AMH, ale pewnie niezbyt wysokie bo mam komplet chorób autoimmunologicznych od 25 lat). Wtedy zajęło nam to 7 cykli. W 5 cyklu była ciąża biochemiczna (a 7 był już tym szczęśliwym). Podejrzewam, że wtedy też miałam już endometriozę bo jako młoda dziewczyna miałam średnio bolesne miesiączki + długie krwawienia, jednak z wiekiem wszystko się uregulowało. Pewnie endo była I lub II stopnia te kilka lat temu.

Zastanawiam się co powie lekarz w klinice niepłodności, gdy zobaczy moje wyniki i czy skieruje od razu na in vitro. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Dodam, że teraz staramy się o drugie dziecko od 3 cykli dopiero (naturalnie - bez leków na owulację itd., jedynie suple)

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 22 października, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może jest ktoś kto też ma endo III stopnia i opowie swoją historię ?

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • lufcik22 Koleżanka

Wysłany: 23 października, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialas z laparoskopia badana droznosc jajowodow? Ja mialam endo 4 stopnia, staralam sie o pierwsze dziecko ponad rok, bez efektow. Po lapoarksopii i domladnym wyczyszczeniu ognisk i sprawdzeniu jajaowdow, zaszlam w ciaze w 1 cyklu i szczescliwie urodzilam. Przy walce o 2 dziecko znowu robilam laparoskopie i niby endometrioza 2 stopien, to jajowody wyszly oba niedrozne wiec dostalam od razu zalecenie invitro. W miedzy czasie probowalam naturalnych cudowo typu oklady z borowiny, diety na endmoetrioze, fizjoterapeuty i rozmasowywanje zrostow ale bez efektow. Ostatecznie zrobilam jeszcze raz droznosc jajowodow i ich udraznianie i wyszlo ze sa drozne choc mocno zawezone, ale o dziwo 2 cykle po znowu bylam w ciazy i szczesliwie uordzilam drugie. Amh przed druga ciaza mialam 0,99 ale zaden lekarz sie tym nie przejmowal bo dopoki w usg widok jest ok to nie ma co sie sugerowac.

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 24 października, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam badanej drożności jajowodów - moja gin (która przeprowadzała zabieg, pracuje na Polnej w Poznaniu a to dość dobry szpital gin-poł) powiedziała ze jeśli nie uda mi się zajść w ciąże naturalnie to mam po 3 cyklach udać się do kliniki invimed w Poznaniu. I tam mówiła, żeby zacząć od sprawdzenia drożności jajowodów (przymierzam się ku temu)

Nie wiedziałam, że można najpierw mieć endo 4 stopnia, a potem 2 ? Myślałam, że to tylko rośnie/pogorsza się. U mnie po laparoskopii gin mówiła, że wyczyściła to co mogła (ogniska itd.). Ponoć laparoskopia obniża rezerwę AMH i to mnie martwi bo mój wynik to tylko 0,5. Ale Twój wpis trochę mnie pociesza. Mam 33 lata (w styczniu 34) i martwi mnie maksymalnie to wszystko. Ja do kompletu mam jeszcze cukrzycę t. 1 i hashimoto. No ale jakoś w pierwszą ciąże udało mi się zajść w wieku 28 lat po 7 miesiącach starań naturalnych .... sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć xD

Na domiar złego chyba po laparo rozregulował mi się cykl - 1cs starań 24 dni, 2cs = 27 a teraz trzeci wciąż trwa (już 35 dzień, czyli okres spoznia mi się o kilka grubych dni, prawie tydzien). Ale robiłam testy i dooopa.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ