Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Grubość endometrium a wielkość krwawienia @
Odpowiedz

Grubość endometrium a wielkość krwawienia @

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    czy któraś może wie jak to do końca jest? :)

Czy "ilość" krwawienia @ jest bezpośrednio skorelowana z grubością endometrium? Dobrze rozumuję, że im grubsze endometrium, tym bardziej obfita miesiączka?

I analogicznie: czy obfita @ oznacza, że nasze endometrium było potężne?

Anna255 lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • mar Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    można zauważyć pewne korelacje, im grubsza błona śluzowa macicy - tym bardziej obficie się złuszcza, kobiety z cienkim endometrium zazwyczaj mają skąpe miesiączki. Grubość endometrium też się zmienia przez cały cykl, najgrubsze jest tuż przed miesiączką;)

Miu95 lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy z cienkim endomentrium jest możliwa obfita @?

Bo na USG ciągle tylko słyszałam jakie to mam beznadziejnie cienkie endometrium (3-4mm) a jak @ w końcu przyszła (wywołana po ok 160dniowym cyklu) to trwała tydzień, była baaaardzo obfita (przez 3 dni musiałam nawet w nocy zmieniać podpaski ;/) i się zaczęłam gęsto zastanawiać, czy może z moim endometrium było jednak trochę lepiej ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2014, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu niekoniecznie, pytanie czy masz zbadane TSH i czy jest jakas diagnoza np PCOS, to zalezy tez od roznych czynnikow.

Miu95 lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja jestem z tych co mają PCOS pochodzenia nadnerczowego, hiperprolaktynemię czynnościową i niedoczynność tarczycy :). TSH mam regulowane Euthyroxem.

Myślałam, że chociaż to endometrium vs krwawienie będzie jednoznaczne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2014, 00:41

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje endo jest ok8 mm a mieiaczka jest bardzo skapa,prawie niewidoczna wiec nie wiem czy to ma zwiazek

u5cvp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz mialam tak skapy @, ze juz nie pamietam kiedy ostatni raz tak bylo, pierwsze co pomyslalam, ze moze faktycznie grubosc endo ma wplyw na obfitosc @ - ciekawe jak jest naprawde... <3

• Maczek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi powiedział, że to wcale niekoniecznie jest tak powiązane i że bywa, że obfite miesiączki wcale się nie wiążą z grubym endometrium i odwrotnie.

Anna255, vanessa lubią tę wiadomość

K7KTp2.png
    VMlC.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ