X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

HPV

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Vendigo Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy którejś udało się zajść w ciążę z najbardziej onkogennym typem HPV (np. 16)? Czy faktycznie HPV obniża płodność i ma tak duży wpływ na prawidłowa ciążę? Czy którejś z Was udało się go wyleczyć? Jeśli tak, to w jaki sposób?
    Nie było możliwości bym mogła się zarazić od kogoś, nie mam pojęcia skąd taki wynik cytologii :(

• Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dziewczyny, czy którejś udało się zajść w ciążę z najbardziej onkogennym typem HPV (np. 16)? Czy faktycznie HPV obniża płodność i ma tak duży wpływ na prawidłowa ciążę? Czy którejś z Was udało się go wyleczyć? Jeśli tak, to w jaki sposób?
    Nie było możliwości bym mogła się zarazić od kogoś, nie mam pojęcia skąd taki wynik cytologii :(

Witam jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Podczas jednej z wizyt u lekarza, zrobiono mi cytologie zwykłą. Wyszedł mi ascus, potem zrobili cytologie płynną i wyszedł CIN 1, wirus HPV 16.
    Lekarz proszę zrobić kolposkopie. Umówiłam się ma badanie. Przed badaniem leczyłam się witamina D, dodatkowo brałam gynalgin. Zrobiłam kolposkopie i okazało się że nie mam żadnych zmian. Ze jest wszystko dobrze. Cytologia za pół roku nic nie wykazała.
    Co prawda jeszcze w ciążę nie zaszłam ale udało się zwalczyć hpv.

Ona: 36lat
    On: 38lat

Starania od 01.2023
    09.2023 - IUI - ❌
    01.2024 - KET (AZ) -❌
    09. 2024 - KET (AZ) - ❌
    10. 2024 - KET (AZ) - ❌
    03.2025 - KET (AZ) - ❌

niskie amh - 0,52
    endometrioza, mięśniaki
    Allo mlr 0 %
    Cross match - 28,8 %
    Kiry BX - brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    -(przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)

* wizyta prof Malinowski
    * 17.04. 2025 - wizyta dr Marta Paliga + Dipherline i lametta
    * 28.05.25 - histeroskopia +CD138

Dalszy plan KD lub AZ - cd. nastąpi 🍀
  • Cośnoweg Nowa

Wysłany: 29 grudnia 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Jestem po wyleczeniu HPV miałam dwa wirusy.
    Cytologia,kolposkopia po uzyskanych wynikach szczepionka 3x gardasil w odpowiednich odstępach czasowych. Nie ma po wyleczeniu wirusa/wirusów przeciwskazan do zajścia w ciążę. 🙂

• Vendigo Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, nie słyszałam o kolposkopii. Jeden lekarz powiedział mi, że mam nic nie robic, poczekać rok i powtórzyć cytologię, bo może wirus sam się cofnie. Drugi pokręcił głową, że to taka straszna wiadomość i zalecił terapię deflagyn, ale tylko jeśli bardzo mi zależy, bo też uważa, że do roku samo zniknie.
    Naczytałam się dzisiaj w internecie, że to praktycznie wyrok i się zmartwiłam strasznie :(
    Widzę jednak, że to jest do ogarnięcia :)

• Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dzięki dziewczyny, nie słyszałam o kolposkopii. Jeden lekarz powiedział mi, że mam nic nie robic, poczekać rok i powtórzyć cytologię, bo może wirus sam się cofnie. Drugi pokręcił głową, że to taka straszna wiadomość i zalecił terapię deflagyn, ale tylko jeśli bardzo mi zależy, bo też uważa, że do roku samo zniknie.
    Naczytałam się dzisiaj w internecie, że to praktycznie wyrok i się zmartwiłam strasznie :(

Jak ja się dowiedziałam że też mam HPV to już miałam wizję że umieram, że dość że nie mogę w ciążę zajsc to jeszcze to mi się przytrafiło. Czytałam o tym żelu DeflaGyn, ale nigdy go nie stosowałam. Mogą być skutki uboczne ale to jak przy każdym leku.
    Da się ogarnąć na spokojnie 😀

Ona: 36lat
    On: 38lat

Starania od 01.2023
    09.2023 - IUI - ❌
    01.2024 - KET (AZ) -❌
    09. 2024 - KET (AZ) - ❌
    10. 2024 - KET (AZ) - ❌
    03.2025 - KET (AZ) - ❌

niskie amh - 0,52
    endometrioza, mięśniaki
    Allo mlr 0 %
    Cross match - 28,8 %
    Kiry BX - brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    -(przesunięcie transferu o 12 godzin do przodu)

* wizyta prof Malinowski
    * 17.04. 2025 - wizyta dr Marta Paliga + Dipherline i lametta
    * 28.05.25 - histeroskopia +CD138

Dalszy plan KD lub AZ - cd. nastąpi 🍀
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam 16 i 18, bez zmian w cytologii
    Po roku doszło do samowyleczenia, nie mam już żadnego
    Jakby każda nosicielka 16 czy 18, miała mieć raka i całkowitą bezpłodność to na tym świecie już by nikogo nie było ;)
    Czasem warto jednak nie czytać wszystkiego w internecie
    Każdy rak to hpv, nie każdy hpv daje raka mimo onkogennosci

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Migotka96 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:

Ja również miałam zła cytologię i wyszła zmianie Cin1 i HPV. Miałam kolposkopie i zmiana została wycięta w całości i rzeczywiście potwierdziło to badanie złe wyniki cytologii. 3 miesiące brałam dyflagyn i nie pomogło na HPV nic a nic. Do czasu aż wyjdzie pozytywna cytologia dostałam bana na starania się o dzidziusia
    Po pol roku od kolposkopii zrobiłam ponownie cytologię i wyniki były już okej. HPV nadal był ale od dwóch ginekologów dostałam zielone światło do starań,i info że HPV to nie wyrok i z tym się żyje normalnie, jak leki nie pomogły to mam czekać aż sam zniknie. Wiadomo ze nie zapomnieć o nim na dobre tylko kontrolować czy jeszcze jest czy tez nie. W maju mija rok i wtedy będę powtarzała testy na HPV.

Dodatkowo w związku ze złymi wynikami robiłam takie badania:
    Test Roma
    Test immunocytochemiczny ekspresja białek p16/Ki67 wymaz

Starania od 04.2024 🌱
    👱🏼‍♀️ 29 lat
    Endometrioza 3st.🦠
    AMH 4,45 (09.2024) -> 4,63 (03.2025)
    ❌Czynnik V(R2) hetero / MTHFR- hetero / PAI-1 homo / BIRADS-3 (04.2025)
    Zaburzenia owulacji -> Zivafert+Gonapeptyl
    03/25 Laparoskopia / jajowody drożne
    04/25 leczenie ⏳ Ureaplasma parvum, Gardnerella vaginalis, Prevotella bivia

👱🏼‍♂️32 lata
    ⛔️morf.1%, koncent. 34,54 mln, ruch post. 33%
    04/25 leczenie ⏳helicobakter pyroli

12.05 pierwsza wizyta w Klinice Angelius - dr P.J.
  • Aliczee93 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam HPV 16 i aktualnie jestem w 18 tygodniu ciąży. Zła cytologia wyszła w maju 2024 (wynik ASC-H), potem kolposkopia w lipcu i konizacja (wycięcie stożka) we wrześniu. W styczniu 2025 wykonałam cytologię i wynik był bardzo dobry. W tym samym czasie okazało się, że jestem w ciąży. Kilka dni temu lekarz znów pobrał cytologię i radzi mi ją robić 4 razy w roku dopóki kilka wyników pod rząd nie będzie poprawnych. Zastanawiam się nad zrobieniem kolejnego testu na HPV, ale nie nastawiam się, że udało się to wyleczyć, więc może szkoda kasy. A czy w ciążę było mi ciężko zajść? Nie, pomimo policystycznych jajników i sporadycznych owulacji. Ostatnią miesiączkę miałam 20.11.24, a do poczęcia doszło w drugiej połowie grudnia, więc owulacja była z opóźnieniem.

Ona - 1993, PCOS, nieregularne cykle, konizacja 09.2024 (HSIL, CIN3)

On - 1991

02.02.2020 Dziewczynka 🩷, 3420 g, 51 cm

26.01.2025 ⏸️
    07.02.2025, 7+6 tc - potwierdzone bicie ❤️
    20.03.2025, I badania prenatalne

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ