X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

HPV

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Vendigo Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2024, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy którejś udało się zajść w ciążę z najbardziej onkogennym typem HPV (np. 16)? Czy faktycznie HPV obniża płodność i ma tak duży wpływ na prawidłowa ciążę? Czy którejś z Was udało się go wyleczyć? Jeśli tak, to w jaki sposób?
    Nie było możliwości bym mogła się zarazić od kogoś, nie mam pojęcia skąd taki wynik cytologii :(

• Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dziewczyny, czy którejś udało się zajść w ciążę z najbardziej onkogennym typem HPV (np. 16)? Czy faktycznie HPV obniża płodność i ma tak duży wpływ na prawidłowa ciążę? Czy którejś z Was udało się go wyleczyć? Jeśli tak, to w jaki sposób?
    Nie było możliwości bym mogła się zarazić od kogoś, nie mam pojęcia skąd taki wynik cytologii :(

Witam jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. Podczas jednej z wizyt u lekarza, zrobiono mi cytologie zwykłą. Wyszedł mi ascus, potem zrobili cytologie płynną i wyszedł CIN 1, wirus HPV 16.
    Lekarz proszę zrobić kolposkopie. Umówiłam się ma badanie. Przed badaniem leczyłam się witamina D, dodatkowo brałam gynalgin. Zrobiłam kolposkopie i okazało się że nie mam żadnych zmian. Ze jest wszystko dobrze. Cytologia za pół roku nic nie wykazała.
    Co prawda jeszcze w ciążę nie zaszłam ale udało się zwalczyć hpv.

Ona: 36lat
    On: 38lat

Starania od 01.2023
    09.2023 - IUI - ❌
    01.2024 - KET (AZ) -❌ cs - 4aa
    Transfery refundacja z MZ
    09.2024 - KET (AZ) - ❌cs - 3bb
    10.2024 - KET (AZ) - ❌cn - 4ab
    03.2025 - KET (AZ) - ❌cs - 4bb

niskie amh - 0,52
    endometrioza, mięśniaki
    Allo mlr 0 %
    Cross match - 28,8 %
    Kiry BX - brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    (transfer 12 godzin do przodu)

* 14.04.2025 - wizyta prof Malinowski Łódź
    * 17.04. 2025 - wizyta dr Marta Paliga Angelius Katowice
    * 28.05.25 - histeroskopia +CD138

Dalszy plan KD - cd. nastąpi 🍀

09/10.2025- transfer? 🤔
  • Cośnoweg Nowa

Wysłany: 29 grudnia 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Jestem po wyleczeniu HPV miałam dwa wirusy.
    Cytologia,kolposkopia po uzyskanych wynikach szczepionka 3x gardasil w odpowiednich odstępach czasowych. Nie ma po wyleczeniu wirusa/wirusów przeciwskazan do zajścia w ciążę. 🙂

• Vendigo Znajoma

Wysłany: 29 grudnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, nie słyszałam o kolposkopii. Jeden lekarz powiedział mi, że mam nic nie robic, poczekać rok i powtórzyć cytologię, bo może wirus sam się cofnie. Drugi pokręcił głową, że to taka straszna wiadomość i zalecił terapię deflagyn, ale tylko jeśli bardzo mi zależy, bo też uważa, że do roku samo zniknie.
    Naczytałam się dzisiaj w internecie, że to praktycznie wyrok i się zmartwiłam strasznie :(
    Widzę jednak, że to jest do ogarnięcia :)

• Kingus 1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:
    Dzięki dziewczyny, nie słyszałam o kolposkopii. Jeden lekarz powiedział mi, że mam nic nie robic, poczekać rok i powtórzyć cytologię, bo może wirus sam się cofnie. Drugi pokręcił głową, że to taka straszna wiadomość i zalecił terapię deflagyn, ale tylko jeśli bardzo mi zależy, bo też uważa, że do roku samo zniknie.
    Naczytałam się dzisiaj w internecie, że to praktycznie wyrok i się zmartwiłam strasznie :(

Jak ja się dowiedziałam że też mam HPV to już miałam wizję że umieram, że dość że nie mogę w ciążę zajsc to jeszcze to mi się przytrafiło. Czytałam o tym żelu DeflaGyn, ale nigdy go nie stosowałam. Mogą być skutki uboczne ale to jak przy każdym leku.
    Da się ogarnąć na spokojnie 😀

Ona: 36lat
    On: 38lat

Starania od 01.2023
    09.2023 - IUI - ❌
    01.2024 - KET (AZ) -❌ cs - 4aa
    Transfery refundacja z MZ
    09.2024 - KET (AZ) - ❌cs - 3bb
    10.2024 - KET (AZ) - ❌cn - 4ab
    03.2025 - KET (AZ) - ❌cs - 4bb

niskie amh - 0,52
    endometrioza, mięśniaki
    Allo mlr 0 %
    Cross match - 28,8 %
    Kiry BX - brak 2DS1, 2DS5 i 3DS1
    07.2024 - Test BeReady -
    (transfer 12 godzin do przodu)

* 14.04.2025 - wizyta prof Malinowski Łódź
    * 17.04. 2025 - wizyta dr Marta Paliga Angelius Katowice
    * 28.05.25 - histeroskopia +CD138

Dalszy plan KD - cd. nastąpi 🍀

09/10.2025- transfer? 🤔
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam 16 i 18, bez zmian w cytologii
    Po roku doszło do samowyleczenia, nie mam już żadnego
    Jakby każda nosicielka 16 czy 18, miała mieć raka i całkowitą bezpłodność to na tym świecie już by nikogo nie było ;)
    Czasem warto jednak nie czytać wszystkiego w internecie
    Każdy rak to hpv, nie każdy hpv daje raka mimo onkogennosci

Sagi lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Migotka96 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vendigo wrote:

Ja również miałam zła cytologię i wyszła zmianie Cin1 i HPV. Miałam kolposkopie i zmiana została wycięta w całości i rzeczywiście potwierdziło to badanie złe wyniki cytologii. 3 miesiące brałam dyflagyn i nie pomogło na HPV nic a nic. Do czasu aż wyjdzie pozytywna cytologia dostałam bana na starania się o dzidziusia
    Po pol roku od kolposkopii zrobiłam ponownie cytologię i wyniki były już okej. HPV nadal był ale od dwóch ginekologów dostałam zielone światło do starań,i info że HPV to nie wyrok i z tym się żyje normalnie, jak leki nie pomogły to mam czekać aż sam zniknie. Wiadomo ze nie zapomnieć o nim na dobre tylko kontrolować czy jeszcze jest czy tez nie. W maju mija rok i wtedy będę powtarzała testy na HPV.

Dodatkowo w związku ze złymi wynikami robiłam takie badania:
    Test Roma
    Test immunocytochemiczny ekspresja białek p16/Ki67 wymaz

Starania od 04.2024 🌱
    👱🏼‍♀️ 29 lat
    Endometrioza 3st.🦠
    AMH 4,45 (09.2024) -> 4,63 (03.2025)
    ❌Czynnik V(R2) hetero / MTHFR- hetero / PAI-1 homo / BIRADS-3 (04.2025) / KIR Bx 1/5 implantacyjnych/ Zaburzenia owulacji -> Zivafert+Gonapeptyl
    ✅ Laparoskopia / jajowody drożne (03.2025) / wymazy MUCHa (wyleczona ureapalsma) / pasożyty i Helicobakter pyroli
    👱🏼‍♂️32 lata
    ⛔️morf.1%, koncent. 34,54 mln, ruch post. 33%, HBA 71%, Fragmentacja DNA 18,61%
    04/25 leczenie ⏳helicobakter pyroli

Klinika Angelius - dr P.J.
  • Aliczee93 Przyjaciółka

Wysłany: 25 kwietnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam HPV 16 i aktualnie jestem w 18 tygodniu ciąży. Zła cytologia wyszła w maju 2024 (wynik ASC-H), potem kolposkopia w lipcu i konizacja (wycięcie stożka) we wrześniu. W styczniu 2025 wykonałam cytologię i wynik był bardzo dobry. W tym samym czasie okazało się, że jestem w ciąży. Kilka dni temu lekarz znów pobrał cytologię i radzi mi ją robić 4 razy w roku dopóki kilka wyników pod rząd nie będzie poprawnych. Zastanawiam się nad zrobieniem kolejnego testu na HPV, ale nie nastawiam się, że udało się to wyleczyć, więc może szkoda kasy. A czy w ciążę było mi ciężko zajść? Nie, pomimo policystycznych jajników i sporadycznych owulacji. Ostatnią miesiączkę miałam 20.11.24, a do poczęcia doszło w drugiej połowie grudnia, więc owulacja była z opóźnieniem.

Ona - 1993, PCOS, nieregularne cykle, konizacja 09.2024 (HSIL, CIN3)

On - 1991

02.02.2020 Dziewczynka 🩷, 3420 g, 51 cm

26.01.2025 ⏸️
    07.02.2025, 7+6 tc - potwierdzone bicie ❤️
    20.03.2025, I badania prenatalne

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ