In vitro rządowe
-
Hej, mam pytanie
W programie rządowym jednym z wymagań jest udokumentowany rok leczenia niepłodności.
I tutaj moje pytanie mamy badania nasienia z przed roku oraz powtórzone badania po pół roku. W obu bardzo słabe wyniki.
Czy te dokumenty wystarczą do kwalifikacji ?
U mnie wszystko w porządku cytologie i USG wykonane przez ginekologa. Brak badań specjalistycznych. -
Hej, odświeżam wątek i również chętnie się tego dowiem od osób doświadczonych, które zakwalifikowały się do programu. Napiszcie proszę, czy wyniki badań partnera (które są według lekarza same w sobie są wskazaniem i problemem) oraz diagnostyka partnerki, monitoringi z kilku cykli, hormony, wymazy MUCHa itp. wystarczą? Ciekawi mnie to, ponieważ nie miałam nigdy np. cykli stymulowanych, według lekarza nie ma takiej potrzeby, więc jak zatem udowodnić samo leczenie?👩 28 👨 30 🐶8
16CS ✨👶
Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
Suple💊
Hormony w normie ✅
Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
Cytologia – w normie 💪 ✅
🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
- USG piersi ✅
👨
Morfologia 2%⚠️ -
Dziewczyny, in vitro to ostateczność, nie jest to droga usłana różami i nie daje gwarancji sukcesu. Wg mnie zanim w to pójdziecie, to warto jednak rozpocząć działania od stałej współpracy z lekarzem specjalistą i poszerzeniem diagnostyki. Jeśli pójdziecie od razu w program i Was zaklasyfikują, to jest opcja, że będziecie i tak musiały się cofać do poszerzania diagnostyki bo zarodki nie będą powstawać lub nie będzie dochodzić do implantacji. Mówicie o słabych wynikach nasienia - czy wyniki widział specjalista od niepłodności, czy były robione jakieś rozszerzone badania nasienia (m. in. test HBA, fragmentacja), czy Wasi partnerzy brali minimum 3 miesiące specjalistyczne suplementy i stosowali zalecenia dla mężczyzn w zakresie poprawienia paramentów nasienia? Czy mieli USG, aby potwierdzić brak żylaków powrózka nasiennego? Czy Wy miałyście robioną drożność jajowodów, badałyście hormony w odpowiednich dniach cyklu, czy miałyście potwierdzoną owulację? Czy macie wykluczoną endometriozę i adenomiozę i wady anatomiczne narządu rodnego? Czy badałyście AMH, a także weryfikowałyście ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu? Standardowo podchodzi się też do ok. 3 inseminacji, zanim para jest kierowana do in vitro. Inseminacja daje całkiem dobre rezultaty przy czynniku męskim, a też jest możliwość skorzystania z tej formy wspomaganego rozrodu w ramach NFZ.
A przy kwalifikacji do programu lekarze sprawdzają czy były wykonane podstawowe badania u pary i w jakim czasie (bo wtedy jest udokumentowany czas starań).👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨
-
Pfry wrote:Dziewczyny, in vitro to ostateczność, nie jest to droga usłana różami i nie daje gwarancji sukcesu. Wg mnie zanim w to pójdziecie, to warto jednak rozpocząć działania od stałej współpracy z lekarzem specjalistą i poszerzeniem diagnostyki. Jeśli pójdziecie od razu w program i Was zaklasyfikują, to jest opcja, że będziecie i tak musiały się cofać do poszerzania diagnostyki bo zarodki nie będą powstawać lub nie będzie dochodzić do implantacji. Mówicie o słabych wynikach nasienia - czy wyniki widział specjalista od niepłodności, czy były robione jakieś rozszerzone badania nasienia (m. in. test HBA, fragmentacja), czy Wasi partnerzy brali minimum 3 miesiące specjalistyczne suplementy i stosowali zalecenia dla mężczyzn w zakresie poprawienia paramentów nasienia? Czy mieli USG, aby potwierdzić brak żylaków powrózka nasiennego? Czy Wy miałyście robioną drożność jajowodów, badałyście hormony w odpowiednich dniach cyklu, czy miałyście potwierdzoną owulację? Czy macie wykluczoną endometriozę i adenomiozę i wady anatomiczne narządu rodnego? Czy badałyście AMH, a także weryfikowałyście ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu? Standardowo podchodzi się też do ok. 3 inseminacji, zanim para jest kierowana do in vitro. Inseminacja daje całkiem dobre rezultaty przy czynniku męskim, a też jest możliwość skorzystania z tej formy wspomaganego rozrodu w ramach NFZ.
A przy kwalifikacji do programu lekarze sprawdzają czy były wykonane podstawowe badania u pary i w jakim czasie (bo wtedy jest udokumentowany czas starań).30 & 34
▪️starania od 11.2021
▪️AMH
2022-2,83
2024 -2,44
▪️Hormony w normie
▪️MUCH -OK
▪️ Drożności jajowodów z użyciem pianki EXEM FOAM - OK
▪️USG w kierunku endometriozy i ademiozy - nie wykryto
▪️PAI-1 4G/5G wykazano obecność polimorfizmu w układzie heterozygotycznym
▪️MTHFR C677T C/T
▪️STYMULACJE
12.24 Lametta+Owitrelle+Duphaston
01.25 Lametta+Owitrelle+Duphaston
04.2025 Laparoskopia + Histeroskopia?
ON
ŻPN
2024 zabieg -
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nie słyszałam o możliwości inseminacji w ramach funduszu. Co do samego progarmu rządowego - w zasadzie to póki co nawet nie rozważamy IVF, po prostu chciałam się dowiedzieć, jak dokładnie wygląda kwalifikacja. A niestety mam przeczucie, że przed nami jeszcze długa droga i ta "ostateczność" nas czeka.
Na ostatnim monitoringu (regularne cykle, potwierdzone owulacje, pęcherzyki pękają) lekarz wspomniał o inseminacji ze względu na czynnik męski, jednakże martwi mnie kwestia, iż po pierwsze są to kolejne, niemałe koszty, po drugie jedynie 15% szans. Gdybym nie robiła wcześniej większości z tych najważniejszych badań (po stronie damskiej), to nawet nie pytałabym o przebieg kwalifikacji, a za nami ponad rok nieudanych starań, AH odstawiona w 2023r.
Partner - USG jąder ok. Fragmentację i DNA będziemy robić pod koniec września, wtedy też będziemy powtarzać seminogram.👩 28 👨 30 🐶8
16CS ✨👶
Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
Suple💊
Hormony w normie ✅
Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
Cytologia – w normie 💪 ✅
🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
- USG piersi ✅
👨
Morfologia 2%⚠️ -
Choinka123 wrote:Część mam pytanie gdzie można skorzystać z inseminacji na NFZ?👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020
09.2019 polip w jamie macicy
21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
Powrót do starań od 12.2022
02.03.2023 HyCoSy ✅
14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
Endometrioza II i adenomioza ❌
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
Kariotypy ✅ cross-match✅
Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨
-
Pfry wrote:Dziewczyny, in vitro to ostateczność, nie jest to droga usłana różami i nie daje gwarancji sukcesu. Wg mnie zanim w to pójdziecie, to warto jednak rozpocząć działania od stałej współpracy z lekarzem specjalistą i poszerzeniem diagnostyki. Jeśli pójdziecie od razu w program i Was zaklasyfikują, to jest opcja, że będziecie i tak musiały się cofać do poszerzania diagnostyki bo zarodki nie będą powstawać lub nie będzie dochodzić do implantacji. Mówicie o słabych wynikach nasienia - czy wyniki widział specjalista od niepłodności, czy były robione jakieś rozszerzone badania nasienia (m. in. test HBA, fragmentacja), czy Wasi partnerzy brali minimum 3 miesiące specjalistyczne suplementy i stosowali zalecenia dla mężczyzn w zakresie poprawienia paramentów nasienia? Czy mieli USG, aby potwierdzić brak żylaków powrózka nasiennego? Czy Wy miałyście robioną drożność jajowodów, badałyście hormony w odpowiednich dniach cyklu, czy miałyście potwierdzoną owulację? Czy macie wykluczoną endometriozę i adenomiozę i wady anatomiczne narządu rodnego? Czy badałyście AMH, a także weryfikowałyście ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu? Standardowo podchodzi się też do ok. 3 inseminacji, zanim para jest kierowana do in vitro. Inseminacja daje całkiem dobre rezultaty przy czynniku męskim, a też jest możliwość skorzystania z tej formy wspomaganego rozrodu w ramach NFZ.
A przy kwalifikacji do programu lekarze sprawdzają czy były wykonane podstawowe badania u pary i w jakim czasie (bo wtedy jest udokumentowany czas starań).
W pełni popieram ten głos! Jak już będziecie w programie IVF, to w tej procedurze są określone świadczenia, a o części rzeczy które mogą być przyczyną problemu (i będą nią także w przypadku IVF) lekarze prowadzący nawet nie wspominają. Zanim zdecydujecie się na IVF, zróbcie te badania:
- histeroskopia z (co najmniej) pobraniem wycinka, badaniem ICD i NK dim/bright
- genetyka w zakresie: KIR; geny odpowiedzialne za krzepliwość krwi
- immunologia (listę badań z krwi znajdziecie na dedykowanych wątkach; immunologia wg statystyk odpowiada za 10% długotrwałych niepowodzeń)
Podkreślam, te czynniki udaremniają skuteczność zarówno starań naturalnych, jak i IVF.
Jeśli chcecie się starać naturalnie, to dodatkowo warto zbadać drożność jajowodów. -
Przy kwalifikacji dużo zależy od lekarza. Niektórzy w ciemno wypiszą kwalifikację na podstawie papierków o badaniach czy wizytach wykonanych rok temu, a niektórzy nie skierują na ivf dopóki nie wyczerpią diagnostyki i różnych rozwiązań. Mogę powiedzieć tylko o moim przypadku - lekarz zupełnie nie bierze pod uwagi od kiedy się staramy tylko od kiedy jesteśmy w klinice + od podjęcia leczenia (stymulacji) i od tego czasu liczy rok. Z racji na dobre wyniki nasienia szczerze powiedział, że w naszym przypadku inseminacja niewiele zmieni. Chodzimy do kliniki od grudnia, stymulacje roczpoczęłam od początku stycznia, do ivf podejdziemy w styczniu. Niestety lekarz nie chciał podjąć bardziej zaawansowanej diagnostyki przed nieudanymi transferami czy samym ivf, dlatego nie wykonam histeroskopii na razie czy głębszych badań immuno👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
💉 IVF 01.2026
⏳️ 09.25 8 cykl stymulowany -