X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne In vitro rządowe
Odpowiedz

In vitro rządowe

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Żonka123 Nowa

Wysłany: 9 września, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie
    W programie rządowym jednym z wymagań jest udokumentowany rok leczenia niepłodności.
    I tutaj moje pytanie mamy badania nasienia z przed roku oraz powtórzone badania po pół roku. W obu bardzo słabe wyniki.
    Czy te dokumenty wystarczą do kwalifikacji ?
    U mnie wszystko w porządku cytologie i USG wykonane przez ginekologa. Brak badań specjalistycznych.

• ferrytynka25 Ekspertka

Wysłany: 15 września, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odświeżam wątek i również chętnie się tego dowiem od osób doświadczonych, które zakwalifikowały się do programu. Napiszcie proszę, czy wyniki badań partnera (które są według lekarza same w sobie są wskazaniem i problemem) oraz diagnostyka partnerki, monitoringi z kilku cykli, hormony, wymazy MUCHa itp. wystarczą? Ciekawi mnie to, ponieważ nie miałam nigdy np. cykli stymulowanych, według lekarza nie ma takiej potrzeby, więc jak zatem udowodnić samo leczenie?

👩 28 👨 30 🐶8
    16CS ✨👶
    Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
    Suple💊
    Hormony w normie ✅
    Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
    Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
    Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
    Cytologia – w normie 💪 ✅
    🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
    - USG piersi ✅

👨
    Morfologia 2%⚠️
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 15 września, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, in vitro to ostateczność, nie jest to droga usłana różami i nie daje gwarancji sukcesu. Wg mnie zanim w to pójdziecie, to warto jednak rozpocząć działania od stałej współpracy z lekarzem specjalistą i poszerzeniem diagnostyki. Jeśli pójdziecie od razu w program i Was zaklasyfikują, to jest opcja, że będziecie i tak musiały się cofać do poszerzania diagnostyki bo zarodki nie będą powstawać lub nie będzie dochodzić do implantacji. Mówicie o słabych wynikach nasienia - czy wyniki widział specjalista od niepłodności, czy były robione jakieś rozszerzone badania nasienia (m. in. test HBA, fragmentacja), czy Wasi partnerzy brali minimum 3 miesiące specjalistyczne suplementy i stosowali zalecenia dla mężczyzn w zakresie poprawienia paramentów nasienia? Czy mieli USG, aby potwierdzić brak żylaków powrózka nasiennego? Czy Wy miałyście robioną drożność jajowodów, badałyście hormony w odpowiednich dniach cyklu, czy miałyście potwierdzoną owulację? Czy macie wykluczoną endometriozę i adenomiozę i wady anatomiczne narządu rodnego? Czy badałyście AMH, a także weryfikowałyście ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu? Standardowo podchodzi się też do ok. 3 inseminacji, zanim para jest kierowana do in vitro. Inseminacja daje całkiem dobre rezultaty przy czynniku męskim, a też jest możliwość skorzystania z tej formy wspomaganego rozrodu w ramach NFZ.
    A przy kwalifikacji do programu lekarze sprawdzają czy były wykonane podstawowe badania u pary i w jakim czasie (bo wtedy jest udokumentowany czas starań).

👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020

09.2019 polip w jamie macicy
    21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
    31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
    11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
    Powrót do starań od 12.2022
    02.03.2023 HyCoSy ✅
    14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
    27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
    Endometrioza II i adenomioza ❌
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅
    Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
    29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨
    preg.png
  • Choinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 15 września, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pfry wrote:
    Dziewczyny, in vitro to ostateczność, nie jest to droga usłana różami i nie daje gwarancji sukcesu. Wg mnie zanim w to pójdziecie, to warto jednak rozpocząć działania od stałej współpracy z lekarzem specjalistą i poszerzeniem diagnostyki. Jeśli pójdziecie od razu w program i Was zaklasyfikują, to jest opcja, że będziecie i tak musiały się cofać do poszerzania diagnostyki bo zarodki nie będą powstawać lub nie będzie dochodzić do implantacji. Mówicie o słabych wynikach nasienia - czy wyniki widział specjalista od niepłodności, czy były robione jakieś rozszerzone badania nasienia (m. in. test HBA, fragmentacja), czy Wasi partnerzy brali minimum 3 miesiące specjalistyczne suplementy i stosowali zalecenia dla mężczyzn w zakresie poprawienia paramentów nasienia? Czy mieli USG, aby potwierdzić brak żylaków powrózka nasiennego? Czy Wy miałyście robioną drożność jajowodów, badałyście hormony w odpowiednich dniach cyklu, czy miałyście potwierdzoną owulację? Czy macie wykluczoną endometriozę i adenomiozę i wady anatomiczne narządu rodnego? Czy badałyście AMH, a także weryfikowałyście ilość pęcherzyków antralnych na początku cyklu? Standardowo podchodzi się też do ok. 3 inseminacji, zanim para jest kierowana do in vitro. Inseminacja daje całkiem dobre rezultaty przy czynniku męskim, a też jest możliwość skorzystania z tej formy wspomaganego rozrodu w ramach NFZ.
    A przy kwalifikacji do programu lekarze sprawdzają czy były wykonane podstawowe badania u pary i w jakim czasie (bo wtedy jest udokumentowany czas starań).
    Część mam pytanie gdzie można skorzystać z inseminacji na NFZ?

30 & 34
    ▪️starania od 11.2021
    ▪️AMH
    2022-2,83
    2024 -2,44
    ▪️Hormony w normie
    ▪️MUCH -OK
    ▪️ Drożności jajowodów z użyciem pianki EXEM FOAM - OK
    ▪️USG w kierunku endometriozy i ademiozy - nie wykryto
    ▪️PAI-1 4G/5G wykazano obecność polimorfizmu w układzie heterozygotycznym
    ▪️MTHFR C677T C/T
    ▪️STYMULACJE
    12.24 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    01.25 Lametta+Owitrelle+Duphaston

04.2025 Laparoskopia + Histeroskopia?

ON
    ŻPN
    2024 zabieg
  • ferrytynka25 Ekspertka

Wysłany: 15 września, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nie słyszałam o możliwości inseminacji w ramach funduszu. Co do samego progarmu rządowego - w zasadzie to póki co nawet nie rozważamy IVF, po prostu chciałam się dowiedzieć, jak dokładnie wygląda kwalifikacja. A niestety mam przeczucie, że przed nami jeszcze długa droga i ta "ostateczność" nas czeka.
    Na ostatnim monitoringu (regularne cykle, potwierdzone owulacje, pęcherzyki pękają) lekarz wspomniał o inseminacji ze względu na czynnik męski, jednakże martwi mnie kwestia, iż po pierwsze są to kolejne, niemałe koszty, po drugie jedynie 15% szans. Gdybym nie robiła wcześniej większości z tych najważniejszych badań (po stronie damskiej), to nawet nie pytałabym o przebieg kwalifikacji, a za nami ponad rok nieudanych starań, AH odstawiona w 2023r.
    Partner - USG jąder ok. Fragmentację i DNA będziemy robić pod koniec września, wtedy też będziemy powtarzać seminogram.

👩 28 👨 30 🐶8
    16CS ✨👶
    Odstawienie AH - wrzesień 2023 r.
    Suple💊
    Hormony w normie ✅
    Niska Ferrytyna (2023 19🔻--> 2025 42💪)
    Owulacje potwierdzone monitoringiem ✅
    Lipiec 2025 - Torbiel krwotoczna
    Cytologia – w normie 💪 ✅
    🔬 MUCHA - Grudzień 2024 Ureaplasma urealyticum --> Styczeń 2025 czysto (Leczenie Doxycylina ja + mąż👩👨)✅
    - USG piersi ✅

👨
    Morfologia 2%⚠️
  • Pfry Autorytet

Wysłany: 15 września, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka123 wrote:
    Część mam pytanie gdzie można skorzystać z inseminacji na NFZ?
    W Poradniach Leczenia Niepłodności. Na pewno w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim jest taka poradnia. Co do innych miast - niestety nie wiem, nie pomogę. Trzeba się zorientować gdzie funkcjonują takie poradnie w ramach NFZ i jakie świadczenia oferują. Dużo diagnostyki można też tam a ramach funduszu ogarnąć.

👩 34 | 🧑 35 - starania od 11.2020

09.2019 polip w jamie macicy
    21.09.2021 histeroskopia ✂️ polipa
    31.07.2022 ⏸️😳 - 19.08.❤️
    11.09.💔 poronienie samoistne 9+4
    Powrót do starań od 12.2022
    02.03.2023 HyCoSy ✅
    14.08.2023 histeroskopia z biopsją endometrium ❌
    27.12.2023 kontrolna biopsja ✅
    03.01.2024 HOMA ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
    16.02.2024 AMH 1,28 -> 06.02.2025 AMH 1,92
    Endometrioza II i adenomioza ❌
    29.07 i 28.08 - IUI ❌
    15.11.2024 histeroskopia: ✂️mikropolipy, zrosty; biopsja ❌
    Kariotypy ✅ cross-match✅
    Diagnoza ❔❔❔ niepłodność idiopatyczna

Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅

05.2025: 1 IVF: 8 🪩 ➡️ 6 🥚➡️ 4 MII ➡️ ❄️ 6CA 🧘FET?
    29.06 - NATURALS ⏸️ 😭🤞Cudzie trwaj! 🪄✨
    preg.png
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pfry wrote:

W pełni popieram ten głos! Jak już będziecie w programie IVF, to w tej procedurze są określone świadczenia, a o części rzeczy które mogą być przyczyną problemu (i będą nią także w przypadku IVF) lekarze prowadzący nawet nie wspominają. Zanim zdecydujecie się na IVF, zróbcie te badania:
    - histeroskopia z (co najmniej) pobraniem wycinka, badaniem ICD i NK dim/bright
    - genetyka w zakresie: KIR; geny odpowiedzialne za krzepliwość krwi
    - immunologia (listę badań z krwi znajdziecie na dedykowanych wątkach; immunologia wg statystyk odpowiada za 10% długotrwałych niepowodzeń)

Podkreślam, te czynniki udaremniają skuteczność zarówno starań naturalnych, jak i IVF.

Jeśli chcecie się starać naturalnie, to dodatkowo warto zbadać drożność jajowodów.

• White1 Autorytet

Wysłany: 20 września, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy kwalifikacji dużo zależy od lekarza. Niektórzy w ciemno wypiszą kwalifikację na podstawie papierków o badaniach czy wizytach wykonanych rok temu, a niektórzy nie skierują na ivf dopóki nie wyczerpią diagnostyki i różnych rozwiązań. Mogę powiedzieć tylko o moim przypadku - lekarz zupełnie nie bierze pod uwagi od kiedy się staramy tylko od kiedy jesteśmy w klinice + od podjęcia leczenia (stymulacji) i od tego czasu liczy rok. Z racji na dobre wyniki nasienia szczerze powiedział, że w naszym przypadku inseminacja niewiele zmieni. Chodzimy do kliniki od grudnia, stymulacje roczpoczęłam od początku stycznia, do ivf podejdziemy w styczniu. Niestety lekarz nie chciał podjąć bardziej zaawansowanej diagnostyki przed nieudanymi transferami czy samym ivf, dlatego nie wykonam histeroskopii na razie czy głębszych badań immuno

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
    ✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
    ❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
    ❌️MTHFR homo | PAI-1 homo

💉 IVF 01.2026
    ⏳️ 09.25 8 cykl stymulowany
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ