Forum Starając się - ogólne Interpretacja wyników hormonów - pomoc potrzebna od zaraz :)
Odpowiedz

Interpretacja wyników hormonów - pomoc potrzebna od zaraz :)

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 kwietnia 2017, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie drogie babeczki !
    Jestem po 7cs i wiadomo, zaczęliśmy się z M. zastanawiać, czy aby na pewno wszystko z nami w porządku :)

    wykonaliśmy badanie hormonów u mnie, w 3dc. Niby wszystkie mieszczą się w normie, jednak prolaktyna i testosteron zbliżają się ku granicy i zastanawiam się czy aby nie jest to jakiś sygnał do wizyty u dżina..

    Dodam jeszcze, że jestem 2,5 roku po operacji tarczycy, w pakiecie z Hashimoto. Obecnie tsh 1,53

    LH 7,06 (2,4-12,6)
    FSH 6,52 (3,5-12,5)
    Estradiol 31,48 (12,4-233)
    Prolaktyna 436,80 (102-496)
    testosteron 0,45 (0,08-0,48)

    Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie proszę bardzo niech wypowie się :)
    Dziękować !! <3<3<3

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci jak nie wiem co ! Podniosłaś mnie na duchu :-) mam nadzieję że w niedługim czasie się uda ! ❤ :)

  • jiwa Ekspertka
    Postów: 195 100

    Wysłany: 13 kwietnia 2017, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje badania są dobre, w dobrym dniu je zrobiłać. Mam podobne i staram się już prawie 5 lat.
    A owulację masz?

    eiktrjjghzsz2nly.png
  • OvuGrażyna Ekspertka
    Postów: 206 77

    Wysłany: 14 kwietnia 2017, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam też taka prolaktyne. Gin mówił że wszystko w normie ale owulacji nie miałam... poszłam do endokrynologa który mi powiedział że taki poziom prolaktyny blokuje owulacje i dał mi bromergon. Bardzo mała dawkę. Ale skutecznie zbilansowana mi prolaktyne i teraz rozwija mi się i sluz i mam owulacje!

    7v8rdqk3dbllser2.png
  • OvuGrażyna Ekspertka
    Postów: 206 77

    Wysłany: 14 kwietnia 2017, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą widać że twoja prolaktyne zanizyla ci estradiol... miałam wręcz identyczne wyniki. A jak estradiol jest niski to jest niewydolnosc jajników... lepiej zmień lekarza

    7v8rdqk3dbllser2.png
  • kornflake Debiutantka
    Postów: 14 16

    Wysłany: 27 kwietnia 2017, 13:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałabym trochę odświeżyć wątek i poprosić o pomoc w interpretacji wyników hormonów i usg dopochwowego. Badania robiłam 8 dnia po owulacji, usg 10 dnia po owulacji. Wyniki jak poniżej:

    Estradiol 163,00 pg/ml (norma 55.8-214,2)
    Progesteron 13,30 ng/ml (norma 1,83 - 23,9)

    normy dla estradiolu i progesteronu są dla fazy lutealnej bo w takiej robiłam badania

    Testosteron 55 ng/d (norma 14-76)

    USG
    Trzon macicy w przodozgięciu o wymiarach 51x41x55 mm o jednorodnym echu
    Endometrium 12,6 mm
    Jajnik prawy 24,4x12,8 mm
    Jajnik lewy 22,9x13,7 mm
    Jama Douglasa wolna

    Ginekolog powiedział, że wyniki mam dobre, owulacja była nic tylko się starać a ja teraz tak czytam i sama już nie wiem. progesteron nie jest za niski? Jajników nie mam za małych? Endometrium jest dobre?

    29 lat, Hashimoto, czekamy na Kazia :)
    termin 25 marzec 2018
  • jiwa Ekspertka
    Postów: 195 100

    Wysłany: 28 kwietnia 2017, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kornflake gin dobrze ci mówi. Endometrium masz dobre. Progesteron też jak na 8dzień po owulacji. Ja w 11 dniu cyklu jajnik 15,6x15,4 a w 13 dniu 12,6x13,7 i brak płenu w zatoce douglas. Owulacja się odbyła progesteron 15,6 w 7 dpo. Gin powiedział, że płyn się wchłoną. Estradiol i testosteron w 3 dniu cyklu powinno się robić.

    eiktrjjghzsz2nly.png
  • rosz Koleżanka
    Postów: 38 3

    Wysłany: 7 listopada 2017, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.Badania robiłam w 3dc

    FSH 11,3 (3,5-12,5)
    LH 6,5 (2,4-12,6)
    Estradiol 24 (12,4-233)

    Mam 31 lat, czy takie wyniki mogą świadczyć o przedwczesnej menopauzie dodam, że cykle mam regularne tylko ostatnio zmniejszyła się ich intensywność.
    Dziewczyny czy, którejś z Was udało się zafasolkować z takimi wynikami.

  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 7 listopada 2017, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosz wrote:
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.Badania robiłam w 3dc

    FSH 11,3 (3,5-12,5)
    LH 6,5 (2,4-12,6)
    Estradiol 24 (12,4-233)

    Mam 31 lat, czy takie wyniki mogą świadczyć o przedwczesnej menopauzie dodam, że cykle mam regularne tylko ostatnio zmniejszyła się ich intensywność.
    Dziewczyny czy, którejś z Was udało się zafasolkować z takimi wynikami.
    A AMH robiłaś?

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
  • rosz Koleżanka
    Postów: 38 3

    Wysłany: 7 listopada 2017, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam AMH, gin mówiła żeby powtórzyć za 3 miesiące i prolaktyne zrobić

  • Imari Autorytet
    Postów: 527 205

    Wysłany: 7 listopada 2017, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to denerwuje. Jesteśmy w podobnym wieku. Nie możemy sobie pozwolić na czekanie 5 lat uda się nie uda... Mój gin też odesłał mnie na 3 miesiące. Teraz 17.11 mam kolejną wizytę i będę się starała o więcej konkretow;)ja mam za wysoką prl i trochę bałaganu w hormonach mam nadzieję że cos się poprawi i Tobie tez życzę sukcesu;)

    3jgxvfxmhp1pdz9t.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego