X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Interpretacja wyników hormonów - pomoc potrzebna od zaraz :)
Odpowiedz

Interpretacja wyników hormonów - pomoc potrzebna od zaraz :)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie drogie babeczki !
    Jestem po 7cs i wiadomo, zaczęliśmy się z M. zastanawiać, czy aby na pewno wszystko z nami w porządku :)

wykonaliśmy badanie hormonów u mnie, w 3dc. Niby wszystkie mieszczą się w normie, jednak prolaktyna i testosteron zbliżają się ku granicy i zastanawiam się czy aby nie jest to jakiś sygnał do wizyty u dżina..

Dodam jeszcze, że jestem 2,5 roku po operacji tarczycy, w pakiecie z Hashimoto. Obecnie tsh 1,53

LH 7,06 (2,4-12,6)
    FSH 6,52 (3,5-12,5)
    Estradiol 31,48 (12,4-233)
    Prolaktyna 436,80 (102-496)
    testosteron 0,45 (0,08-0,48)

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie proszę bardzo niech wypowie się :)
    Dziękować !! <3<3<3

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci jak nie wiem co ! Podniosłaś mnie na duchu :-) mam nadzieję że w niedługim czasie się uda ! ❤ :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twoje badania są dobre, w dobrym dniu je zrobiłać. Mam podobne i staram się już prawie 5 lat.
    A owulację masz?

• OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam też taka prolaktyne. Gin mówił że wszystko w normie ale owulacji nie miałam... poszłam do endokrynologa który mi powiedział że taki poziom prolaktyny blokuje owulacje i dał mi bromergon. Bardzo mała dawkę. Ale skutecznie zbilansowana mi prolaktyne i teraz rozwija mi się i sluz i mam owulacje!

7v8rdqk3dbllser2.png
  • OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą widać że twoja prolaktyne zanizyla ci estradiol... miałam wręcz identyczne wyniki. A jak estradiol jest niski to jest niewydolnosc jajników... lepiej zmień lekarza

7v8rdqk3dbllser2.png
  • kornflake Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałabym trochę odświeżyć wątek i poprosić o pomoc w interpretacji wyników hormonów i usg dopochwowego. Badania robiłam 8 dnia po owulacji, usg 10 dnia po owulacji. Wyniki jak poniżej:

Estradiol 163,00 pg/ml (norma 55.8-214,2)
    Progesteron 13,30 ng/ml (norma 1,83 - 23,9)

normy dla estradiolu i progesteronu są dla fazy lutealnej bo w takiej robiłam badania

Testosteron 55 ng/d (norma 14-76)

USG
    Trzon macicy w przodozgięciu o wymiarach 51x41x55 mm o jednorodnym echu
    Endometrium 12,6 mm
    Jajnik prawy 24,4x12,8 mm
    Jajnik lewy 22,9x13,7 mm
    Jama Douglasa wolna

Ginekolog powiedział, że wyniki mam dobre, owulacja była nic tylko się starać a ja teraz tak czytam i sama już nie wiem. progesteron nie jest za niski? Jajników nie mam za małych? Endometrium jest dobre?

29 lat, Hashimoto, czekamy na Kazia :)
    termin 25 marzec 2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kornflake gin dobrze ci mówi. Endometrium masz dobre. Progesteron też jak na 8dzień po owulacji. Ja w 11 dniu cyklu jajnik 15,6x15,4 a w 13 dniu 12,6x13,7 i brak płenu w zatoce douglas. Owulacja się odbyła progesteron 15,6 w 7 dpo. Gin powiedział, że płyn się wchłoną. Estradiol i testosteron w 3 dniu cyklu powinno się robić.

• rosz Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.Badania robiłam w 3dc

FSH 11,3 (3,5-12,5)
    LH 6,5 (2,4-12,6)
    Estradiol 24 (12,4-233)

Mam 31 lat, czy takie wyniki mogą świadczyć o przedwczesnej menopauzie dodam, że cykle mam regularne tylko ostatnio zmniejszyła się ich intensywność.
    Dziewczyny czy, którejś z Was udało się zafasolkować z takimi wynikami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosz wrote:
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.Badania robiłam w 3dc

FSH 11,3 (3,5-12,5)
    LH 6,5 (2,4-12,6)
    Estradiol 24 (12,4-233)

Mam 31 lat, czy takie wyniki mogą świadczyć o przedwczesnej menopauzie dodam, że cykle mam regularne tylko ostatnio zmniejszyła się ich intensywność.
    Dziewczyny czy, którejś z Was udało się zafasolkować z takimi wynikami.
    A AMH robiłaś?

• rosz Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam AMH, gin mówiła żeby powtórzyć za 3 miesiące i prolaktyne zrobić

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to denerwuje. Jesteśmy w podobnym wieku. Nie możemy sobie pozwolić na czekanie 5 lat uda się nie uda... Mój gin też odesłał mnie na 3 miesiące. Teraz 17.11 mam kolejną wizytę i będę się starała o więcej konkretow;)ja mam za wysoką prl i trochę bałaganu w hormonach mam nadzieję że cos się poprawi i Tobie tez życzę sukcesu;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ