Jak brać duphaston?
-
Cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie duphastonu.
Mam problem z progesteronem w 2 fazie cyklu(spada bardzo szybko) i ginekolog przepisał mi duphaston 2 razy dziennie. Nie jestem w stanie jeździć do niego na monitoringi, więc powiedział że mogę go zacząć brać już 2dni po owulacji- np po skoku temperatury i tego co sama odczuwam. Powiedział że mam go brać tyle ile trwa moja faza lutealna, zrobić test i wtedy odstawić jeśli będzie negatywny. Moja druga faza trwa 12 dni ale w pierwszej ciąży taki lekko pozytywny test wyszedł dopiero w 13 dniu i to naprawdę cień cienia... 14dpo beta była 21, a prog właśnie tylko 6(a 7dnia po owulacji był 14)
To ile czasu według Was mam brać ten duphaston?
Czy wykres tempki będzie jakoś szalał od tego duphastonu? Żebym się nie nakręcała 🙈
Kolejne pytanie mam o testy owu, robicie do pierwszego pozytywnego? Do piku? Do pierwszego negatywnego?😅 -
Pamiętaj, że Duphaston nie wychodzi z krwi. Na rynku jest tyle fajnych progesteronów a oni dalej tego dupka wypisują 🙄 to tak na marginesie 😁
Progesteron bierzemy tak jak Ci lekarz powiedział, 2 dni po owulacji. Bierz go do momentu, aż zrobisz test ciążowy i będziesz miała pewność, że wynik jest miarodajny. Będzie negatyw, to odstaw. Jeśli chodzi o owulaki, to robimy do piku. Test owulacyjny pozytywny jest wtedy kiedy kreska testowa jest taka sama lub ciemniejsza -
A gdyby zdarzyło się tak że odstawię już duphaston i nagle okaże się że jednak ciąża to będzie bardzo źle jak będzie 1-2 dniowa przerwa? 🙈
Brałam go w pierwszej ciąży przez cały pierwszy trymestr i ginekolog chyba stwierdził że wszystko o tym wiem 😂 -
Miamonia wrote:A gdyby zdarzyło się tak że odstawię już duphaston i nagle okaże się że jednak ciąża to będzie bardzo źle jak będzie 1-2 dniowa przerwa? 🙈
Brałam go w pierwszej ciąży przez cały pierwszy trymestr i ginekolog chyba stwierdził że wszystko o tym wiem 😂 -