Jak nazwałabyś swoje dziecko ? Imiona, które Wam się podobają :)
-
Witajcie,
Czy są jakieś imiona, które szczególnie Wam przypadły do gustu ?
Jest to sprawa zmienna, ale na pewno nie raz zastanawialiście się jak nazwać chłopca a jak dziewczynkę
Ostatnio na wyjeździe firmowym z mężem bawiłam się w XYZ a następnie szukałam imion w internecie zaczynających się na daną literę
Jak się okazało mając specyficzne wymagania wcale nie jest tak łatwo znaleźć imię, które nam odpowiada. Potraktujmy ten wątek jak zabawę i naszą księgę imion ku inspiracji
Zacznę od siebie.
Dziewczynka:Oliwia,Latoya,Vanessa, Nadzieja,Latika...
Chłopiec: Feliks,Sasza,Misza,Gabriel,Eryk,Oskar...
Według męża:
1 córka Oliwia Latika
2 córka Vanessa Luna
Syn Feliks Masza,podoba mu się tak samo imię Rene,ale mi się kojarzy z samochodem lub Francją...
Ostatnio wpadły nam ucho wschodnie imiona, jednak Oliwia jako córka jest już ustalona od lat
Jakie zdrobnienie jest od imienia Feliks ? Tylko nie mówcie ,że Felek...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 11:39
-
mam kiepskie skojarzenia z tymi imionami co napisalas. a juz z feliksem najgorsze. Feliks Dzierżyński, Krwawy Feliks. Nigdy!
Osobiście nie lubię takich udziwnionych imion, jak Latoya czy Vanessa.
U nas będzie Elżbieta albo Lena a chłopiec Filip, Piotr lub Józef.
Fidelissa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sasza jest ruskim skrótem imienia Aleksander, a Masza skrótem imienia Michał. Nie rozumiem tej mody nadawania obcych imion, które mają piękne odpowiedniki w języku polskim. Zawsze potem można i tak mówić do dziecka jak się chce, a przynajmniej patrząc w dokumenty wiadomo, że Polak a nie Rusek..
-
olka30 wrote:Sasza jest ruskim skrótem imienia Aleksander, a Masza skrótem imienia Michał. Nie rozumiem tej mody nadawania obcych imion, które mają piękne odpowiedniki w języku polskim. Zawsze potem można i tak mówić do dziecka jak się chce, a przynajmniej patrząc w dokumenty wiadomo, że Polak a nie Rusek..
Z Sasza i Maszą jest tym weselej, że są to również odpowiedniki DAMSKIE.
Sasza = Aleksandra, a Masza = Maria (Dasza = Daria).
Fidelissa lubi tę wiadomość
-
Fatim wrote:Witajcie,
Czy są jakieś imiona, które szczególnie Wam przypadły do gustu ?
Jest to sprawa zmienna, ale na pewno nie raz zastanawialiście się jak nazwać chłopca a jak dziewczynkę
Ostatnio na wyjeździe firmowym z mężem bawiłam się w XYZ a następnie szukałam imion w internecie zaczynających się na daną literę
Jak się okazało mając specyficzne wymagania wcale nie jest tak łatwo znaleźć imię, które nam odpowiada. Potraktujmy ten wątek jak zabawę i naszą księgę imion ku inspiracji
Zacznę od siebie.
Dziewczynka:Oliwia,Latoya,Vanessa, Nadzieja,Latika...
Chłopiec: Feliks,Sasza,Misza,Gabriel,Eryk,Oskar...
Według męża:
1 córka Oliwia Latika
2 córka Vanessa Luna
Syn Feliks Masza,podoba mu się tak samo imię Rene,ale mi się kojarzy z samochodem lub Francją...
Ostatnio wpadły nam ucho wschodnie imiona, jednak Oliwia jako córka jest już ustalona od lat
Jakie zdrobnienie jest od imienia Feliks ? Tylko nie mówcie ,że Felek... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDla dziewczynek mnóstwo mi się podoba: Madzia, Małgosia, Ewelinka, Nikola, Hania,
a dla chłopczyka Jaś, Antoś, Filipek, Błażej, Franek
Ale na pierwszy ogień idzie albo Jaś albo Madzia
Czekać tylko na fasolaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 14:24
-
nick nieaktualny
-