Jesienią stosujemy pozycje różnorodne 🧘🏼♀️ by Staremu lulok dygnął w dni płodne 🙋🏼♂️
-
WIADOMOŚĆ
-
ChocoMonster wrote:Idawoll, nie wiem czy jesteś podobna do mamy, ale Ninka to Twoja kopia na pewno 😁
Dziewczyny polecacie jakiś dobry uchwyt na kubek do wózka?
Myślicie już o Mikołaju i prezentach? 🎅 My zdecydowaliśmy się na nosidło, więc 💸 od dziadków i chrzestnych pójdą właśnie na to.Starania o pierwsze 👶 od 08.21.
17.09.22- poronienie zatrzymane, puste jajo płodowe 8tc 💔
10.22- starania od nowa 🍀
17.11- ⏸️ 🥺🙏
21.11 - beta hCG 306,8 ❤️
23.11- beta hCG 802
10.12 - (6+4) Dzidzia z bijącym serduszkiem ♥️
30.12- (9+4) 2.7 cm Skarbu 😻
19.01- (12+3) USG I trym: 6 cm 👶
pomiary w normie, niskie ryzyka trisomii! 🥳
28.01- (13+4) 7 cm śpiącego Maluszka 😴
04.03 - (18+5) 270 g Córeczki 💓
20.03- USG II trym: 362 g Kruszynki 💜
31.03- (22+3) 451 g Rozalki 🌸
28.04- (25+3) 900 g⭐
26.05 - (30+3) 1550g🧚♀️
29.05 USG III trym- Zdrowa Królewna 👸
23.06 (34+3) 2400g🌷
15.07 (37+4) 3100g 🧁
26.07.23r.--- Rozalia 3010g 51 cm SN 🩷
-
ChocoMonster wrote:Legenda głosi, że wszystkie grające zabawki w którymś momencie magicznie psują się same i nigdy, ale to nigdy nie zostają naprawiane 😆
Och, te grające zabawki… ostatnio dostaliśmy taką grającą małpkę. To jest najgorsza zabawka ever i… już się chyba zepsuła 😈🫣 ups!
Co do uchwytu, to nie pomogę Ja chowam sobie kubek termiczny do torby od wózka, jest w niej taka kieszonka nawet. Ponoć mam dostać od Mikołaja taki fajny kubek z Contigo.😌
Dla małej to nie wiem jeszcze, co kupimy. Mąż chciał kupić butle z helem i balony, bo kiedyś dostała jednego i była zachwycona. Tylko nie wiem, czy od razu całą butlę warto kupować. Zobaczymy.
A powiedzcie mi, jak usypiacie maluchy w dzień?
U nas nie ma szans na sen w dzień, tylko w wózku i broń boże żeby się zatrzymać. A jak dziś leje od rana, to mała będzie ziewać, trzeć oczka, ale nie zaśnie, choćbym nie wiem, jak bujała, kołysała, skakała na piłce. Męczarnia dla mnie i dla niej. Ratunku.ChocoMonster lubi tę wiadomość
-
Ale nam rosną te Maluchy, i jak się szybko zmieniają 🥺❤️
Temat zabawek mnie też przeraża, już mamy tego tyle, że gdzie nie siądę to mam pod ręką coś, czym mogę "zabawiać" Młodą. Muszę pomyśleć o jakimś koszu, czy czymś w tym stylu, bo teraz no, jest tego dużo, wszędzie. I też bardzo lubię polecenia zabawek od fizjomommy, super też dla starszych dzieci w rodzinie np. Generalnie cały jej instagram, wskazówki i ten spokój jest dla mnie bardzo wartościowy.
Na święta Choco podsunęłaś mi świetny pomysł z tym nosidłem, bo jest to trochę wydatek, więc też idealna opcja, żeby babcie i ciocie zrobiły "zrzutkę" na coś, co rzeczywiście nam się przyda. Hasło o gadżetach do rd też w sumie wezmę pod uwagę, bo jakby nie było, minie trochę czasu po świętach i już będzie i na to czas 🙈
Idawoll, a może uśnie Ci w chuście, po zamotaniu? Ja w ciągu dnia usypiam tylko na cycku, chociaż już toczymy o to spanko coraz większe boje. W wózku na spacerze loteria czy zaśnie, na rękach bujając itp nie ma szans. W chuście zazwyczaj po jakiś 10 minutach pada, ale bez opcji na odłożenie, więc to czas na ogarnianie mieszkania 🙈 rozważam kupienie takiej kurtki dla dwojga, może to będzie nasza furtka do udanych spacerów.
Choco, u Was już po skoku?
ChocoMonster, Idawoll lubią tę wiadomość
-
Oloska, chyba po skoku 😇 Pojawiły się nowe dźwięki, łączenie rączek, jakieś nieśmiałe początki obracania na bok i piękne trzymanie główki na brzuchu. No powiem Wam, że te nowe umiejętności wynagradzają skok. 😍 I od kilku dni nosimy już 68 z Pepco i Sinsaya, z h&m i newbie dalej 62. 😉 Stasiula urodził się spory, ale teraz jest idealnie w 50 centylu, zrobił się szczupły, ale długi. 🙈
Myślałyście już o jakimś konkretnym krzesełku i gadżetach do rd?Idawoll lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Idawoll wrote:Och, te grające zabawki… ostatnio dostaliśmy taką grającą małpkę. To jest najgorsza zabawka ever i… już się chyba zepsuła 😈🫣 ups!
Co do uchwytu, to nie pomogę Ja chowam sobie kubek termiczny do torby od wózka, jest w niej taka kieszonka nawet. Ponoć mam dostać od Mikołaja taki fajny kubek z Contigo.😌
Dla małej to nie wiem jeszcze, co kupimy. Mąż chciał kupić butle z helem i balony, bo kiedyś dostała jednego i była zachwycona. Tylko nie wiem, czy od razu całą butlę warto kupować. Zobaczymy.
A powiedzcie mi, jak usypiacie maluchy w dzień?
U nas nie ma szans na sen w dzień, tylko w wózku i broń boże żeby się zatrzymać. A jak dziś leje od rana, to mała będzie ziewać, trzeć oczka, ale nie zaśnie, choćbym nie wiem, jak bujała, kołysała, skakała na piłce. Męczarnia dla mnie i dla niej. Ratunku.Idawoll lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
ChocoMonster wrote:Oloska, chyba po skoku 😇 Pojawiły się nowe dźwięki, łączenie rączek, jakieś nieśmiałe początki obracania na bok i piękne trzymanie główki na brzuchu. No powiem Wam, że te nowe umiejętności wynagradzają skok. 😍 I od kilku dni nosimy już 68 z Pepco i Sinsaya, z h&m i newbie dalej 62. 😉 Stasiula urodził się spory, ale teraz jest idealnie w 50 centylu, zrobił się szczupły, ale długi. 🙈
Myślałyście już o jakimś konkretnym krzesełku i gadżetach do rd?
My mamy już krzesełko z Ikei w spadku po kuzynie Ninki. Jest „stuningowane”, bo szwagier dokupił i zamontował podnóżek, którego oryginalnie nie było.
I ostatnio teściowa kupiła w biedrze silikonowy talerzyk i śliniak. Czy będę tego używać, to się okaże.
Ale planuję zaopatrzyć się w jakąś książkę o RD i z przepisami - tu fajne polecajki na październikowym wątku widziałam 🤩
No i z tą chustą muszę popróbować, ale różnie jest - raz miłość, raz nie bardzo 🫣
Stasinek jakie postępy! ⭐️
Oloska - co słychać, jak tam Oliwia?😉
-
Idawoll wrote:My mamy już krzesełko z Ikei w spadku po kuzynie Ninki. Jest „stuningowane”, bo szwagier dokupił i zamontował podnóżek, którego oryginalnie nie było.
I ostatnio teściowa kupiła w biedrze silikonowy talerzyk i śliniak. Czy będę tego używać, to się okaże.
Ale planuję zaopatrzyć się w jakąś książkę o RD i z przepisami - tu fajne polecajki na październikowym wątku widziałam 🤩
No i z tą chustą muszę popróbować, ale różnie jest - raz miłość, raz nie bardzo 🫣
Stasinek jakie postępy! ⭐️
Oloska - co słychać, jak tam Oliwia?😉
Ja właśnie szukam jakiegoś fajnego podcastu o rd, zapewne Namisa (🙇🏼♀️) będzie miała coś fajnego do polecenia. 😁Idawoll, Namisa lubią tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
ChocoMonster wrote:Baaardzo dużo dobrych opinii słyszałam właśnie o tym krzesełku z Ikei. Tylko tak jak napisałaś, trzeba zamontować tam podnóżek i będzie cacy. 👍🏼 Fajnie, że jest w przystępnej cenie, a nie za 1000 zł, bo i takie widziałam ostatnio. 🫥
Ja właśnie szukam jakiegoś fajnego podcastu o rd, zapewne Namisa (🙇🏼♀️) będzie miała coś fajnego do polecenia. 😁
Kończę audiobooka na spacerach i zaczynam to.
Co do cen, to w produktach dla dzieci jest istne wariactwo. I niestety wiele z tych drogich rzeczy to cena wyłącznie za „markę”.ChocoMonster lubi tę wiadomość
-
Idawoll wrote:Dziewczyny polecały podcast „Rozgryzamy” ☺️
Kończę audiobooka na spacerach i zaczynam to.
Co do cen, to w produktach dla dzieci jest istne wariactwo. I niestety wiele z tych drogich rzeczy to cena wyłącznie za „markę”.Idawoll lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
My mamy po starszej krzesełko safety 1st timba, i jest spoko, ładne i praktyczne. Tak szczerze do rozszerzania diety planuje na te chwilę nowy śliniak i bboxa. Mam po starszej kubek doidy, książki alaantkowe z przepisami i może jakiś nowy talerz/miskę. Sama słaba jestem w gotowanie, na początku wiele i tak idzie do kosza/brzucha taty, więc pewnie większych szalnstw nie będzie. Pamiętam, że im więcej się nagotowalam, tym większy smutek był, jak ona gardziła tym.
U nas dziś jakiś słaby dzień, niby noc niezła, dwie kupy z rana, ale slabo drzemki wchodziły, jadła też średnio, od tygodnia męczy ja kaszel, który zrobił się mokry.. nie wiem czy jakiś skok nam się szykuje? Na sama myśl o regresie snu drżę z nerwów, starsza wymaga tyle uwagi, że gdybym miała z młoda zarywać noce to chyba wyskoczę przez balkon.. ogólnie Łucja to złote dziecko, ale dziś rolę że starsza się odwróciły, normalnie boję się kłaść spac (;
Idawoll, faktycznie Ninka całkiem jak Twoja Mama, super są takie porównania
Co do prezentów to też korzystam z poradnika. Jako, że nosidlo już mam po starszej, kavka, to teraz zdecydowalismy się na jakichś parę zabawek na zaś.. chyba (:
Livkaz super, że u Was taka pozytywna zmiana. To jest budujące. A z drugiej strony mnie np.czasem przeraża to, że przyzwyczaiłam się do takiego spokojnego dziecka i nigdy nie wiem kiedy to się może zmienić, bo niestety z maluchami nie ma co się za bardzo do jakiejś rutyny przyzwyczajać.. choć niby temperament jest jeden i zostaje na całe życie.
Choco, nowe umiejętności są super, też zawsze sobie czytam co powinien przynieść kolejny tydzień, miesiąc i mega się cieszę, jak coś zauważam u małej..08.2019 córeczka
07.2022 cb
2.11.22 - 8 dpo -beta 20,87
4.11.22 - beta 93,12 - przyrost 365 % || progesteron 113,6
7.11 - beta 357,17 - przyrost 141 %
9.11 - beta 770,74 - przyrost 115 %
14.11 - beta 4737,48 - przyrost 108 % -
Cześć dziewczyny! Przyszła marnotrawna koleżanka z forum. Zniknęłam bez słowa, wiem. Tyle się zbierałam,aby wrócić ,ale z każdym mijającym dniem było mi po prostu gorzej 😓
Początek macierzyństwa trochę mnie przygniótł, chciałam odpisać i odnieść się do wypowiedzi każdej z Was,a po prostu nie dawałam rady, przychodziły kolejne strony,a moje odpowiedzi już były nieaktualne. Później w wolnej chwili podczytywałam,aż całkowicie się wyoutowałam.
Przyjmiecie z powrotem? 🙈🥰
Namisa, Idawoll, ChocoMonster, Andelulla, Cotakoza, Wiara Nadzieja Miłość, Anett93 lubią tę wiadomość
👩🏼27 🧔🏻♂️30
11 lat razem 👩🏼❤️👨🏻 + 🐶
Starania o pierwszego 👶🏼
09.2022 cp w lewym jajowodzie 2x mtx
11.2022 HSG- drożne jajowody ✅
Powrót do starań 💚
🗓️ długie cykle
23.11🩸Progesteron 22,680ng/ml
25.11 ⏸️ 🤞🏼🥹🍀
28.11 beta 135,07 mIU/ml
30.11 beta 360,25 mIU/ml
06.12 usg pęcherzyk ciążowy
20.12 dzidziutek z bijącym ❤️
10.01 Rośnie 3.31 💪🏼
31.01 Prenatalne-niskie ryzyka, girl?🌸
01.03 It’s a girl 💕 200g 💪🏼 12.5
22.03 397g zdrowego 👶🏼
25.04 831g szkraba 🎀
23.05 1653g 💪🏼
21.06 2,5 kg Pyzuni 🍭
14.07 3,1 kg Dzidzi 💖
01.08 3,6 słodkiej Niuni
13.08 Cześć Rozi! 👶🏼 3835g 57cm 💕 -
Vivico wrote:Cześć dziewczyny! Przyszła marnotrawna koleżanka z forum. Zniknęłam bez słowa, wiem. Tyle się zbierałam,aby wrócić ,ale z każdym mijającym dniem było mi po prostu gorzej 😓
Początek macierzyństwa trochę mnie przygniótł, chciałam odpisać i odnieść się do wypowiedzi każdej z Was,a po prostu nie dawałam rady, przychodziły kolejne strony,a moje odpowiedzi już były nieaktualne. Później w wolnej chwili podczytywałam,aż całkowicie się wyoutowałam.
Przyjmiecie z powrotem? 🙈🥰
Zastanawiałyśmy się, co u Ciebie! 😉 fajnie, że wróciłaś. 😉Vivico lubi tę wiadomość
07.23 Misia 🩷👶 -
Do nas też powoli spływają pytania o prezenty na Mikołaja, ale ja totalnie nie wiem, co młodej by się przydało. 🙈 od ubrań nie domykają nam się szafki, więc wolę jednak zabawki. Póki co, na tapecie wszystkie gryzaki i zabawki, które można oglądać leżąc na brzuszku - od dwóch dni jest u nas totalna miłość na wędrującą ośmiornicę i Miśka tak strasznie chciałaby ją złapać, że mamy niezły ubaw. 🤣 (o ta: https://link.smyk.com/X3uT6SvV3KqbPwmv8 ). U rodziców mamy jeszcze kraba. Ma pewno chcemy dla niej projektor, bo uwielbia oglądać cienie na ścianach, a dni coraz krótsze, to będzie sobie oglądać kosmos czy gwiazdki. 😉
Krzesełko dostaliśmy z Ikei, więc jeszcze kompletnie nie ogarniam w głowie, że trzeba by powoli myśleć o RD. 🙈 Ale zaczniemy po 6 miesiącu, więc mam plan, żeby zacząć czytać po nowym roku. 😉 w mojej głowie to dalej noworodzio 🤣🤣🤣07.23 Misia 🩷👶 -
Vivico, dobrze Cię widzieć! Opowiadaj co u was! Idawoll u nas to samo z tym usypianiem, tylko spacer w wózku ale w domu nie zaśnie w nim za Chiny 😂 zasypia też przy butli ale budzi się jak w zegarku po 40 minutach w ciągu dnia 🙈 czasami jak ma problem z zaśnięciem albo pada to jeżdżę z nią autem🫣
Idawoll lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze 👶 od 08.21.
17.09.22- poronienie zatrzymane, puste jajo płodowe 8tc 💔
10.22- starania od nowa 🍀
17.11- ⏸️ 🥺🙏
21.11 - beta hCG 306,8 ❤️
23.11- beta hCG 802
10.12 - (6+4) Dzidzia z bijącym serduszkiem ♥️
30.12- (9+4) 2.7 cm Skarbu 😻
19.01- (12+3) USG I trym: 6 cm 👶
pomiary w normie, niskie ryzyka trisomii! 🥳
28.01- (13+4) 7 cm śpiącego Maluszka 😴
04.03 - (18+5) 270 g Córeczki 💓
20.03- USG II trym: 362 g Kruszynki 💜
31.03- (22+3) 451 g Rozalki 🌸
28.04- (25+3) 900 g⭐
26.05 - (30+3) 1550g🧚♀️
29.05 USG III trym- Zdrowa Królewna 👸
23.06 (34+3) 2400g🌷
15.07 (37+4) 3100g 🧁
26.07.23r.--- Rozalia 3010g 51 cm SN 🩷
-
Vivico! Jak super, że jesteś. Czekamy na wieści, co u Was słychać 💕
Kluska - fajne projektory były teraz w biedronce - my mamy właśnie kosmos - chciałam jednorożce, ale już nie było 🫣
Livka, a jak Rozi po takim dniu śpi w nocy?Kluska95 lubi tę wiadomość
-
ChocoMonster wrote:Baaardzo dużo dobrych opinii słyszałam właśnie o tym krzesełku z Ikei. Tylko tak jak napisałaś, trzeba zamontować tam podnóżek i będzie cacy. 👍🏼 Fajnie, że jest w przystępnej cenie, a nie za 1000 zł, bo i takie widziałam ostatnio. 🫥
Ja właśnie szukam jakiegoś fajnego podcastu o rd, zapewne Namisa (🙇🏼♀️) będzie miała coś fajnego do polecenia. 😁
Zuza z „Szpinak robi bleee” ma podcast „Poranna Melisa” o RD, bardzo polecam i podcast i cały jej profil. Książki to oczywiście podstawa, czyli „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety” i „Bobas Lubi Wybór”, na insta i fb profile „Szpinak robi bleee” oraz standard, czyli Alaantkowe BLW.Namisa, oloska, ChocoMonster, Anett93 lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Livka super że Rozi tak fajnie się zmienia i jest Ci lżej teraz, trzymam kciuki żeby każdy miesiąc by trochę łatwiejszy! 🤞
Ja to akurat mam zupełnie inne doświadczenia - dla mnie okres noworodkowy byl łatwiejszy niż ten ostatni miesiąc. Dziecko mi wtedy naprawdę głównie spało i gdyby nie te bóle brzucha w 1 miesiącu to w zasadzie sielanka. Teraz wraz z regresem snu, ząbkowaniem i wzrostem aktywności juz jest mi trudniej - i mimo ze dalej mam naprawdę spokojne dziecko, jego osobowośc sie nie zmieniła specjalnie, to jednak okna aktywności sa dluższe a jego juz nie zadowala tylko leżenie na mamie, chce sie baawić, ogladac swiat 😅 Pobudki w nocy nie są już tylko na mleko i dalej w spanko - myślę ze godzinę każdej nocy mały spędza na leżeniu, śmianiu się i piszczeniu w dostawce 😆 Nie angażuje mnie co prawda bardziej niż podawaniem mu rąk i smoczka na półśpiaco ale jednak - nie śpię 🫣 No ale widzę też plusy - rytm dnia jest dużo bardziej ustabilizowany, drzemki regularne no i przede wszystkim coraz bardziej się rozumiemy i znamy nawzajem ☺️
Co do prezentow to u mnie w rodzinie raczej nie kupujemy sobie nic, jwsli już to mama da jakąś gotówę a siostry wyślą blika 😅 Plus że generalnie nic sobie nie kupujemy jest taki, że tego plastiku grającego u nas w domu nie ma 😆 A sama jeszcze myślę nad naszym prezentem dla Gabrysia więc chętnie się od was zainspiruje pomysłami.
Vivico ale super ze napisałaś 💚💖 Pewnie ze przyjmujemy, z otwartymi ramionami! 🤗
Choco dziewczyny juz napisały wszystkie polecajki do RD, podpisuje się! I napisze to co Dracaena u nas w wątku - pamietajcie o Vinted 😁 Kupiłam tam 3 książki od Alaaantkowe w zestawie za 4 dychy, stan idealny 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 09:14
ChocoMonster, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Vivico wrote:Cześć dziewczyny! Przyszła marnotrawna koleżanka z forum. Zniknęłam bez słowa, wiem. Tyle się zbierałam,aby wrócić ,ale z każdym mijającym dniem było mi po prostu gorzej 😓
Przyjmiecie z powrotem? 🙈🥰✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Kluska, fajny pomysł z projektorem! Stasiul też lubi oglądać cienie i światełka. ☺️ Chociaż dla Stasia najciekawszą zabawką są magnesy na lodówce i czarna doniczka do kwiatów z Pepco za dychę 😆🙈 Potrafi wtedy gadać i śmiać się przez 15 minut. U nas sprawdza się też pałąk babygym, na początku Staś miał do niego stosunek mocno obojętny, ale ostatnio coraz dłużej potrafi się zainteresować, dlatego właśnie zamówiłam mu kontrastowe zawieszki i zabawki. 😜
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 10:47
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Ja mam wszystkie książki od Alaantkowych BLW, nie wszystkie przepisy zrealizowałam przy młodym. Część pamiętam i z głowy będę robić młodej.
Mam nadzieję, że też będzie wszystkożerna jak jej brat, bo teraz to mam ochotę się pochlastać jak towarzystwo w przedszkolu potrafi jedzenie dziecku obrzydzić.😅😁
Jadł żurek, bigos, brokuła. Teraz jest wszystko be i niedobre 🤦🤪
Jeśli mi nie będą potrzebne książki to chętnie sprzedam w świat, szkoda żeby się kurzyło.
Vivico, opowiadaj nam co u Ciebie ☺️😘Idawoll lubi tę wiadomość
Mam obustronny niedosłuch (aparat+implant)🦻
06.2017 - synek 🧒 (udało się w 3 cyklu starań)
22.11 - ⏸ 🍀(7/8cykl)
23.11 - Beta - 403,9 mIU/ml✊
28.11 - II beta - 3478,00 mIU/ml✊(przyrost 130.3%)
02.12 - III beta - 9768,00 mIU/ml ✊(przyrost 67.6%)
06.12 - mamy pęcherzyk z ❤️
16.01 - I USG prenatalne🤞🙏🏻 pomiary w normie + Pappa - ryzyka chorób niskie, jedynie ryzyko preeklampsji i porodu przedwczesnego wysokie ➡️ Acard 150 mg💊na noc, 💙?
27.02 - (19+4) - ✅USG, 200g
28.02-06.03 - (19+5)🏥, USG, krwinkomocz i białko w moczu.
20.03 - (21+4) II USG, 430g dziewczynki 🧚♀️🌸
22.05 - (30+4) - III USG, 1750g 🌸
19.06 - (34+4) - ✅, 2800g 🌸
29.06 - (36+0) - ✅, 3300g 🌸
05.07 - (37+0) - 🏥, 3500g KTG, monitoring cukrów itp.
17.07 - (38+4) - 🌸 Laura, 53 cm, 3750g🌸