Kochane staraczki potrzebuje Waszej pomocy.... :(
-
Witajcie
Kochane staraczki potrzebuje Waszej pomocy.... Niestety prawdopodobnie jeszcze dziś rozpocznę nowy 9 cykl starań. Dziś temperatura wyraźnie spadła w dniu spodziewanej miesiączki. To był już 8 cykl starań. I postanawiam w końcu coś z tym zrobić! Na wizytę u specjalisty muszę niestety jeszcze czekać ponad 3 tygodnie i przez ten czas chciałabym coś zacząć działać i porobić wyniki badań, chociażby z krwi.
Proszę pomóżcie i podpowiedzcie jakie badania powinnam porobić i w jakim dniu cyklu. Nie chce już tracić czasu, tylko pojechać już ewentualnie z badaniami do doktorka.
Dodam że ok 2-3 dni po owulacji moje piersi się powiększają i stają się bolesne...
Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w kwesti badań
Pozdrawiam i ściskam Was mocnoWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2013, 09:22
darijka lubi tę wiadomość
-
generalnie już na forum jest wątek o badaniach i tych sprawach ale na szybko co Ci mogę napisać to badania hormonów w 3dc:
testosteron, TSH, FSH, LH, prolaktyna, estradiol, anty-TPO
dotego możesz sobie zrobić AMH - badanie na rezerwę jajnikową
no i podstawowe badania morfologiczne i moczu... to możesz zrobić przed wizytą u gina
jak już do gina trafisz zrób cytologię, na pewno zrobi Ci usg piersi i usg dopochwowe (jeśli nie to się o to upomnij) do tego posiew z pochwy i umów się na monitoring cyklu...
w tym czasie wyślij swojego faceta na badanie nasienia które się nazywa seminogram (najlepiej wspomagany komputerowo badanie kosztuje około 130 zł) dobrze zeby zrobił również posiew z nasienia w celu wykluczenia bakteri...
no ta razie tyle jeśli to zrobisz to z wyników będzie wiadomo w czym tkwi problem i jak to dalej diagnozować
pozdrawiamsunrise, Marti, kaloryferka, Anka79 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
i te wszystkie badania hormonalne zrobic najlepiej 2 lub 3 dnia cyklu. czyli gdy dostaniesz miesiaczke...2 maksymalnie 3. dnia. Tak mi moja specjalistka gin kazała. takze jestem w 18 dniu cyklu...i jezeli teraz znowu sie nie udało ide na bad. krwi gdy dostane miesiaczke
sunrise lubi tę wiadomość
-
liri wrote:i te wszystkie badania hormonalne zrobic najlepiej 2 lub 3 dnia cyklu. czyli gdy dostaniesz miesiaczke...2 maksymalnie 3. dnia. Tak mi moja specjalistka gin kazała. takze jestem w 18 dniu cyklu...i jezeli teraz znowu sie nie udało ide na bad. krwi gdy dostane miesiaczke
czyli tak jak napisałam wyżejsunrise lubi tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Dziękuję ślicznie Jesteście kochane!!! Jutro jest mój 3dc , więc pobiegnę na krew. Zastanawiam się tylko czy LH- muszę robić- jeśli wiem na 100% że mam owulację (testy, wykresy), czy to nie ma nic wspólnego i warto mimo wszystko zrobić LH?
Pozdrawiam :* -
nick nieaktualny
-
sunrise wrote:Dziękuję ślicznie Jesteście kochane!!! Jutro jest mój 3dc , więc pobiegnę na krew. Zastanawiam się tylko czy LH- muszę robić- jeśli wiem na 100% że mam owulację (testy, wykresy), czy to nie ma nic wspólnego i warto mimo wszystko zrobić LH?
Pozdrawiam :*
pamiętaj że nie ma nic na pewno na 100% ja proponuję Ci zrobić17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Marti wrote:Hejka a jakie badania hormonalne z krwi zrobić w późniejszych dniach cyklu?
z tego co kojarze to dobrze zrobić prolaktynę tak gdzieś z tydzień po owu zeby potwierdzić czy faktycznie była a po drugie sprawdzić czy za bardzo nie urosła17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyFedra wrote:Marti wrote:Hejka a jakie badania hormonalne z krwi zrobić w późniejszych dniach cyklu?
z tego co kojarze to dobrze zrobić prolaktynę tak gdzieś z tydzień po owu zeby potwierdzić czy faktycznie była a po drugie sprawdzić czy za bardzo nie urosła
Kochana czy aby na pewno prolaktynę? Z tego co wcześniej pisałaś, to PRL trzeba zrobić w 3dc . A może progesteron ? Ale ja nie wiem, proszę pomóż bo ja robię badania na własną rękę, bez podpowiedzi lekarza. -
Marti wrote:Fedra wrote:Marti wrote:Hejka a jakie badania hormonalne z krwi zrobić w późniejszych dniach cyklu?
z tego co kojarze to dobrze zrobić prolaktynę tak gdzieś z tydzień po owu zeby potwierdzić czy faktycznie była a po drugie sprawdzić czy za bardzo nie urosła
Kochana czy aby na pewno prolaktynę? Z tego co wcześniej pisałaś, to PRL trzeba zrobić w 3dc . A może progesteron ? Ale ja nie wiem, proszę pomóż bo ja robię badania na własną rękę, bez podpowiedzi lekarza.
wróc progesteron masz rację dzisiaj jestem trochę zakręcona
tak progesteron robić się tez około 25 dnia cyklu jeśli cykle są 28 dniowe (dokładnie na którymś wątku to zostało opisane jak wpiszesz w wyszukiwarce na pewno znajdziesz) bo to do owulacji się tyczy
dzięki za czujność ja faktycznie za dużo mam dzisiaj na głowie17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -