Krótka faza lutealna?
-
Cześć.
Czy może ktoś miał z Was taki przypadek?
Pierwszy dzień cyklu 26.05
Owulacja 16 dc (10.06)
Progesteron 7dni po owulacji 16,6, estradiol 222.
19.06 plamienie, 20.06 plamienie
Zrobiłam dziś betę i progesteron.
Beta poniżej 1, progesteron 4,5.
Czy to oznacza zbyt zbyt krótką fazę lutealna?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 19:52
-
hej, dobrze rozumiem?
16 dc cyklu miałaś owulacje,
23 dc zrobiłaś badanie progesteronu i wyszedł 16,6 - co jest bardzo dobrym wynikiem potwierdzającym owulacje
26 dc dostałas plamienia które trwały dwa dni, i jak rozumiem @ jeszcze nie przyszła?
progesteron spadł, prawdopodobnie lada moment dostaniesz @. jak by to było jutro, to twoja faza lutealna miała by 11 dni, co raczej umożliwia juz implantacja. W dodatku wzrost progesteronu miałaś ładny - wcale nie za niski. Według mnie nie ma podstaw do obaw.
ja sama mam fazę lutealna 12 dni i myślę ze jest ok. Ja brałam 3 miesiące progesteron dopochwowo w drugiej części cyklu żeby ja wyciągnąć z 9 dni na 12. i jak narazie juz kilka miesięcy jest 12.
plamienia nie tylko oznaczają niewydolność ciałka żółtego, ale tez zapalenie błony endomendrium, endomendrioze czy jakieś infekcje. Musisz się obserwować i pomyśleć o dalszej diagnostyce
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Ssilvia wrote:hej, dobrze rozumiem?
23 dc zrobiłaś badanie progesteronu i wyszedł 16,6 - co jest bardzo dobrym wynikiem potwierdzającym owulacje
26 dc dostałas plamienia które trwały dwa dni, i jak rozumiem @ jeszcze nie przyszła?
progesteron spadł, prawdopodobnie lada moment dostaniesz @. jak by to było jutro, to twoja faza lutealna miała by 11 dni, co raczej umożliwia juz implantacja. W dodatku wzrost progesteronu miałaś ładny - wcale nie za niski. Według mnie nie ma podstaw do obaw.
ja sama mam fazę lutealna 12 dni i myślę ze jest ok. Ja brałam 3 miesiące progesteron dopochwowo w drugiej części cyklu żeby ja wyciągnąć z 9 dni na 12. i jak narazie juz kilka miesięcy jest 12.
plamienia nie tylko oznaczają niewydolność ciałka żółtego, ale tez zapalenie błony endomendrium, endomendrioze czy jakieś infekcje. Musisz się obserwować i pomyśleć o dalszej diagnostycemoże tylko na początku on jest a potem spada i nic z tego nie wychodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca, 21:07
-
Megi12341234 wrote:Dokładnie tak. Martwię się tym, że mam za mało progesteronu żeby doszło do zagnieżdżenia
może tylko na początku on jest a potem spada i nic z tego nie wychodzi
masz bardzo ładny progesteron - mi wychodzi po 12 i jestem zadowolona, ze w końcu jest więcej niż 10.
normalnie około 7-10 dpo dochodzi do implantacji i wtedy zaczyna się wytwarzanie HCG i progesteron automatycznie idzie do góry, bo motywuje go implantacja.
u ciebie jak nie doszło do implantacji, to naturalnie progesteron spada - nic go nie motywuje do rośnięcia.
są przykłady dziewczyn ze miały progesteron po 5 -6 i cały w ciążę i im wystrzelił w gore.
ogólnie możesz popracować jak faza lutealna, za pomocą miedzy innymi suplementów, ale nie masz powodu do niepokoju. jak długo się starasz?✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Ssilvia wrote:masz bardzo ładny progesteron - mi wychodzi po 12 i jestem zadowolona, ze w końcu jest więcej niż 10.
normalnie około 7-10 dpo dochodzi do implantacji i wtedy zaczyna się wytwarzanie HCG i progesteron automatycznie idzie do góry, bo motywuje go implantacja.
u ciebie jak nie doszło do implantacji, to naturalnie progesteron spada - nic go nie motywuje do rośnięcia.
są przykłady dziewczyn ze miały progesteron po 5 -6 i cały w ciążę i im wystrzelił w gore.
ogólnie możesz popracować jak faza lutealna, za pomocą miedzy innymi suplementów, ale nie masz powodu do niepokoju. jak długo się starasz?
Dziś dostałam okres.
Czy to nie jest dziwne, że owulację miałam 16 dnia cyklu, a cykl tylko 26dni?
Staram się od 2,5 lat. Mam PCOS.
Wcześniej nie miałam wcale owulacji. Byłam na stymulowanych cyklach. Na początku nic nie działało, później, gdy działało nie dochodziło do zaplodnienia. Ale nigdy nie sprawdzano mi progesteronu czy estradiolu. Wszystko to robię na własną rękę. Pod koniec roku zrezygnowałam ze stymulacji, robiąc sobie przerwę. Musiałam odpocząć. W tym czasie poszłam do dietetyka, który rozpisał mi suplementy. BMI mam idealne, miałam drobne niedobory.
Miesiączka wróciła sama. Nie jest ona regularna, ale jest. Gdy poszłam do ginekologa i powiedział, że właśnie miałam owulację i zrobiłam badania, nie mogłam uwierzyć, że mam takie wyniki. Ale jednak ciąży brak.
Mój mąż ma wyniki nasienia dobre, tylko morfologia raz w większości przypadku 0%, czasami skoczy do 1%.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca, 08:31
-
Jeszcze tylko odpowiem do Twojego pytania;
,, hej, dobrze rozumiem?
26 dc dostałas plamienia które trwały dwa dni, i jak rozumiem @ jeszcze nie przyszła?”
Plamienie miałam 25-26dc.
-
Megi12341234 wrote:Dziękuję za odpowiedź.
Dziś dostałam okres.
Czy to nie jest dziwne, że owulację miałam 16 dnia cyklu, a cykl tylko 26dni?
Staram się od 2,5 lat. Mam PCOS.
Wcześniej nie miałam wcale owulacji. Byłam na stymulowanych cyklach. Na początku nic nie działało, później, gdy działało nie dochodziło do zaplodnienia. Ale nigdy nie sprawdzano mi progesteronu czy estradiolu. Wszystko to robię na własną rękę. Pod koniec roku zrezygnowałam ze stymulacji, robiąc sobie przerwę. Musiałam odpocząć. W tym czasie poszłam do dietetyka, który rozpisał mi suplementy. BMI mam idealne, miałam drobne niedobory.
Miesiączka wróciła sama. Nie jest ona regularna, ale jest. Gdy poszłam do ginekologa i powiedział, że właśnie miałam owulację i zrobiłam badania, nie mogłam uwierzyć, że mam takie wyniki. Ale jednak ciąży brak.
Mój mąż ma wyniki nasienia dobre, tylko morfologia raz w większości przypadku 0%, czasami skoczy do 1%.
Przykro mi z powodu @
Ale na świeżo się wypowiem , ostatni cykl też tak miałam. Zawsze bez proga lub z progiem lutealana ok 13-14 dni. raz z plamieniem przed raz bez.. W poprzednim cyklu, prog ok 7-8 dpo był 8.90 ( jak na mnie to sporo, bez wspomagaczy). Byłam u gina na wizycie, i mówię, że coś zaczynam plamić. Stwierdził, że to może być hormony czy coś. to była w środę, potem żywa krew w piątek dosłownie 2 krople, nadzieja implantacja. W niedzielę z rana jak mnie wziął okres mysłałam, że ducha wyzione. 10 dni była faza lutelana. Napisałam do gina kazał obserwować kolejne 2 cykle, bo też stwierdził, że szybko przyszła @ względem tego proga. Jak widać , niestety wszystko się możliwe i się zmienia w naszych organizmachŻadnego PCOS ani endo nie mam stwierdzonego , i nic na to nie wskazuje
2 cs 11/24 cb 💔
07. 2025 10 cs
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1
👨
Obniżona ruchliwość , morfologia 1%, agregacja..
30.06 androlog -> mówi że wyniki super
Worek supli -