X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Krótkie cykle - czy w ogóle da sie zajść w ciążę?
Odpowiedz

Krótkie cykle - czy w ogóle da sie zajść w ciążę?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie wiem czy już taki wątek powstał, ponieważ nie widziałam ale naczytałam się że przy tak krótkim cyklu prawie nie da sie zajść w ciąże i strasznie mnie to stresuje. Czy znacie takie przypadki? Oczywiście do lekarza pójdę ale chciałabym wiedziec cos od Was ;)

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy JAK krótkim cyklu? :)

Veri lubi tę wiadomość

• nezumi Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślę że się da. tylko trzeba się wszczelić w owu, zreszta z długimi cyklami jest tak samo. ja ostatnio miałam owulację 20 dnia! jeszcze nigdy nie miałam tak żeby była tego samego dnia cyklu co ostanio.
    a ja znam przypadek - moja przyjaciółka urodzila sliczengo chłopczyka, dzidziuś był nieplanowany, seks uprawiała 7 dnia cylku ponoć jeszcze miała @ wtedy! i zaszła.

c74bebc6c3.png
    Alicja jest już z nami! <3
    10.08.2014
  • Maka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem czy cykl długi czy krótki nie ma nic do rzeczy. Ważne, żeby była owulacja i odpowiednio długa faza lutealna. Więc jeżeli nic innego nie stoi na przeszkodzie to dzidziuś będzie ;)

nezumi, vanessa lubią tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png
  • Majka86 Ekspertka

Wysłany: 28 października 2013, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nezumi wrote:
    ja myślę że się da. tylko trzeba się wszczelić w owu, zreszta z długimi cyklami jest tak samo. ja ostatnio miałam owulację 20 dnia! jeszcze nigdy nie miałam tak żeby była tego samego dnia cyklu co ostanio.
    a ja znam przypadek - moja przyjaciółka urodzila sliczengo chłopczyka, dzidziuś był nieplanowany, seks uprawiała 7 dnia cylku ponoć jeszcze miała @ wtedy! i zaszła.

to tak jak ja, też ostatnia owulka podobno 20 dc!!! i co miesiąc jest inaczej!! dlatego próbujemy naprawdę w różne dni cyklu, nie czekając na owlukę. Musimy jakoś się wstrzelić w odpowiedni dnień.
    Dlatego zgadzam się z Maką: nieważne czy długi czy krótki cykl, byle faza lutealna nie była za krótka i byle była owulacja. Oczywiście zakładając że nie ma innych przeszkód.

Maka lubi tę wiadomość

Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam 24 dni ;) dzięki dziewczynki ;*

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • nezumi Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka strasznie to jest męczące jak się nie wie kiedy jest owulacja, my zawsze idziemy na oślep :) w tym cyklu owulka była (prawdopodobnie) 16 dc.

c74bebc6c3.png
    10.08.2014
  • Maka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze w okolicach 13-16 dc. A z testów owulacyjnych korzystacie?

ckaik0s3070dl07t.png
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tym testom nie wierze wiec nie robię ;)

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • Maka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kierzynka wrote:

Aha. Mi akurat testy zgadzają się ze śluzem, objawami i temperaturą. No i zaczynając testowanie od 11 dc później widzę, że krecha jest coraz ciemniejsza. Więc mam jeszcze takie dodatkowe potwierdzenie owuli.

ckaik0s3070dl07t.png
  • nezumi Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robie testy, bo bez tego już zupełnie bym nie wiedziała kiedy co.

c74bebc6c3.png
    10.08.2014
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kierzynka wrote:

Ale próbowałaś kiedykolwiek, czy tak z założenia? ;)

Myślę, że warto spróbować. Ja, żeby nie przepłacać, kupowałam sobie te z allegro za 1zł/szt. i, jak możesz zobaczyć na moim wykresie, robiłam je przez większość cyklu i plusiki były właśnie tam, gdzie owulka. Zgodziło się to z położeniem szyjki i śluzem, podobnie jak u Maki.

I też dodatkową pomocą jest to, że przy robieniu testów z wyprzedzeniem przed owulacją, widziałam jak z dnia na dzień kreska testowa stawała się coraz ciemniejsza, znów - tak samo jak u Maki. To znak zbliżającej się owulacji i mogłam sobie różne rzeczy zaplanować, np. romantyczne wieczory we dwoje ;).

To, że cykl ma 24 dni niczego tak naprawdę nie musi oznaczać, najważniejsza jest w tym wszystkim długość fazy lutealnej, tj. od owulacji do miesiączki.

Jeżeli masz 24dniowy cykl, ale owulację w 11 dniu, a w związku z tym faza lutealna ma 13 dni, to cudownie. Ale jeśli przy takim cyklu owulacja wypada Ci np. 16 dnia, to już może być przeszkoda w zajściu w ciążę, bo faza lutealna jest w takim wypadku za krótka.

• kierzynka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie robiłam i mi się nic nie zgadzało ;) może się akurat nie nadawały

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ