X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Leki psychotropowe..
Odpowiedz

Leki psychotropowe..

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Przytulasek Ekspertka

Wysłany: 9 lipca, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę ciężko mi poruszać taki temat , ale trudno . Po wielu latach starań jest mi coraz ciężej i mimo , że korzystałam okresowo z terapii , żeby sobie układać to w głowie. Czuję , że zaczynam wpadać w stany depresyjne i są chwile , że rozważam pomoc psychiatry . Chciałam Was zapytać o zdanie na ten temat ... Czy Któraś z Was podczas procedury in vitro korzystała z leków antydepresyjnych itp. ? Jak to jest postrzegane w klinikach ? Wiem , że to delikatny temat , ale może Ktoś zechce podzielić się swoim doświadczeniem . A może Ktoś zna jakiegoś psychiatrę ze Śląska pomagającego w takim temacie , co ma wiedzę , żeby było bezpiecznie ...Czuję się coraz bardziej bezradna i dlatego mimo oporów zdecydowałam się na ten post...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 16:53

👧 38 🧑‍🦱39

Starania od 2020r.
    Problem : słabe nasienie , niskie Amh obecnie 0,7 , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️ brak komórek 🥲
    07.07 Histeroskopia
  • PA Ekspertka

Wysłany: 9 lipca, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z in vitro, ale jak byłam u psychiatry odstawiać leki na depresję to trochę rozmawialiśmy i zapewniał mnie, że jeśli będę chciała wrócić do leków to mogę podczas starań. Mogę też brać leki w ciąży, bo wprawdzie są przeciwskazania, ale minimalne. Jeśli bym nie chciała brać w 1 trymestrze to że spokojem od 2 może mi też włączyć. I powiedział, że czasami lepiej starać się o dziecko na lekach niż beż nich, bo stres i depresja też niedobrze wplywa na ciążę. Nie pamiętam dokładnie słów jakich użył, ale coś w tym stylu.

Przytulasek lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem + cyklogest
  • Lianaa Autorytet

Wysłany: 9 lipca, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:
    Trochę ciężko mi poruszać taki temat , ale trudno . Po wielu latach starań jest mi coraz ciężej i mimo , że korzystałam okresowo z terapii , żeby sobie układać to w głowie. Czuję , że zaczynam wpadać w stany depresyjne i są chwile , że rozważam pomoc psychiatry . Chciałam Was zapytać o zdanie na ten temat ... Czy Któraś z Was podczas procedury in vitro korzystała z leków antydepresyjnych itp. ? Jak to jest postrzegane w klinikach ? Wiem , że to delikatny temat , ale może Ktoś zechce podzielić się swoim doświadczeniem . A może Ktoś zna jakiegoś psychiatrę ze Śląska pomagającego w takim temacie , co ma wiedzę , żeby było bezpiecznie ...Czuję się coraz bardziej bezradna i dlatego mimo oporów zdecydowałam się na ten post...

Hej ❤️
    Na wstępie chcę ci powiedzieć, że ten temat przestaje być tabu, wiele osób ma problemy z psychiką, mamy niestety takie czasy jakie mamy…
    Głowa choruje - tak jak reszta ciała. Ja staram się o dziecko będąc na lekach. Miałam 7 miesięczną przerwę w ubiegłym roku, bo miałam w planach starać się bez leków ale niestety sytuacja stresowa zmusiła mnie do powrotu do ich zażywania. Miałam szczęście, że trafiłam do fajnej pani psychiatry i przepisała mi leki, przy których ryzyko jest zminimalizowane i są one najlepiej przebadane pod kątem potencjalnego wpływu na płód.
    Jeżeli jesteś ze Śląska to chyba mogę polecić panią dr Sylwię Smykla. Wiem, że przyjmuje w Piekarach Śląskich w Gabosie, w Świętochłowicach w Severuxie. Jest konkretna, słucha pacjenta i szuka rozwiązań.

Tak jak wyżej napisała PA - czasami korzyści wynikające z przyjmowania leków są większe niż potencjalne ryzyko ich stosowania.

Nie jesteś sama ❤️

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28
    🗓️Luźne starania od: Czerwiec 2025
    •Wstępna cytologia oraz USG ✅
    •USG i 💉Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne - do obserwacji
    •Depresja reaktywna+ADHD
    •Refluks,Nadciśnienie,Glukoza skok.
    💊Asertin💊Pueria Uno
    💊Inozytol💊Omega3+ADEK

11.07.25 -Gin:✅ Potwierdzone Owu
    12.07.25: •TSH 1,83 •PROG 11,36
    •GLUK. 93 •FERR 23

•20.06.25 - 🩸
    •15.07.25 11dpo - ◻️…🔜🩸

🔜21.07.25: 🌡️🩹💉 ESTRAD,PROG,AMH,LH,FSH,SHBG

🙏
  • Starsza mama Debiutantka

Wysłany: 10 lipca, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:

Absolutnie nie jesteś sama. Osób, które są w podobnym stanie, jest więcej, tylko nie każdy o tym mówi.

• Przytulasek Ekspertka

Wysłany: 11 lipca, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lianaa wrote:
    Hej ❤️
    Na wstępie chcę ci powiedzieć, że ten temat przestaje być tabu, wiele osób ma problemy z psychiką, mamy niestety takie czasy jakie mamy…
    Głowa choruje - tak jak reszta ciała. Ja staram się o dziecko będąc na lekach. Miałam 7 miesięczną przerwę w ubiegłym roku, bo miałam w planach starać się bez leków ale niestety sytuacja stresowa zmusiła mnie do powrotu do ich zażywania. Miałam szczęście, że trafiłam do fajnej pani psychiatry i przepisała mi leki, przy których ryzyko jest zminimalizowane i są one najlepiej przebadane pod kątem potencjalnego wpływu na płód.
    Jeżeli jesteś ze Śląska to chyba mogę polecić panią dr Sylwię Smykla. Wiem, że przyjmuje w Piekarach Śląskich w Gabosie, w Świętochłowicach w Severuxie. Jest konkretna, słucha pacjenta i szuka rozwiązań.

Tak jak wyżej napisała PA - czasami korzyści wynikające z przyjmowania leków są większe niż potencjalne ryzyko ich stosowania.

Nie jesteś sama ❤️

Dzięki za podzielenie się swoją historią ❤️ i słowa wsparcia. Co do polecajki to niestety mieszkam w 2 części Śląska blisko gór , narazie porozglądam się u siebie , a jak nie znajdę to pomyślę o tym kontakcie ...

PA , starszamama również dzięki za słowa otuchy ❤️

👧 38 🧑‍🦱39

Starania od 2020r.
    Problem : słabe nasienie , niskie Amh obecnie 0,7 , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️ brak komórek 🥲
    07.07 Histeroskopia
  • Sylaada Przyjaciółka

Wysłany: 13 lipca, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:

Przede wszystkim przytulam 🤗 byłam kiedyś (rok) na lekach i wtedy rozmawiając z psychiatrią o ewentualnej ciąży on powiedział tak: wiadomo, że z powodów etycznych nie robi się badań na kobietach w ciąży. Branie leków a starania: liczy się to jaka jest korzyść z leczenia.

W razie co wszystko jest pod kontrolą lekarzy więc się nie obawiaj. Nie znam lekarzy z Twojego obszaru, natomiast zachęcam porozmawiać. Osobiście korzystam z terapii od września - wróciłam, znalazłam psycholog, która specjalizuje się w tematach - przedłużających się starań o dziecko. Jeżeli odpowiada Ci formuła zdalna - dam Ci kontakt. Bardzo polecam skorzystać przede wszystkim z takiego wsparcia. Dla mnie to było bardzo ważne i uratowało moją głowę.

♀️ 90' ♂️ 90'

Starania od koniec 2023

1 IUI 30.06.25 ❌
    Letrozole+Vagirux+Ovitrelle + Cyclogest
    Dwa pęcherzyki dominujace, zabieg udany 🤞
    Owulacja potwierdzona 01.07, pękły 2 pęcherzyki

2 IUI lipiec 25?

AMH 2,190 🆗
    Drożność jajowodów 🆗

Cykl 26-33 dni
    💊Suplementy:
    Ovarin
    Omega 3 healthlabs
    💊 Leki:
    Euthyrox N50

🎩 badania nasienia 🆗
  • Frelcia_na_chwilę Autorytet

Wysłany: 13 lipca, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co ja się leczyłam i miałam leki na depresję. Mikro dawka 37,5mg ale zdziałała cuda. Jak widać po stópce serio CUDA. Jeśli będziesz chciała to mogę polecić super panią psychiatrę :) Dobierze Ci leki bezpieczne w ciąży. Ja niestety swój musiałam odstawić :(

👩🏻‍🦰 33l
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo
    🔺PAI-1 4G hetero
    -> zalecenie acard od owulacji i heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii
    -> dieta z ograniczeniem produktów z glutenem i laktozą
    - w trakcie badań immunologicznych
    ☘️

👨🏽37l
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

III IVF- ❤️ przestało bić w 8tc.
    6 transfer- nasz Maleńki Cud <3
    Koniec starań. :)
    2025 naturals!😱💪🏻 termin 22.12
    Będzie zdrowy Chłopczyk :) Henio.💙
    preg.png
    age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ