X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Macica łukowata.
Odpowiedz

Macica łukowata.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Tak jak w tytule - czy ktoras z Was rowniez boryka lub borykala sie z podobnym przypadkiem wady macicy?
    Jesli tak, to czy wiaze sie to z wielkim problemem z zajsciem w ciaze badz donoszeniem?
    Jestesmy jeszcze na poczatku staran. Moje wyniki hormonalne jak i wyniki nasienia Mojego sa w jak najlepszym porzadku. Ginekolog stwierdzila, ze jesli jest przegroda w macicy to moze byc problem, jednak twierdzi ze na USG tej przegrody nie widac a zeby ja zobaczyc to tylko podczas juz wykonywanej operacji no i jesli jest - usunac.
    Jesli ktoras z Was ma/miala ten nieszczesny przypadek w postaci macicy lukowatej to prosilabym o podzielenie sie informacjami, doswiadczeniami ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:21

wff22n0ab6iac00e.png
  • Lili Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łukowata, to nie to samo, co z przegrodą (tzw podwójna). Moze być jeszcze dwurożna. Ja miałam podejrzenie takiej, ale na HSG okazało się, ze jest normalna, tylko o takim nieco dziwnym kształcie. Moja znajoma miała podwójną ( z przegrodą i urodziła dwoje zdrowych dzieci (kazde z innej :) ). To wiadomo zawsze stwarza zagrożenie, ze dziecko będzie miało za ciasno i się źle rozwinie, ale na prawdę może też być zupełnie w porządku. Z zajściem podobno też jest trochę trudniej. Nie martw się, tylko zapisz się na HSG. Przy okazji zbadają ci drożność jajowodów.

• agattee Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili, dzieki wielkie za odpowiedz. A orientujesz sie jakie sa koszty HSG i droznosci jajowodow w Polsce?
    Mieszkam w Niemczech i slyszalam rozne opinie, ze sa po czesci refundowane albo trzeba placic calosc i sama teraz nie wiem.

wff22n0ab6iac00e.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 02:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte jesli zapiszesz sie do szpitala lub do kliniki na NFZ, wyznacza Ci termin HSG.. ciezko stwierdzic jak to jest z czasem oczekiwania na termin w takim przypadku.

Podczas HSG, ktore uwidacznia po wstrzyknieciu do macicy kontrastu- jame macicy oraz jajowody, wykonuje sie kilka zdjec rentgenowskich (3?) i mozna sie dowiedziec ksztaltu macicy, droznosci i innych rzeczy.... jest to dosc nieprzyjemne badanie

w razie czego mozna tez wykonac histeroskopie, czyli do macicy schodzi sie przyrzadem optycznym i oglada sie, jak to wzzystko wyglada od srodka.... tylko ten zabieg w kolejnosci na koncu. Najpierw HSG, zaczyna sie od badan mniej inwazyjnych a moze HSG juz odpowie na wszystkie pytania

relge6yd309xm1zq.png
  • Lili Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leczę się prywatnie, ale za hsg nie płaciłam. Zadzwoniłam po prostu do szpitala i się zapisałam. Nie czekałam wcale. Tzn.trzeba być tuz po miesiączce, więc kazali mi przyjechać jak tylko skończy mi się okres. Ja miałam 2 zdjęcia. Badania nie jest przyjemne, ale też nie takie straszne, jak piszą na niektórych forach. Ból trwa kilka sekund, a korzyści z tego badania są ogromne, wiec nie warto z nim zwlekać. Oprócz pewności, co do kształtu macicy, dowiesz się czy masz drożne jajowody, czy nie ma zrostów, polipów. Wszystko to utrudnia/uniemożliwia zajście w ciąże, a jest najczęściej do naprawienia. Poza tym często się zdarza, że jajowody są po prostu zaczopowane/zaśluzowane, co utrudnia wydostanie się pęcherzyka. W takich wypadkach kontrast wlewany do jamy macicy przeczyszcza je (jest pod dużym ciśnieniem) i najczęściej w ciągu 3 pierwszych cykli pojawia się fasolek :)

Czasami dziewczyny decydują się na prywatne hsg, bo w takim układzie dostają silniejsze środki przeciwbólowe, albo mają to robione pod narkozą. Wg mnie nie ma takiej potrzeby.

• Pazyfae Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte - czy możesz napisać jak minęła Ci ciąża z macicą łukowatą? U mnie również jest podejrzenie. do tego dochodzi w ogóle problem z zajściem w ciążę (m.in.PCOS)a jak pomyślę że jak mi się uda zajść to mogę poronić przez tę wadę to już w ogóle załamka..

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Płatek szkarłatny Autorytet

Wysłany: 20 września 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam niby łukowatą. Jeden z lekarzy tak stwierdził. Powiedział jednak, że jest delikatnie łukowata, więc może nie będzie stwarzać problemów. Nie wiem, czy nie stwarza bo w ciąży ciągle nie jestem. A do tego mam takie obawy jak ty Pazyfae...

• Pazyfae Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płatku a czy to przypadkiem nie Socha u Ciebie stwierdzil łukowatość?ja chodzilam do duzej liczby lekarzy,nikt tego wczesniej nie wykryl.malo tego-mialam robione HSG i tez nic nie wykrylo.najpierw inny lekarz podejrzewal lukowatosc,potwierdzil to Socha. Łudzę się ze moze tez jest delikatne,nieduze odstepstwo od normy.

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ