Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Mam jedno dziecko - czy/kiedy czas na kolejne?
Odpowiedz

Mam jedno dziecko - czy/kiedy czas na kolejne?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Magda_Lena Ekspertka

Wysłany: 11 lipca, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, byłam tu 4 lat temu, po około 1,5 roku starań urodziłam wymarzoną córeczkę ❤️
    Poród miałam mega trudny i traumatyzujacy, córka też dała nam popalić, chociaż jest jednocześnie najwspanialsza na świecie 😄
    Była pewna, że nie będziemy mieli już więcej dzieci - po tym porodzie i doświadczeniach przez pierwsze 2 lata, ale teraz... Coś tam zaczyna mi przeskakiwać, i zaczynam sie zastanawiać... Teraz jest pięknie, mam dużo czasu dla córki, już możemy trochę odetchnąć, boje się stracić to co mam, boje się, że mając drugie dziecko będzie dużo trudniej, nie wiem jak to ogarnąć logistycznie - pracowo i mieszkaniowo.
    Z mężem też bywalo różnie, przez stres i natłok obowiązków. Czy ktoś ma podobnie? Zastanawia się czy chce mieć kolejne dziecko?

Ona: 33, On: 37 => Staramy się od 01.2021, o pierwsze dziecko.

Badania - Ona - raczej wszystko ok:
    *wszystkie z 3 dc w normie (morfologia, TSH, hormony);
    *progesteron w 8 dpo w normie (14,59 ng/ml);
    *cytologia, USG - ok;
    *owulacje są (wg wykresu temperatur) idwóch monitoringów;

Jedynie:
    - plamienia od 7-8 dpo, przez 4-5 dni aż do okresu;
    - krótka faza lutealna: 10 dni;
    - cienkie endometrium (?) - wnioskuję z bardzo skąpego okresu trwającego 1-2 dni.

Badania - On - zrobione we wrześniu 2022 - słabe wyniki: ilość, ruchliwość, morfologia, wszystko bardzo słabo, poniżej normy;
    dodatkowo: żylaki.

Supelmenty - Ona:
    Mama DHA Premium Plus, Doppelherz Aktiv + Koenzym Q10 Forte

Suplementy - On:
    od października 2022: Fertilman Plus + Proxeed Plus;

Pazdziernik 2022 - pierwsza wizyta w Invicta:
    suplementacja dla Męża, zalecone powtórzenie badań w styczniu 2023 i wskazanie do usunięcia żylaków.
  • Złośnica.m Przyjaciółka

Wysłany: 12 lipca, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam mieć trójkę, po urodzeniu pierwszego zarzekałam się, że ja wiecej mieć nie chce. Jednak po czasie stwierdziłam, ze fajnie jednak żeby dziecko miało rodzeństwo, a my mieli chociaż dwójkę dzieci. Jednak każda sytuacja jest inna, każda historia jest inna I nikt tak naprawdę za Was decyzji nie podejmie. My walczymy o drugie, bo chcemy mieć kolejne, a są pary które nie zdecydowałyby się na kolejne i chcą "poświęcić" się wychowaniu jednego dziecka. Decyzja zależy tylko od Was. Posiadanie jednego dziecka, jak i dwójki, trójki itd. ma plusy i minusy. Jak wszystko. Najważniejsze jest robić to w zgodzie ze sobą, przemyśleć co jest dla siebie i dla pierwszego dziecka lepsze i oczywiście posiadając większą ilość nie zapominać o tym pierwszym, bo ono nadal potrzebuje opieki, miłości i czasu z rodzicami. Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 08:44

Britta lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ