Mam jedno dziecko - czy/kiedy czas na kolejne?
-
Hej, byłam tu 4 lat temu, po około 1,5 roku starań urodziłam wymarzoną córeczkę ❤️
Poród miałam mega trudny i traumatyzujacy, córka też dała nam popalić, chociaż jest jednocześnie najwspanialsza na świecie 😄
Była pewna, że nie będziemy mieli już więcej dzieci - po tym porodzie i doświadczeniach przez pierwsze 2 lata, ale teraz... Coś tam zaczyna mi przeskakiwać, i zaczynam sie zastanawiać... Teraz jest pięknie, mam dużo czasu dla córki, już możemy trochę odetchnąć, boje się stracić to co mam, boje się, że mając drugie dziecko będzie dużo trudniej, nie wiem jak to ogarnąć logistycznie - pracowo i mieszkaniowo.
Z mężem też bywalo różnie, przez stres i natłok obowiązków. Czy ktoś ma podobnie? Zastanawia się czy chce mieć kolejne dziecko?Ona: 33, On: 37 => Staramy się od 01.2021, o pierwsze dziecko.
Badania - Ona - raczej wszystko ok:
*wszystkie z 3 dc w normie (morfologia, TSH, hormony);
*progesteron w 8 dpo w normie (14,59 ng/ml);
*cytologia, USG - ok;
*owulacje są (wg wykresu temperatur) idwóch monitoringów;
Jedynie:
- plamienia od 7-8 dpo, przez 4-5 dni aż do okresu;
- krótka faza lutealna: 10 dni;
- cienkie endometrium (?) - wnioskuję z bardzo skąpego okresu trwającego 1-2 dni.
Badania - On - zrobione we wrześniu 2022 - słabe wyniki: ilość, ruchliwość, morfologia, wszystko bardzo słabo, poniżej normy;
dodatkowo: żylaki.
Supelmenty - Ona:
Mama DHA Premium Plus, Doppelherz Aktiv + Koenzym Q10 Forte
Suplementy - On:
od października 2022: Fertilman Plus + Proxeed Plus;
Pazdziernik 2022 - pierwsza wizyta w Invicta:
suplementacja dla Męża, zalecone powtórzenie badań w styczniu 2023 i wskazanie do usunięcia żylaków. -
Ja chciałam mieć trójkę, po urodzeniu pierwszego zarzekałam się, że ja wiecej mieć nie chce. Jednak po czasie stwierdziłam, ze fajnie jednak żeby dziecko miało rodzeństwo, a my mieli chociaż dwójkę dzieci. Jednak każda sytuacja jest inna, każda historia jest inna I nikt tak naprawdę za Was decyzji nie podejmie. My walczymy o drugie, bo chcemy mieć kolejne, a są pary które nie zdecydowałyby się na kolejne i chcą "poświęcić" się wychowaniu jednego dziecka. Decyzja zależy tylko od Was. Posiadanie jednego dziecka, jak i dwójki, trójki itd. ma plusy i minusy. Jak wszystko. Najważniejsze jest robić to w zgodzie ze sobą, przemyśleć co jest dla siebie i dla pierwszego dziecka lepsze i oczywiście posiadając większą ilość nie zapominać o tym pierwszym, bo ono nadal potrzebuje opieki, miłości i czasu z rodzicami. Powodzenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 08:44
Britta lubi tę wiadomość
-