Mega pilne pytanie
-
WIADOMOŚĆ
-
sylwiunia wrote:albo można też spóbować by ginekolog dał skierowanie do szpitala na badania hormonalne i wtedy nic nie płacisz, mnie na początku drogi rozpoznawania przyczyny niepłodności ginekolog dała skierowanie do szpitala i tam porobili mi w 3 dniu cyklu badania hormonalne08.09 - transfer
-
Idgie wrote:Dostalam za to karteczke od pani w recepcji z wyliczeniem kpsztu badan
Pewnie ze 4 stowy.
Grunt to co miesiac placic kase na Luxmed i potem chciec cos od nich dostac.
Z tego co wiem, to płacąc składki na Luxmed masz w regulaminie opisane co Ci przysługuje z badań bezpłatnych. Zerknij może w regulamin, żeby wiedzieć o co możesz walczyć w razie czego. Powodzenia. -
_sky_ wrote:Z tego co wiem, to płacąc składki na Luxmed masz w regulaminie opisane co Ci przysługuje z badań bezpłatnych. Zerknij może w regulamin, żeby wiedzieć o co możesz walczyć w razie czego. Powodzenia.
Morfologia, mocz, glukoza, cholesterol - to sobie moge zrobic za free bez skierowania.
Tym moczem to mam ochote oblac pana ginekologa i caly ten Luxmed.livia30, momo1009, urocza lubią tę wiadomość
08.09 - transfer
-
Natka88 wrote:Pod warunkiem, ze jestez potencjalna pacjentka do otrzymania karty onkologicznej. Z 'koszyka' badan, od tak, internista nie wypisze nic wiecej poza TSH, morfologia i badaniem moczu.
A co do reszty hormonów to mnie nawet moja ginka nie chciała dać, bo jej nikt za to potem kasy nie zwróci. Wszystkie badania przed ciążą robiłam na własną rękę.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
lilirose wrote:Nie zgodzę się. 3 tyg. temu byłam i dostałam bez problemu skierowanie, a pacjentką onko. nie jestem. To zależy od woli lekarza.
A co do reszty hormonów to mnie nawet moja ginka nie chciała dać, bo jej nikt za to potem kasy nie zwróci. Wszystkie badania przed ciążą robiłam na własną rękę.
Pozostaje mi pozazdroscic woli lekarza:)
Mi rodzinna tłumaczyła, ze nie ma tego w koszyku badan dla zdrowych pacjentow i moze wypisywac tylko tsh. Zreszta ft3 i ft4 kosztuja po 16zl:) Wystarczy poszukac labo przy szpitalu- takie ja mam przynajmniej doświadczenia. -
No i mam wyniki, 3dc.
TSH 0,700 µIU/ml 0,270 4,200 N
FT3 3,01 pg/ml 2,00 4,40 N
FT4 1,26 ng/dl 0,93 1,70 N
FSH 7,81 mIU/ml
LH 5,02 mIU/ml
Estradiol 56,57 pg/ml
Progesteron 0,36 ng/ml
Prolaktyna 21,24 mIU/l 102,00 496,00 L
Testosteron 15,84 ng/dl 8,40 48,10 N
Prolaktyna od bromergonu ponizej normy.
A co myslicie o pozostałych badaniach?08.09 - transfer
-
Hej,
W sobote (kiedy mam rano sporo czasu) bede miec 10dc.
Moglabym zrobic jakies badania hormonow, zeby sprawdzic, czy cykl mi sie rozwija prawidlowo.
Co powinnam zbadac?
Progesteron? Estradiol? LH?
To nie jest cykl "staraniowy", wiec ciazy nie bedzie.
Chcialabym po prostu sprawdzic, czy moje cykle sa ok, bo ide do nowej kliniki i chce miec "na wejscie" rozne badania porobione.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 18:54
08.09 - transfer
-
Natka88 wrote:Pozostaje mi pozazdroscic woli lekarza:)
Mi rodzinna tłumaczyła, ze nie ma tego w koszyku badan dla zdrowych pacjentow i moze wypisywac tylko tsh. Zreszta ft3 i ft4 kosztuja po 16zl:) Wystarczy poszukac labo przy szpitalu- takie ja mam przynajmniej doświadczenia.
-
Idgie wrote:Hej,
W sobote (kiedy mam rano sporo czasu) bede miec 10dc.
Moglabym zrobic jakies badania hormonow, zeby sprawdzic, czy cykl mi sie rozwija prawidlowo.
Co powinnam zbadac?
Progesteron? Estradiol? LH?
To nie jest cykl "staraniowy", wiec ciazy nie bedzie.
Chcialabym po prostu sprawdzic, czy moje cykle sa ok, bo ide do nowej kliniki i chce miec "na wejscie" rozne badania porobione.
-
Nadira wrote:Nie prawda, koszyk świadczeń gwarantowanych jest ogólnie dostępny i można sprawdzić że od 1.1.2015r w ramach podstawowej opieki zdrowotnej mozna dostać badania nie tylko na TSH ale i na fT3, ft4 a nawet USG tarczycy.I dotyczy to wszystkich pacjentów, nie tylko onkologicznych.
Teoria teoria, a praktyka praktyka
Nie odbierz tego zlosliwie, tylko z tego co mozna znalezc na tym forum, to ciezko o lekarza, który od tak wypisze skierowanie na to co chcemy.
-
Natka88 wrote:Teoria teoria, a praktyka praktyka
Nie odbierz tego zlosliwie, tylko z tego co mozna znalezc na tym forum, to ciezko o lekarza, który od tak wypisze skierowanie na to co chcemy.
-