X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Mięśniak podsurowicówkowy
Odpowiedz

Mięśniak podsurowicówkowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 12 czerwca 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy udało Wam się zajść i donosić ciąże mając mięśniaka podsurowicówkowego? Zaszłam w ciąże w czwartym cyklu starań, niestety szybko przestała się rozwijać - ciąża biochemiczna. Przy okazji usg wyszedł mięśniak. W tamtym roku go nie było. Radiolog wykonujący badanie powiedział, ze to nie przeszkadza w zajściu i utrzymaniu ciąży, inny lekarz potwierdził to samo, a kolejny, ze to była przyczyna poronienia i trzeba koniecznie usunąć. Mięśniak ma ok 2 cm średnicy. Czy macie jakieś doświadczenia z tym tematem?

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mi wykryto takiego mięśniaka rok temu, ale lekarz powiedział, że on zupełnie nie przeszkadza w zajściu i donoszeniu ciąży. Byłam na usg dwa tygodnie temu, ciąża biochemiczna, okazało się, że mięśniaka nie widać, ale z kolei pojawiła się torbiel na jajniku. Mój mięśniak również miał ok 2 cm, ale zarówno ginekolog jak i endokrynolog powiedział, żeby się nim nie przejmować w kontekście ciąży, po prostu obserwować i jeśli się zwiększy to usunąć. W czwartek mam usg po cb, to dopytam co się z nim stało 🫣

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 12 czerwca 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli zniknął to byłaby super wiadomość 😀
    Ja tak na logikę myśle, ze skoro on jest z drugiej strony macicy to nie powinien przeszkadzać, ale zastanawia mnie to w kontekście ciąży biochemicznej, moze zarodek się wszczepił akurat w to miejsce i nie mógł dalej poprawnie rozwijać? :(
    Daj znać co Ci powie lekarz :)

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2023, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Kochana, być może. Dopytam mojego lekarza o to wszystko i napiszę ☺️

Rzeżucha lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2023, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeżucha niestety tak to jest przy mięśniakach.
    Jedni beda mówić, że nie jest przyczyny inni że jest.
    2 cm to bardzo mały mięśniak, a na pewno nie miał wpływu na ciążę biochemiczna.

• MalaSu Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2023, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeżucha wrote:
    Hej dziewczyny, czy udało Wam się zajść i donosić ciąże mając mięśniaka podsurowicówkowego? Zaszłam w ciąże w czwartym cyklu starań, niestety szybko przestała się rozwijać - ciąża biochemiczna. Przy okazji usg wyszedł mięśniak. W tamtym roku go nie było. Radiolog wykonujący badanie powiedział, ze to nie przeszkadza w zajściu i utrzymaniu ciąży, inny lekarz potwierdził to samo, a kolejny, ze to była przyczyna poronienia i trzeba koniecznie usunąć. Mięśniak ma ok 2 cm średnicy. Czy macie jakieś doświadczenia z tym tematem?

Mięśniak 9cm jedni lekarze mowili, ze nie przeszkadza inni, ze koniecznie usunąć. Z mięśniakiem podchodziłam do invitro-ciąża biochemiczna.
    Właśnie miną rok od operacji w której pożegnałam mięśniaka i przygotowujemy się do kolejnego i vitro

Ona 🙎‍♀️36 On 🤵‍♂️37
    Starania 5lat
    2020 3x inseminacja
    2021 2x transfer
    1transfer świeży ❌
    2 transfer blastocysta 4AA- biochem
    1.06.2022- wyłuszczenie mięśniaka 8cm

7.2023- punkcja
    17 pobranych 12 dojrzałych 10 zapłodnionych
    ❄️❄️❄️ 5dniowe (2x ExB/A i 1x B/A)

AMH 2,96
    IO
    Niedoczynność tarczycy ( jedni mówią, ze jest inni, ze nie ma)
    Kariotypy 🆗
    Mutacja FV R2 heterozygotyczny
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz powiedział, że mięśniak w takim miejscu nie miał wpływu na cb :) i nie będzie miał wpływu na ciąże ogólnie, dlatego nie powinnam się nim przejmować. Mało tego, w ogóle skubanego już nie widać na usg. Bardzo możliwe, że się zmniejszył

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Rzeżucha Znajoma

Wysłany: 18 czerwca 2023, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nowa_Ola to może to wcale nie był mięśniak? Ja czytałam ze one nie mogą się zmniejszać. Tam czy siak, super ze już nic na usg nie widać! 😀

A w jakim miejscu miałaś go dokładnie? U mnie. A przedniej ścianie macicy, a tam najczęściej się zagnieżdża zarodek.

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeżucha wrote:
    @Nowa_Ola to może to wcale nie był mięśniak? Ja czytałam ze one nie mogą się zmniejszać. Tam czy siak, super ze już nic na usg nie widać! 😀

A w jakim miejscu miałaś go dokładnie? U mnie. A przedniej ścianie macicy, a tam najczęściej się zagnieżdża zarodek.

Kochana, musiałabym znaleźć to usg sprzed roku, bo nie pamiętam :( ale lekarz mówił, że jest na, a nie w macicy, więc nic nie szkodzi. Powiedział też, że takie mięsniaki mogą się zmniejszać i powiększać, ale nigdy się nie wchłaniają, bo taka powszechna opinia jest, że mogą się wchłonąć

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ