Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
hej ja miałam w poprzednim cyklu monitoring to był 1cs pp miałam wtedy stymulację CLO i ze względu na to, że moje cykle przed pp miały 30-31dni to pierwsze usg miałam w 13dc i już wtedy był dominujący pęcherzyk o rozm.19mm a kolejne usg miałam 16dc już powinno być po owulacji ale okazało się, że pęcherzyk urósł do 26mm, kolejne usg miałam kontrolnie przed kolejną @ żeby zobaczyć czy się z tego torbiel nie zrobiła no i to był bodajże 27dc (jak dobrze pamiętam) czyli wyszło że byłam 3 razy. A to, że cykl okazał się bezowulacyjnym było skutkiem odstawienia anty, które brałam przez 3 cykle pp. A teraz w 2cs pp nie miałam stymulacji i byłam kontrolnie tak w połowie cyklu naturalnego to był 16dc i nie było dominującego pęcherzyka były dwa po 10mm, i albo cykl znowu bez owulacji albo owulacja się spóźni i będzie cykl wydłużony, ale to się okaże bo kolejne usg mam 27dc i wtedy lekarz też będzie mógł stwierdzić czy owulacja była spóźniona czy nie było jej wcale i nie będzie
To zależy od organizmy, od tego jak długie masz cykle, czy bierzesz coś na "przyrost" pęcherzyków, w których dniach bierzesz jeśli jesteś stymulowana, no ale jeśli to naturalny cykl to myślę, że na spokojnie od 10/12dc można się wybrać na usg i wtedy będziesz wiedziała jakie ma wymiary pęcherzyk i już sama zadecydujesz kiedy kolejny monitoring bo prawidłowy przyrost pęcherzyka to ponoć od 1 do 3mm na dobę u mnie przy stymulacji rosły coś ok 2,5mm. Ale powiem jedno, że warto stracić trochę czasu, czasem trochę kasy i polatać po lekarzach w celu monitoringu bo to sporo też wyjaśnia u Nas w końcu okazało się co jest nie tak i już wiemy jak to "leczyć", ze bez CLO nie mamy szans. Więc w każdej nawet złej sytuacji jest plus powodzenia mam nadzieję, że moja wypowiedź troszkę Ci rozjaśniła temat
słonecznego dnia -
Ja mialam monitoring 2 razy.
3 razy w ciagu cyklu (1-5dc, 10-14dc i 20-22dc) robiono mi usg i badano hormony.
Co wyszlo? Ze mam owulke bo wskazuje na to usg i zmiany hormonalne i ze mam niedomoge progesteronu.
Nie, nei pomoglo mi to zajsc w ciaze:P -
Magda_lena88 dziękuję ślicznie za wyczerpującą odpowiedź, są to dlamnie bardzo cenne wskazówki!
Przy najbliższym rozpoczynającym się cyklu wybiorę się na monitoring, ponieważ mam słabe skoko temperatury, a czasem wogóle na wykresie nie zaznacza mi owulacji, a o ciążę z mężem staramy się na prawdę bardzo intensywnie
Anutka lubi tę wiadomość
-
Za chwilę spróbuję udostępnić, nigdy tego nie robiłam, także mam nadzieję że mi się uda
W tej chwili nic tam nie będzie bo to dopiero 5 dzień niwego cyklu.
Ale muszę koniecznie ość na monitoring bo jestem na wypowiedzeniu 3-miesięcznym umowy o pracę na czas nieokreślony.
-
julita wrote:Za chwilę spróbuję udostępnić, nigdy tego nie robiłam, także mam nadzieję że mi się uda
W tej chwili nic tam nie będzie bo to dopiero 5 dzień niwego cyklu.
Ale muszę koniecznie ość na monitoring bo jestem na wypowiedzeniu 3-miesięcznym umowy o pracę na czas nieokreślony. -
julita wrote:L4 to nie takie proste, bo nie mam żadnego znajomego lekarza.
Myślisz, że rodzinny dałby L4 np na miesiąc? Tylko co miałabym powiedzieć, lekarze też się boją ot tak dawać L4 -
KotkaPsotka, faktycznie twój wykres ma małe skoki temperatury, ale przynajmniej masz śluz płodny, a u mnie cały cykl albo kremowy albo suchy. Kiedyś gdy nie muślałam jeszcze o dziecku to śluz płodny był.
Już drugi cykl biorę olej z wiesiołja na śluz ale puki co bez poprawy.
-
julita z tymi objawami i wyznaczaniem owulacji na ich podstawie to w sumie nie można tylko bazować na skokach temp, czy śluzie. Ja w ubiegłym cyklu miałam śluz super temp. też skoczyła ale cykl był bezowulacyjny. Tak naprawdę tylko obraz z USG może potwierdzić na 100% czy owulacja była czy nie chociaż i to jest czasem zawodne a to co my obserwujemy to tylko takie jakby "przygotowania" organizmu do owulacji bo samego momentu (tam mi się zdaję) pęknięcia pęcherzyka i tej pewności bez monitoringu nie da się uchwycić ale może są takie dziewczyny co bardzo odczuwają ten moment pewnie ile osób tyle opinii Ale fajnie, że podjęłaś decyzję o monitoringu to też Ci przybliży obraz czy aby nie problemów z jajeczkowaniem powodzenia