Monitoring owulacji, o co chodzi z tymi wynikami?
-
nick nieaktualnyCześć,
Jestem po pierwszym monitoringu owulacji. Nistety mój ginekolog nie robi tego badania, więc trafiłam do innego. Pomijając, ze rzucal idiotyczne komentarza pt. "moe PAni może miec dzieci, a może ni emoże, kto to wie", to niebardzo chciał ze mną rozmawiać... Badanie zrobiłam w 10dc, poza tym, że odwrócila mi się macica (sic! całe życie w opisach mam tyłozgięcie, tu nagle panu doktorowi wyszlo przodozgiecie), to wyniki wyglądają tak:
- trzon macicy o wymiarze AP: 48 mm - w lipcu mialam tylozgięcie i 36 mm - o co tu chodzi?
- Endometrium 12,5 mm
- Jajnik prawy o wymiarach: 20 x 18 mm zawiera pęcherzyk o średnicy 6 mm
- Jajkik lewy o wymiarach: 35 x 25 mm, zawiera dwa pęcherzyki 15 i 13 mm
Tu dowiedziałam się, ze to moga być pęcherzyki stare, z poprzedniej owulacji, albo w ogóle z kiedyś ?! what?
Może Wy mi powiecie o co tu chodzi, bo ja juz jestem trochę głupia
We wtorek (15 dc) mam kolejne usg, już u innego lekarza, ponoć dobrego, do którego mialam trafić docelowo, ale się biedny rozchorował. Dajcie znać dziewczyny, jedyna w Was nadzieja, żeby mnie oświecić o co tu chodzi.
-
Endometrium masz ładne, pęcherzyki jeszcze za małe, ale te z lewego jajnika do wtorku powinny urosnąć do ok 20mm. Bierzesz jakieś leki na stymulowanie? Jeśli masz problemy z pękaniem pęcherzyków, to lekarz może Ci zalecić zastrzyk (np Ovitrelle), który pomaga zakończyć dojrzewanie pęcherzyka. W ciągu 24-48h po jego podaniu dochodzi do owulacji.
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
nick nieaktualnyTego czy mam problemy jeszcze nie wiem, to pierwsze takie moje badanie. Leków żadnych też nie biorę, rozumiem, że są na receptę? Lekarz uważa, że te większe pęcherzyki mogą być z poprzednich cykli, ale ja nie mam do niego za grosz zaufania, bo jak to możliwe, ze całe życie człowiek ma tylłozgięcie a nagle coś takiego?!
-
inka1985 wrote:Tego czy mam problemy jeszcze nie wiem, to pierwsze takie moje badanie. Leków żadnych też nie biorę, rozumiem, że są na receptę? Lekarz uważa, że te większe pęcherzyki mogą być z poprzednich cykli, ale ja nie mam do niego za grosz zaufania, bo jak to możliwe, ze całe życie człowiek ma tylłozgięcie a nagle coś takiego?!
Leki są na receptę. Jeśli te pęcherzyki są faktycznie z poprzednich cykli to dobrze by bylo , jakby ci przepisał duphaston na ich wchlonięcie, żeby nie zrobily się torbiele. Zastanawiam się tylko na jakiej podstawie uznał, że są one "stare". Stare to mogś być duże, ponad 25mm, ale u Ciebie są w dobrym rozmiarze jak na 10dc
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
nick nieaktualny
-