X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadżerka szyjki
Odpowiedz

Nadżerka szyjki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 22 września, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    chciałabym podzielić się swoją historią i zapytać, czy któraś z Was miała podobną sytuację z nadżerką szyjki macicy i zabiegiem wypalania.

Z mężem staramy się o drugie dziecko – nie robimy tego na siłę, po prostu nie zabezpieczamy się i jeśli się uda, będzie super. Nie czujemy presji, bo wiemy, ile nerwów i stresu może to kosztować.

Przez całe życie byłam pod opieką różnych ginekologów – najpierw przez długi czas starań o ciążę, potem z powodu problemów w trakcie ciąży, a po porodzie również miałam kontrolne wizyty. Córkę urodziłam w październiku 2022 roku.

Ostatnio postanowiłam pójść do ginekolog, do której chodzi jedna z kobiet w mojej rodzinie, bo była bardzo blisko mnie. Gdy tylko weszłam do gabinetu i powiedziałam, że przyszłam na zwykłą kontrolę i że chcemy mieć kolejne dziecko, lekarka od razu stwierdziła, że „na pewno mam nadżerkę” – zanim jeszcze wykonała badanie. Po badaniu powiedziała: „nadżerka jak byk, takiej wielkiej dawno nie widziałam, ma Pani ją od zawsze, dlatego sa problemy z zajsciem w ciążę".

Nie wiem, co o tym myśleć i czy powinnam się decydować na zabieg wypalania. Byłabym bardzo wdzięczna za Wasze doświadczenia i rady.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 11:48

• Alysa Autorytet

Wysłany: 22 września, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiiii po pierwsze to poszłabym do innego lekarza. Sama kilka razy usłyszałam od kilku starszych lekarzy że mam nadżerkę, olaboga już teraz zaraz usuwać, wymrażać, wypalać. Potem poszłam do lekarzy bardziej ogarniętych, posiadajacych szersze specjalności i się dowiedziałam, że nadżerka to nie nadżerka tylko etopia gruczołowa. Jest to zjawisko powszechne i normalne. Nie zaleca się jej usuwania jeżeli:
    1. Kobieta ma prawidłowe wyniki cytologii
    2. Nie występują krwawienia/plamienia w tym po współżyciu
    3. Nie ma nadmiernych i ciągłych infekcji
    4. Planuje ciążę

Nie jest potwierdzone że ektopia jest przyczyną niepłodności, wiele kobiet ja ma całe życie i ma po kilkoro dzieci, są kobiety którym ektopia niejako "cofa się" po ciąży. Nie zaleca się jej też kobietą w wieku prokreacyjnym, planującym ciążę z prostego powodu - skraca to szyjkę macicy, przez co może być problem z donoszeniem ciąży, mogą także pojawić sie zrosty i zasłonić światło szyjki i wejście do macicy. Także jeżeli nic się nie dzieje, poszłabym do bardziej zaufanego lekarza na konsultację.

Moniiii lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰
    • niedoczynność tarczycy, histuryzm, mięśniaki macicy ( 3 sztuki)
    • 04.2022 - laparoskopowe usunięcie mięśniaka
    • hormony 3-5dc, 7dpo, TSH, FT3, FT4, glukoza/insulina – prawidłowe
    • HSG – jajowody drożne, badane dwukrotnie
    • CD138 - 3/10, bez cech przewlekłego stanu zapalnego
    • antyHCV - błędnie dodatni wynik, wykluczony w laboratorium poradni chorób zakaźnych

Stymulacja
    - 04.2025 – Aromek 1x1, PD na lewym jajniku , nie pękł po Ovitrelle ❌
    - 05.2025 – Aromek 2x1, PD na prawym jajniku, pękł 4 dni wcześniej niż planowanie podania Ovitrelle ❌
    - 09.2025 - Aromek 2x1, dwa PD po jednym na każdym jajniku

35🧔‍♂️
    • seminogram: koncentracja 4 krotnie ponad normę, ruch prawidłowy, morfo 2%
    • badania hormonów – ✅

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 22 września, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alysa, bardzo dziękuję Ci za ten komentarz. Masz rację, musze udać się do innego lekarza. Dziękuję ❤️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ