Nieprawidłowa biocenoza, inne badania ujemne
-
Cześć dziewczyny,
czy któraś z Was miała podobną sytuację?
Już drugi miesiąc z rzędu zostałam zdyskwalifikowana z badania drożności jajowodów z powodu nieprawidłowej biocenozy pochwy. Za pierwszym razem w biocenozie jedynym nieprawidłowym parametrem były „inne bakterie – bardzo liczne”, natomiast pH było prawidłowe (4,5), Lactobacillus liczne, leukocytów niewiele, brak grzybów, brak clue cells i brak rzęsistka.
Po pierwszym wyniku dostałam dopochwowo Macmiror. Po leczeniu i kolejnej miesiączce ponownie zgłosiłam się do badania drożności, ale wynik biocenozy był praktycznie identyczny – znowu jedynym odchyleniem były bardzo liczne „inne bakterie”.
Lekarka zleciła mi wtedy pełną diagnostykę mikrobiologiczną. Wykonałam:
* posiew tlenowy,
* posiew beztlenowy,
* posiew w kierunku grzybów,
* panel bakterii atypowych (m.in. Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma).
Wszystkie wyniki wyszły ujemne. Nie wykryto żadnych bakterii ani grzybów, również wszystkie bakterie atypowe są negatywne.
I teraz jestem trochę zdezorientowana. Z jednej strony biocenoza dwa miesiące z rzędu oceniana jest jako zaburzona, a z drugiej strony wszystkie badania mikrobiologiczne wychodzą prawidłowo. Nie mam też żadnych objawów infekcji.
Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Czy mimo takiego wyniku biocenozy udało się Wam podejść do badania drożności? Jestem umówiona na konsultację z lekarką i oczywiście będę pytać o dalsze postępowanie, ale jestem ciekawa Waszych doświadczeń.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ❤️Weteranka po invitro, aktualnie reaktywująca starania po zmianie faceta. 😅 -
Bakterie atypowe oznaczane były metodą hodowlaną czy PCR? PCR jest znacząco czulszą metodą. Warto czasem zmienić laboratorium i powtórzyć wyniki. W Diagnostyce polecam badanie, które się nazywa wymaz bakteriologia + mykologia. Ono wykrywa m.in. Gardnerella vaginalis, która do wzrostu potrzebuje specjalnego podłoża, może nie wyrosnąć w zwykłym posiewie.
Poza antybiotykami są też leki takie jak Fluomizin, które mają inny mechanizm działania. Bez recepty można też wypróbować Hexatiab lub Infectvag. I kuracja probiotykiem doustnym (np. Endoover biotic, Omnibiotic Flora Plus) + dopochwowym (np. Lactovaginal).Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca, 21:12
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 2,2
👦
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne
hipogonadyzm - testosteron całkowity 🔻, estradiol - nieoznaczalny
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻); poprawa testosteronu i estradiolu - po Clo + suple
17cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta 0.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
08.06 - III transfer - beta 0.
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo wrote:Bakterie atypowe oznaczane były metodą hodowlaną czy PCR? PCR jest znacząco czulszą metodą. Warto czasem zmienić laboratorium i powtórzyć wyniki. W Diagnostyce polecam badanie, które się nazywa wymaz bakteriologia + mykologia. Ono wykrywa m.in. Gardnerella vaginalis, która do wzrostu potrzebuje specjalnego podłoża, może nie wyrosnąć w zwykłym posiewie.
Poza antybiotykami są też leki takie jak Fluomizin, które mają inny mechanizm działania. Bez recepty można też wypróbować Hexatiab lub Infectvag. I kuracja probiotykiem doustnym (np. Endoover biotic, Omnibiotic Flora Plus) + dopochwowym (np. Lactovaginal).
PCR 😏
Morgo lubi tę wiadomość
Weteranka po invitro, aktualnie reaktywująca starania po zmianie faceta. 😅 -
W sumie poczekaj do wizyty, nie stresuj sie. Do drożności dają zazwyczaj antybiotyk. Rzeżaczka daje objawy i chyba charakterystyczny wygląd "tam w srodku". albo rzęsistek, jakos tak. Jak masz pcr ujemny na chlamydie itp to super. Najlepiej jak coś to poproś o wymaz z szyjki, w pochwie to dużo rzeczy moze byc.😇 albo zrob wymaz też z pochwy i z szyjki. A z probiotykow polecam protrivagin:)OwulkaNaPełnej wrote:PCR 😏
Miałam dwa razy drożność, dwa razy dawali antybiotyk.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca, 16:36
-