Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nietypowe AMH w PCOS?
Odpowiedz

Nietypowe AMH w PCOS?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anu Debiutantka

Wysłany: 22 października 2021, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, obserwuje Was od dluzszej chwili i jestem pod wrazeniem waszej wiedzy. To moj pierwszy post i chcialam prosic o pomoc bo niestety mieszkam za granica i tutaj lekarze czesto maja olewajacy stosunek do sprawy.
    Staram sie juz 4 cykle. Moje miesiaczki byly zawsze nieregularne, do tego hirsutyzm i podwyzszone glukoza na czczo. (W tym roku sa regularniejsze niz zawsze, bo zaczelam o siebie dbac - dieta + sport). Do tego pozne owulacje lub ich calkowity brak.
    Ostatnio 3 niezaleznych od siebie lekarzy powiedzialo mi ze mam policystyczny obraz jajnikow. I wszystko by sie zgadzalo, gdyby nie wyniki badan hormonalnych! Moje AMH zbadane w kwietniu tego roku wynosi raptem 1.81ng/ml (normy 1-6) a z tego co czytalam w innych watkach, AMH jest podwyzszone w PCOS a nie bliskie dolnej granicy... Dodam ze w grudniu skoncze 27 lat.
    Moje LH w 3dc wynosi 3 a FSH 7.3
    Czy ktorejs z Was zdarzylo sie takie nietypowe AMH w PCOS czy tez ten wynik wyklucza te jednostke chorobowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 17:12

• CestLaVie Autorytet

Wysłany: 22 października 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu wrote:
    Hej dziewczyny, obserwuje Was od dluzszej chwili i jestem pod wrazeniem waszej wiedzy. To moj pierwszy post i chcialam prosic o pomoc bo niestety mieszkam za granica i tutaj lekarze czesto maja olewajacy stosunek do sprawy.
    Staram sie juz 4 cykle. Moje miesiaczki byly zawsze nieregularne, do tego hirsutyzm i podwyzszone glukoza na czczo. (W tym roku sa regularniejsze niz zawsze, bo zaczelam o siebie dbac - dieta + sport). Do tego pozne owulacje lub ich calkowity brak.
    Ostatnio 3 niezaleznych od siebie lekarzy powiedzialo mi ze mam policystyczny obraz jajnikow. I wszystko by sie zgadzalo, gdyby nie wyniki badan hormonalnych! Moje AMH zbadane w kwietniu tego roku wynosi raptem 1.81ng/ml (normy 1-6) a z tego co czytalam w innych watkach, AMH jest podwyzszone w PCOS a nie bliskie dolnej granicy... Dodam ze w grudniu skoncze 27 lat.
    Czy ktorejs z Was zdarzylo sie takie nietypowe AMH w PCOS czy tez ten wynik wyklucza te jednostke chorobowa?

Nikt tu z nas nie jest lekarzem, ale tak może być niestety... masz obraz jajnikow policzystycznych w usg??? Robiłaś krzywe glukozy i insuliny? Amh niskie jak na pcos...

Ja nie mam pcos raczej (choć mam pewne jego cechy, ale jajniki ok- ladne) , moje amh 2,63 fsh 9.36 u tu też mam zagwostkę bo przy tak wysokim jak moje fsh w teorii nie jest możliwe takie amh... ja wybieram się na krzywe, bo mam podejrzenia co do mojego "cukru "

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 20:12

7VErp3.png[/url]

ja 33, on 33 - starania od maja 2020, główne od października 2020

NAPROTECHNOLOGIA-start paź 2021 :) <3

|| 15.01. 2022 :) (9dpo) 20cs !!! :)
    17.01. bHCG 96,84, prog 62,50 (11dpo)
    19.01. bHCG 285,35 prog 63,50 (13 dpo)
    21.01. bHCG 672,42 :) (15 dpo)
    26.01. 4t+6 pęcherzyk ciążowy 5mm z pęcherzykiem zółtkowym <3
    16.02. 8t+2 z usg, dziecko z serduszkiem, 1,84 cm :) <3
    16.03. 12t+2 - 5,84 cm dziecka <3 prenatalne ok, niskie ryzyko wad genetycznych
    13.04. 16t+2 - 10,1 cm, to chłopiec ! ;)
    13.05. 20t+4 - 352 g, połówkowe ok ;)
    08.06. 24t+2 - Cezary ma 709 g ! <3
    07.07. 28t+2 - III prenatalne ok, 1209 g :)
    10.08. 33t+2 - Czarek waży 2500g :)
  • CestLaVie Autorytet

Wysłany: 22 października 2021, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anu wrote:

A druga sprawa : 4 cykle to nic ;) to baaardzo krotki czas ;) są tu dziewczyny starające się po kilka lat - ja 20 cykli :) myślę, że na razie nie powinnaś panikować, Badaj się, stymuluj owulki, ważne jest też sprawdzenie drożności- ale to w dalszej fazie ;) I tak doczytalam że masz obraz pcos w usg - przepraszam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2021, 20:18

7VErp3.png[/url]

ja 33, on 33 - starania od maja 2020, główne od października 2020

NAPROTECHNOLOGIA-start paź 2021 :) <3

|| 15.01. 2022 :) (9dpo) 20cs !!! :)
    17.01. bHCG 96,84, prog 62,50 (11dpo)
    19.01. bHCG 285,35 prog 63,50 (13 dpo)
    21.01. bHCG 672,42 :) (15 dpo)
    26.01. 4t+6 pęcherzyk ciążowy 5mm z pęcherzykiem zółtkowym <3
    16.02. 8t+2 z usg, dziecko z serduszkiem, 1,84 cm :) <3
    16.03. 12t+2 - 5,84 cm dziecka <3 prenatalne ok, niskie ryzyko wad genetycznych
    13.04. 16t+2 - 10,1 cm, to chłopiec ! ;)
    13.05. 20t+4 - 352 g, połówkowe ok ;)
    08.06. 24t+2 - Cezary ma 709 g ! <3
    07.07. 28t+2 - III prenatalne ok, 1209 g :)
    10.08. 33t+2 - Czarek waży 2500g :)
  • Anu Debiutantka

Wysłany: 6 grudnia 2021, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogolnie bym sie tak nie przejmowala gdyby nie to nie wysokie AMH, boje sie ze juz nie mam duzo czasu:(

• Paulina666 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pco amh jest grubo ponad normę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2021, 01:41

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przy PCOS AMH wynosi ponad 8 a mam 36 lat😱, ale czytalam ze tak generalnie prawdopodobieństwo ciąży jest wyższe u młodszej kobiety z niższym amh niz u straszej z wyższym. Myślę że warto porozmawiać z lekarzem jak to widzi :) Powodzenia!

• Paulina666 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ponad 16
    A ile się starałaś?

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2021, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Paulina666, u mnie starania trwały dwa lata, przy czym 8 miesięcy na progesteronie w drugiej fazie, a potem wjechała stymulacja owulacji, w międzyczasie histeroskopia (oba jajowody drożne), finalnie przełomem bylo podanie czynnika wzrostu endometrium i wtedy zadziałała stymulacja (mimo prawidłowej grubości był problem z zagnieżdżaniem). Tyle że u mnie naturalna owulacja bez stymulacji wystąpiła jeden raz (!) w ciagu tych dwóch lat 🤦‍♀️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ