X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niewydolność ciałka żółtego?
Odpowiedz

Niewydolność ciałka żółtego?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KlaudiaK Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, staram się o drugie dziecko.
    Pęcherzyk owulacyjny był i ginekolog potwierdził pęknięcie go w dniach 12-14 dzień cyklu, w 15 dniu cyklu ciałko żółte miało 8 mm, test owulacyjny clearblue cyfrowy rowzniez wskazał na wyrzut hormonu przepowiedział owulację, a w 22dniu cyklu mój progesteron to 1,6 ng/ml …. Jestem załamana. Lekarz zalecił duphaston dwa razy po jednej tabletce od 18 dnia cyklu biorę. Czy któraś z was miała taki problem? Jakoś się z nim uporała?

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najprawdopodobniej to slabej jakości owulacja spowodowana zaburzeniami hormonalnymi - spadać LH, FSH, estradiol, prolaktyna, tarczyca. Zaburzenia hormonalne mogą blokować wydzielanie progesteronu.

8mm ciałka żółte jest bardzo małe. Dobrze by było powtórzyć badanie w przyszłym cyklu żeby zobaczyć czy to jednorazowy „ wybryk” organizmu czy dzieje się tak w każdym cyklu.

Czasami leki, podróże stres może odbić się na owulacji negatywnie i w kolejnym cyklu może być wszystko dobrze. Ale dodatkowa ja badania warto zrobić - te podstawowe krwi, niedobory też.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ