Odpowiedz

nk-wpn?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 3 sierpnia 2017, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, pomocy. 3 lata temu skończyłam brać tabletki anty. Teraz bardzo chciałabym zajść w ciążę, ale co z tego skoro mam miesiączki co 4 miesiące bez duphastonu. Ginekolog twierdził, że taka moja natura i 'trzeba się starać i tyle'. Poszłam do endo. Zrobiłam pakiet badań hormonalnych, ale teraz muszę czekać, bo jest na urlopie.

    USG tarczyny - prawidłowe
    USG dopochwowe 3x - prawidłowe

    Pierwsze wyniki badań 5d.c.:
    Estradiol 62.1 ref. 19.5-144.2
    FSH 7.0 ref. 2.5-10.2 podobno nieco uśpione
    LH 7.5 ref. 1.9-12.5 podobno nieco uśpione
    Prolaktyna - 36.7 ref. 2.8-29.2 - PODWYŻSZONY
    Testosteron - 0.59 ref. 0.14-0.76
    DHEA - 19.56 ref. 1.3-9.8 - PODWYŻSZONY

    Endo po tych wynikach powiedział, że problem pochodzenia nadnerczowego i najbardziej podejrzewa nk-WPN, ale trzeba też sprawdzić tarczycę.

    Drugie wyniki badań 4d.c.:
    TSH 3.7 ref. 0.35-4.94 - jest się czym martwić?
    Anty-TPO 0.59 ref. 0-5.61
    fT4 1.00 ref. do 1.48
    fT3 2.45 ref. do 3.71
    Kortyzol 14.1 ref. przed godziną 10 do 19.4
    Androstendion 5.6 ref. 0.4-4.1 - PODWYŻSZONY
    17-OH progesteron - czekam na wynik
    ACTH 18.1 ref. do 63.4

    Czy to póki co wskazuje na WPN? Mam 24 lata.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2017, 17:38

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 sierpnia 2017, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz za wysokie tsh co wskazuje niedoczynność tarczycy. Tsh powinno wynosić max 1,5 do starań

    zajdewciaze lubi tę wiadomość

  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 3 sierpnia 2017, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wzięłam to pod uwagę. A co z resztą? Prolaktyna, androstendion, dhea też od tarczycy?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 sierpnia 2017, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DHEA jest często za wysokie przy pcos. U mnie DHEA jest wysokie bo wysoka insulina powoduje pcos.

  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 3 sierpnia 2017, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pcos chyba by tylu nadnerczowych hormonów nie podnosił :( w dodatku jajniki mam czyste na każdym usg

  • edka85 Autorytet
    Postów: 3742 3647

    Wysłany: 5 sierpnia 2017, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie masz na pewno wpn, skoro acth wyszło ujemne. Ja też nie mam pcos, a posiadam podwyższone dhea i 17oh prog. To chyba taka "uroda".

    kp do 13 tc
    zud3gzu3kr366muh.png
    ug37df9hieyp2o09.png
    f2wl3e5eakiygtdv.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 sierpnia 2017, 23:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktynę warto sprawdzić z obciążeniem metoklopramidem. Ale należy ją zbijać (bromergon lub dostinex) bo będzie blokować owulację i jednocześnie progesteron, dlatego rzadko masz @.

    TSH do zbicia. Ja z takim wynikiem zaszłam w ciążę, ale szybko ją zakończyłam, bo nie znałam wartości zalecanych przy staraniach.

  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 7 sierpnia 2017, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dostałam wyniki 17-oh-progesteronu... niestety powyżej normy, bo mam 3.00 a górna granica to 0.80

  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 8 sierpnia 2017, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność i łagodny WPN :( Dostałam Letrox i mam czekać na termin w szpitalu, żeby mieć pewność co do WPN.

  • zajdewciaze Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 9 sierpnia 2017, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie objawy wskazują na wpn. I badania to potwierdzają.
    Prolaktynę mam zwiększoną od tarczycy - tak mi endo powiedziała.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego