obawy przed ciążą
-
Cześć!
Staramy się z mężem o dziecko od 1,5 roku.
Dwa razy byłam w ciąży (jedna obumarła w 12 tyg, a druga pozamaciczna)- ale w sumie ja nie o tym... Chodzi o to, że mam zmienne nastawienie co do ciąży- raz chcę, raz nie.
Cały czas pojawiają się myśli, że mogę zrobić lepszą karierę zawodową i więcej zarabiać, boję się, że po urlopie macierzyńskim mnie zwolnią
Chociaż z drugiej strony ponoć zawsze wszystko się układa, gdy pojawia się dziecko.
Czy Wy dziewczyny też macie podobne obawy? Skąd wiecie, że to jest najlepszy moment na dziecko? -
Nie ma odpowiedniego czy najlepszego momentu i nigdy nie będzie- wiem marne pocieszenie
Mówię z całą powagą. A dlaczego? A no dlatego ze zawsze będzie można cos zrobić przed. A to praca a to awans a to moze wycieczka marzeń a to wybudowanie domu a o cos jeszcze. Wszystko.
Jesli chodzi o obawy-będą zawsze tak wiem znów marne pocieszenie bo to jest zmiana-nie na chwile a na cale życie juz. Życie się zmienia. A ludzie ogólnie nie lubią zmian, boja sie ich (są wyjątki oczywiście). Stad strach. I on jest u każdej osoby-mniejszy lub większy.
Pytanie czy chęć posiadania dziecka jest większy niż strach czy nie.
Bo to ma byc nasza chęć a nie oczekiwania osób trzecich-bo to nasze życie zmienia sie najbardziej wraz z powołaniem do życia nowego człowiekaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 11:05
https://www.maluchy.pl/li-73421.png
Andrzejek 21.07.2018 3360g, 55cm
21.01 69cm -
Dokladnie. Popieram to co napisala terka. Obawy, lęk, strach będą na pewno. Bo to normalne każda chyba przez to przechodzi i to nie jest istotne czy to jest pierwsze, drugie dziecko. Obawy zawsze będą nam towarzyszyc. Jak byłam w ciazy z synkiem zastanawialm sie jak to bedzie czy dam rade. Teraz mnie tez czasami nachodza takie mysli czy jesli mnie sie uda i zajde drugi raz w ciaze to czy dam rade z dwojka jak ja to ogarne. Ja mam o tyle utrudniona sytuacje ze jestem za granica i poza mezem nie mam tu nikogo, kto moglby ewentualnie pomoc mi przy dziecku/dzieciach. Ale potem sobie mówie, ze jakos to bedzie. Dam rade. Skoro dalam rade z jednym dam i z dwoma.
-