Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Padaczka a ciąża
Odpowiedz

Padaczka a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Galkar Nowa

Wysłany: 18 września 2025, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choruje na epilepsję. Biore leki neurotop retard 300, od 10 lat na szczęście nie miałam żadnego ataku. Planujemy z mężem za jakiś czas starać się o dziecko. Gienkologicznie u mnie wszystko jest ok, natomiast lekarka powiedziała mi że muszę jeszcze porozmawiać z moim neurologiem jak miałoby wyglądać zostawienie bądź odstawienie leków na czas starania się o ciążę, samą ciąże. Byłam u neurologa powiedział mi że najlepiej byłoby gdyby lekow wtedy w ogóle nie brać, natomiast ten lek co biorę nie jest aż tak mocny jak inne na padaczkę więc jest bezpieczniejszy ale wiadomo że najlepiej byłoby nie brać nic. Skierował mnie na badanie EEG żeby zobaczyć moje fale mózgowe czy nie rejestrują większy możliwości napadu. Strasznie się martwię tym jaką decyzję mam podjąć. Czy przestać brać leki (muszę się oczyścić z nich też pół roku przed staraniem się o dziecko) czy zostawić bo działają na mnie dobrze. Lekarz powiedział że nawet gdybym dostała ataku podczas ciąży to napewno jest mniej groźny niż składnik w lekach dla płodu. Co mam robić ? Jak decydować ? Strasznie mnie to męczy psychicznie

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ