X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pierwsza wizyta
Odpowiedz

Pierwsza wizyta

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
    Raczej bardziej panikuje ale ..
    Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę

Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?

Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
    Trochę o nas
    Ja - 23 lata
    Mąż- 28 lat
    Teraz zaczynamy 6 cykl starań
    Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend

Suplementy
    Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
    Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3

Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
    Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście

Chochlik12 lubi tę wiadomość

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)
    Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)

Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Wtedy szczególnie warto zbadać nasienie.

Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:

I ETAP:
    2-5dc:
    estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron

7-8dpo
    progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol

Reszta:
    TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram

Partner:
    badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 12:31

14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴

Nasza rzeczywistość:
    💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔

🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
    ✅ Ilość:
    było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
    ✅Koncentracja:
    było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
    ✖️Ruchliwość:
    było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
    ✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭
    ✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
    ✖️HBA: 43%

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.

A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Hejo :)
    Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)

Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Warto zbadać nasienie.

Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:

I ETAP:
    2-5dc:
    estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron

7-8dpo
    progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol

Reszta:
    TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram

Partner:
    badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron

Nie, prace ma fizyczna
    Tylko pracuje na wyjazdach i cały tydzień nie ma go

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.

A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?

Do ginekologa chodzę prywatnie i nie przyjmuje na NFZ,
    Przypałetala mi się infekcja więc badań bym nie zrobiła a chce żeby zobaczyła czy tam w środku wszystko ok

Myslalam, że nie mam owulacji
    Ale zaczęłam robić testy wyszły pozytywne temperatura też podskakiwała więc owulacja raczej jest

Mam malo sluzu plodnego

A z partnerem chyba wszytsko ok nie mam żadnych podejrzeń

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.

Co do partnera 🤷‍♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.

Co do partnera 🤷‍♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.

Badania nasienia będzie robił, sam zaproponował że zrobi - w klinice

Nawet zamówiliśmy takie domowe testy wyszły 2 kreski ale jedna słaba
    Ale test dla mnie mało wiarygodny

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domowe testy na jakość nasienia? 😄
    Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie badania najlepiej zrobić w klinice, gdzie analize wykonują na miejscu chwilę po oddaniu nasienia 😀

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Domowe testy na jakość nasienia? 😄
    Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)

Tak, one pokazują czy znajduje się w 1ml bodajże 15tys plemnikow

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Takie badania najlepiej zrobić w klinice, gdzie analize wykonują na miejscu chwilę po oddaniu nasienia 😀

Badania będzie robił
    Chociaż nie pokazuje ale wiem, że go stresuje ..

• Nefretam Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWAA122 wrote:
    Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
    Raczej bardziej panikuje ale ..
    Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę

Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?

Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
    Trochę o nas
    Ja - 23 lata
    Mąż- 28 lat
    Teraz zaczynamy 6 cykl starań
    Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend

Suplementy
    Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
    Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3

Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
    Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście

A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?

Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko :(

Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

TSH 3,5 ->Letrox 25mg
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?

Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko :(

Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.

Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura

• MoniaB Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może te wyjazdy i nie trafianie w owulacje są problemem? Starania o ciąże są utrudnione bardzo jak nie macie możliwości co miesiąc seksu w najplodniejsze dni. Jeśli na 6 miesięcy starań, załóżmy 3 razy złożyło się, że najplodniejsze dni były w weekend to tak naprawdę macie 3 miesiące starań dopiero.

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2023
    Strania intensywne od 08.2024
    6 cs z Aromek

1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
    2️⃣ IUI marzec

Wyniki ok.
  • Julciaa14 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dajcie sobie czas. Po pół roku warto wykonać już badania. Ale może poprostu nie możecie trafić w czas owulacji.

31👩‍❤️‍👨41
    👶- 9 lat
    Starania o rodzeństwo od 06.2023
    Styczeń 2024 💔
  • Julciaa14 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWAA122 wrote:
    Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura
    Te testy owulacyjne to też trochę zakłamują. Ja dalej mam problem stwierdzić czy faktycznie jest pozytywny.

31👩‍❤️‍👨41
    👶- 9 lat
    Starania o rodzeństwo od 06.2023
    Styczeń 2024 💔
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julciaa14 wrote:
    Te testy owulacyjne to też trochę zakłamują. Ja dalej mam problem stwierdzić czy faktycznie jest pozytywny.

U mnie dwie grube krechy były i temp też wyzsza

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julciaa14 wrote:
    Hej, dajcie sobie czas. Po pół roku warto wykonać już badania. Ale może poprostu nie możecie trafić w czas owulacji.

Bardzo możliwe.. niestety mąż ma taką pracę jaka ma i niestety narazis nie możemy sobie pozwolić na pracę na miejscu

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie :)
    Pani ginekolog przeprowadziła ze mną wywiad
    Dziś jestem w 7dc
    Szyjka macicy ładna, macica ładna jajniki z pęcherzykami :)

Ze względu na pracę męża mamy dać sobie czas do wakacji :) plus mąż badanie nasienia :)
    Amh mam nie robic Ze względu na wiek, regularne miesiączki
    Tsh, ft3 i ft4 i badanie na jakiegoś wirusa ale nie pamiętam nazwy - on jest niebezpieczny w ciazy jak się nie chorowało nigdy

Nadzieja mi wrocila pani ginekolog nie każe mi się doszukiwać problemów w sobie tylko na spokojnie wspolzyc ;)

MoniaB lubi tę wiadomość

• MoniaB Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak! To brzmi jak mądry plan i fajna ginekolog :) Jeśli dawno nie badałaś to możesz jeszcze zrobić morfologię czy jest ok i nie masz anemii. I jak nie łykasz Wit. D to zbadać jej poziom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 17:34

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2023
    Strania intensywne od 08.2024
    6 cs z Aromek

1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
    2️⃣ IUI marzec

Wyniki ok.
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ