Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pierwsze koty za... :)
Odpowiedz

Pierwsze koty za... :)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Marzen95 Nowa

Wysłany: 25 września 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. Ze wstępnych rozmów z narzeczonym postanowiliśmy zacząć starać się o dziecko. Mam 22lata,regularne miesiączki, 29dni,nie choruje ani nie przyjmuje leków na stałe. Chciałabym abyście swoimi doświadczeniami pomogły mi w tak ważnym kroku. Chodzi głównie o to jak sie do tego przygotowalyscie, czy bralyscie jakies leki, witaminy, jakie pozycje wam to ulatwily, czy zmienialyscie dietę itd. I mam jeszcze jedno pytanie, 23giego miałam owulacje a 24 kochalismy się, czy jest jakakolwiek szansa abym zaszła w ciążę? Z góry Wam dziękuję za pomoc, pozdrawiam

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzen95 wrote:
    Witajcie dziewczyny. Ze wstępnych rozmów z narzeczonym postanowiliśmy zacząć starać się o dziecko. Mam 22lata,regularne miesiączki, 29dni,nie choruje ani nie przyjmuje leków na stałe. Chciałabym abyście swoimi doświadczeniami pomogły mi w tak ważnym kroku. Chodzi głównie o to jak sie do tego przygotowalyscie, czy bralyscie jakies leki, witaminy, jakie pozycje wam to ulatwily, czy zmienialyscie dietę itd. I mam jeszcze jedno pytanie, 23giego miałam owulacje a 24 kochalismy się, czy jest jakakolwiek szansa abym zaszła w ciążę? Z góry Wam dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Zrób morfologię, tsh, przeciwciała na różyczkę. Zacznijcie wspólnie łykać kwas foliowy. Idź do ginekologa, zrób cytologię, powiedz, że zamierzasz się starać i chcesz wiedzieć, czy wszystko jest okej.

Jeśli nie masz robionego monitoringu u ginekologa, to nigdy nie wiesz, kiedy masz owulację. Możesz podejrzewać, że było to 23-go. Także jeśli to był złoty strzał, to możesz być w ciąży ;) Leć do apteki po kwas foliowy, jest on najważniejszy w czterech pierwszych dobach od zapłodnienia.

Pozdrawiam i trzymam za Ciebie kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 08:46

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

Potwierdzam wypowiedź wcześniejszej koleżanki. Kwas foliowy to podstawa. Pamiętaj, że w głowie jest największa siła. Starajcie się na spokojnie, bo jak zaczniesz uporczywie myśleć tylko o jednym to będziesz miałą blokadę.

Życzę powodzenia i miłych starań :)

1cs z CLO
    dostinex, Prenatal Uno, kwas foliowy
    12cs - ciąża biochemiczna
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze podziwiam, ze decydujecie się w tym wieku :)

Po drugie rowniez potwierdzam wypowiedz Magdy - najpierw kwas foliowy, wizyta u ginekologa, podstawowe badania i do dziela. Aha i nie czekaj z seksem do owulacji bo mozesz ją pominąc. Najlepiej kochac sie od okresu do kilku dni po owulacji, co 2 dni. Powodzenia!

Magda - mbc lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Marzen95 Nowa

Wysłany: 25 września 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli mogę sama, bez konsultacji z lekarzem kupić i przyjmować kwas foliowy?? A jakie jest wasze zdanie co do szansy zajścia w ciążę dzień po owulacji?

• alegzi Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak najbardziej, a właściwie powinnaś udać się do apteki i kupić kwas foliowy skoro starasz się o dzidzię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 12:07

1cs z CLO
  • Marzen95 Nowa

Wysłany: 25 września 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobrze, w takim razie już dziś kupię Fiolik.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzen95 wrote:
    Czyli mogę sama, bez konsultacji z lekarzem kupić i przyjmować kwas foliowy?? A jakie jest wasze zdanie co do szansy zajścia w ciążę dzień po owulacji?

Raz jeszcze, jeśli nie masz monitoringów, nie możesz być pewna, że owulacja była. ;)

Nie nakręcaj się. Ja bym nie zakładała, ze Ci się udało.
    Poczekaj na nowy cykl i próbuj tym razem co 2 dzień odkąd okres Ci się zakończy, przez ok 2 tyg. :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Marzen95 Nowa

Wysłany: 25 września 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, potrzeba czasu na to wszystko. Od jutra zaczynam przyjmowanie kwasu, a po miesiączce zaczynamy działać. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze badania (tsh, pełen panel tarczycowy, prolaktyna, morfologia, cytologia, przeciwciała na różyczkę i toksoplazmozę, ewentualnie krzywe cukrowe trzypunktowe, usg ginekologiczne 1-2dni po miesiączce), a po drugie kwas foliowy i dorzuciłabym witaminę D - nazywaną witaminą płodności.

Poza tym cieszcie się staraniami, bawcie się i cieszcie wspólną bliskością.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę ze możesz zrobić te badania o których dziewczyny pisały, ale nie musisz. Bardziej sie to bada jeśli starania nie przynoszą efektów po dłuższym czasie a ty jesteś młoda więc czemu wychodzic z zalozenie ze będziecie miec problemy? Bierz witaminy kwas foliowy ten zmetylowany żelazo i wit d. Powodzenia :)

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natiii wrote:
    Ja myślę ze możesz zrobić te badania o których dziewczyny pisały, ale nie musisz. Bardziej sie to bada jeśli starania nie przynoszą efektów po dłuższym czasie a ty jesteś młoda więc czemu wychodzic z zalozenie ze będziecie miec problemy? Bierz witaminy kwas foliowy ten zmetylowany żelazo i wit d. Powodzenia :)

Ja wolałam zrobić przed staraniami, dla bezpieczesństwa swojego, nie dlatego że zakładałam, że coś nie pójdzie. Nie każda choroba daje objawy, a wiadomo jak jest w ciąży z leczeniem...

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • alegzi Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja wolałam zrobić przed staraniami, dla bezpieczesństwa swojego, nie dlatego że zakładałam, że coś nie pójdzie. Nie każda choroba daje objawy, a wiadomo jak jest w ciąży z leczeniem...

Zdania są podzielone. Jestem za ale i przeciw. Wiadomo zdrowie jest ważne (najważniejsze bym powiedziała), ale jeżeli dziewczyna teraz zacznie wszystkie badania itp. to podczas starań może myślec tylko o jednym. Wiem coś na ten temat z własnego doświadczenia. Po zrobieniu badań, zaczęliśmy się starać o dziecko. Nie wychodziło (włącznie z obecnym dniem), bo ciągle miałam w głowie, że wszystko jest ok, że powinno się udać. No i nabawiłam się jak to nazwała moja gin. blokady.

1cs z CLO
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Magdę, nalezy sie zbadac przed.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Popieram Magdę, nalezy sie zbadac przed.

No nie koniecznie, mama ginekolog np nic takiego nie napisala. Większość kobiet zachodzi bez żadnych badan i bez przygotowań. Jakby nie patrzec zbadać można wszystko od morfologii markerow immunologi posiewow genetyki itd ale po co na samym starcie?

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natiii wrote:
    No nie koniecznie, mama ginekolog np nic takiego nie napisala. Większość kobiet zachodzi bez żadnych badan i bez przygotowań. Jakby nie patrzec zbadać można wszystko od morfologii markerow immunologi posiewow genetyki itd ale po co na samym starcie?

Ja nie podważam twojego zdania. Wypowiadam swoje. A kazdy i tak robi co chce i jak chce.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natiii wrote:

Ja wiem, że mamaginekolog to jedna z niewielu influenserek, które faktycznie mają coś do powiedzenia. Jednak, ja mam swojego b. dobrego ginekologa od wielu lat (przyjaciela rodziny) i on sam zasugerował wykonanie podstawowych badań. Ja mu ufam i taką samą sugestię przekazuję dalej.

Ale tak jak mówi Edwarda, każdy zrobi jak będzie uważał. Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ja wiem, że mamaginekolog to jedna z niewielu influenserek, które faktycznie mają coś do powiedzenia. Jednak, ja mam swojego b. dobrego ginekologa od wielu lat (przyjaciela rodziny) i on sam zasugerował wykonanie podstawowych badań. Ja mu ufam i taką samą sugestię przekazuję dalej.

Ale tak jak mówi Edwarda, każdy zrobi jak będzie uważał. Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza :)

Dokładnie.

Poza tym, przydałoby sie trochę zdrowego rozsądku w tym wszystkim.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Marzen95 Nowa

Wysłany: 26 września 2017, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego więc odezwałam się do Was prosząc o porady. Chciałabym się dobrze przygotować do tego wszystkiego.

Magda - mbc, Basik83 lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ