Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Podwyższona prolaktyna starania
Odpowiedz

Podwyższona prolaktyna starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paulinka4pt Znajoma

Wysłany: 20 czerwca 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Chciałabym zasięgnąć porady dotyczącej podwyższonej prolaktyny. Od tego cyklu chcemy z mężem starać się o dziecko. Wykonałam już wszystkie podstawowe badania przed i martw mnie podwyższona prolaktyna. Mój wynik to nadal prawie 35 (pierwsze badania w styczniu wynik 33), tsh zbite do 1.7. Mój ginekolog mimo tego wyniku oraz faktu że mam mały mlekotok z jednej piersi mówi że mam nie martwić się tym wynikiem ponieważ to hormon stresu i większość kobiet taki ma. Według niego mamy się po prostu starać a na pewno niedługo coś zaskoczy, brak jakichkolwiek innych przeszkód. Mnie natomiast nadal to martwi, wszędzie pełno o tym że prolaktyna powinna być o połowę mniejsza niż górna granica przy staraniach o dziecko. Wiem że może niepotrzebnie panikuje ale przeraża mnie fakt długich starań gdzie problem mógłby być wyeliminowany na samym początku. Jeśli chodzi o owulacje to wszystko z nią ok, USG zawsze pokazuje że była w lewym bądź prawym jajniku. Czy moje obawy są uzasadnione?

• Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama podwyższona prolaktyna to nie problem. Problemem jest wtedy gdy jest mlekotok lub brak owulacji. Piszesz, że masz mlekotok więc jak najbardziej wskazana wizyta u endokrynologa. Ps. Jest tu wiele wątków o prolaktynie, nie trzeba zakładać nowego wątku.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto zrobić badanie prolaktyny z obciążeniem np. metoclopramidem.

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale po co skoro ma już i tak podwyzszona? Badanie z obciazeniem jest przestarzałe i odchodzi się od niego. Trzeba iść do endokrynologa, po prostu.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • maria.marysia Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Ale po co skoro ma już i tak podwyzszona? Badanie z obciazeniem jest przestarzałe i odchodzi się od niego. Trzeba iść do endokrynologa, po prostu.

Anuśla, też tak uważam. Mogę polecić dobrego endokrynologa!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ