Forum Starając się - ogólne Pomoc w interpretacji wyników
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji wyników

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Judit Autorytet
    Postów: 525 438

    Wysłany: 18 stycznia, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    podjęliśmy starania z mężem dosyć spontanicznie w zeszłym miesiącu, bez mierzenia temperatur, bez testów owulacyjnych, tak po prostu. Mam niedoczynność tarczycy zdiagnozowaną jakieś 4 lata temu, wyniki unormowałam euthyroxem i co pół roku sprawdzałam wyniki które od tej pory były w normie.
    Okres przeszedł więc stwierdziłam, że skoro podjęliśmy decyzję i pragniemy dziecka to pójdę na badania ale zrobię też dodatkowo oprócz tsh inne hormony. Tsh poszło strasznie w górę. W ciągu 5 miesięcy z 1,1 weszło na 3,6uIU/ml. Tym jednak tak mocno się nie martwię bo już w swojej historii lecznia miałam takie skoki, lekarz podnosił lekko dawkę i zazwyczaj w ciągu 2 miesięcy wynik spada do okolic 1 uIU/ml.
    Jednak pozostałe wyniki wyglądają chyba równie źle.
    Badania z 4dc:

    Estradiol 54,8 pg/mL(normy:wczesna pęcherzykowa: 22,4-115środkowa pęcherzykowa: 25,0-115,faza owulacyjna: 32,1-517)

    FSH 9,0 mIU/mL(Faza folikularna: 3,85-8,78
    Faza owulacyjna: 4,54-22,51
    Faza lutealna: 1,79-5,12)

    LH 6,1 mIU/mL(Faza folikularna: 2,12-10,89
    Faza owulacyjna: 19,18-103,03
    Faza lutealna: 1,20-12,86)

    Progesteron 0,75 ng/mL (środkowa faza folikularna: 0,31-1,52
    Środkowa faza lutealna: 5,16-18,56)

    Prolaktyna 49,43 ng/mL (norma 3,34-26,72)

    Cykle mam dosyć regularne ok 29 max 32 dni. Nie potrafię zinterpretować tych wyników, widzę że prolaktyna jest o wiele za wysoka. Ale co z resztą też wyszła tak źle?
    Wizytę u swojej ginekolog mam dopiero za 1,5 tyg jednak po odebraniu wyników oczywiście spanikowałam i umówiłam się do pierwszego dostępnego ginekologa już na jutro żeby to skonsultować.

    Może któraś z Was potrafi coś powiedzieć na ten temat? Strasznie się przestraszyłam, wiedziałam że moja tarczyca będzie problemem ale liczyłam na to że może to będzie jedyny problem związany z hormonami.

    Czy to wygląda bardzo źle?

    26lat
    hashimoto tsh 1,0
    LH:3,71,FSH:5,12,AMH:5,6
    aTPO ok, aTG 300,niski progesteron, io
    P/p.p.plemnikom ujemne
    ANA 1,2 słabo dodatnie 1:160
    hsg-jajowody drożne
    torbiel endometrialna ???

    euthyrox,bromergon,
    luteina,glucophage 1000

    On:morfologia 3%, liczba 100 mln
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 5720 5099

    Wysłany: 18 stycznia, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judit progesteron na początku cyklu nic nam za wiele nie mowi.To badanie robi się 7-8 dpo.Estradiol tez w okolicach owulacji.Fsh masz trochę wysokie .Stosunek lh do fsh wynosi u Ciebie 0,67 .Dobrze zrobić jeszcze AMH na początku cyklu.
    Prolaktyna zdecydowanie za wysoka ale to już wiesz.Na spokojnie idz do lekarza może zleci jeszcze jakies dodatkowe badania

    PAI-1 4G-homo,MTHFR 1298AC-
    uwo9gov34te34shu.png
    22.11-Będzie córeczka <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 stycznia, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna zdecydowanie za wysoko, ale aby badać prolaktyne trzeba wiedzieć że przed nie należy współzyc stresować się dotykać/ masować piersi
    Progesteron w tym dniu cyklu nic nie mówi jego robimy 7dpo owulacji podobnie z estradiolem
    Stosunek lh do fsh też nie bardzo, o tsh wiesz
    Wizyta u lekarza została
    Powodzenia! I nie stresuj się za bardzo prolaktyne szybko zbijesz podobnie jak tsh

  • Anuśla Autorytet
    Postów: 1680 528

    Wysłany: 18 stycznia, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli bedziesz miała potwierdzona owulacje, masz regularne cykle i nie masz mlekotoku to prolaktyna ponad norme to nic strasznego. Nie jest bardzo wysoka. Mnie spadła po Bromergonie, ale kilku endokrynologow stwierdzilo, że nie ma on sensu skoro mam normalnie owulke.

    Staramy się od sierpnia 2016
    3 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo.MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero.
    16.10.2019 - histeroskopia. Biopsja i scratching endometrium. Wycieto zrosty i mikropolipy.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych. HLA-C C1C2.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed


    "Just because I'm losing doesn't mean I'm lost."
  • Judit Autorytet
    Postów: 525 438

    Wysłany: 18 stycznia, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi.
    Dzień przed nie współżyliśmy, w ostatnich tygodniach nie miałam też poważnych stresów więc raczej wynik nie jest przekłamany. Zawsze trochę stresuję się przed samym pobraniem krwi ale to chyba nie spowodowałoby aż tak wysokiego wyniku.

    Wiecie co nie wybierałam sama tych badań. Wybrałam "gotowy pakiet" nazwany hormonalnym w jednym z punktów pobierania krwi. Niby był korzystniejszy cenowo ale faktycznie teraz widzę, że niektóre z nich były niepotrzebnie zrobione w 4 dniu cyklu. No nic będę powtarzać. Jutro mam tą wizytę ale tak jak pisałam to przypadkowy-wolny ginekolog. Ale wolę iść- jestem dosyć narwana w takich sprawach.

    A owulacji właśnie nie mam potwierdzonej. Chodzę chyba od 6 lat regularnie do ginekologa tylko tak kontrolnie czyli 2 razy do roku. Cykle regularne nic mi nie dolegało więc ginekolog robił tylko usg, zmian nie widział, miałam w tym czasie 2 cytologie i tyle. Ale właśnie w listopadzie na wizycie powiedziałam, że od nowego roku podejmujemy starania. Dopiero wtedy lekarz jakoś dokładniej na to wszystko spojrzał. Byłam wtedy w 17 dc i podobno owulacja była już za mną. Ok to by pasowało- przyszłam w kolejnym miesiącu zrobić cytologie i znowu usg - był to 15 dc i lekarz powiedział, że nie ma wyraźnego śladu i nie jest pewny czy było uwolnienie komórki. Kazał przyjść dopiero za 3 miesiące.

    Jutro ta wizyta "przypadkowa" a ja będę w 5 dc i mam jeszcze okres to nie wiem czy w ogóle się wtedy wykonuje jakieś badania?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 18 stycznia, 19:30

    26lat
    hashimoto tsh 1,0
    LH:3,71,FSH:5,12,AMH:5,6
    aTPO ok, aTG 300,niski progesteron, io
    P/p.p.plemnikom ujemne
    ANA 1,2 słabo dodatnie 1:160
    hsg-jajowody drożne
    torbiel endometrialna ???

    euthyrox,bromergon,
    luteina,glucophage 1000

    On:morfologia 3%, liczba 100 mln
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 1680 528

    Wysłany: 18 stycznia, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może Ci zrobić usg, krwawienie już chyba nie jest mocne?

    Staramy się od sierpnia 2016
    3 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo.MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero.
    16.10.2019 - histeroskopia. Biopsja i scratching endometrium. Wycieto zrosty i mikropolipy.
    Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych. HLA-C C1C2.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed


    "Just because I'm losing doesn't mean I'm lost."
  • Judit Autorytet
    Postów: 525 438

    Wysłany: 19 stycznia, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Nie wiem, nie czuje żeby ten lekarz miał rację. Uważa, że nie powinnam się niczym martwić. Uznał, że poziom prolaktyny 49 ng/ml nie jest za wysoki, a do tego wynik mógł wyjść taki wysoki bo robiłam badanie o 7 rano a powinnam między 9 a 10.
    Pozostałe wyniki faktycznie niepotrzebnie robiłam teraz więc nawet ich nie komentował. A jak zapytałam co z LH i FSH to powiedział, że wszystko jest dobrze. Zapytałam czy ten stosunek pomiędzy LH a FSH nie powinien być bliżej 1,0 a nie tak jak u mnie 0,67. Powiedział, że nie ma żadnych obaw i on nie wprowadzałby leczenia.

    Powiedziałam, że badania powtórzę w odpowiednich dniach cyklu- on uznał żebym tego nie robiła, zadbała tylko o spadek tsh i starała się dalej -oczywiście standardowo rok. I dopiero wtedy zrobić ten cały pakiet badań plus jakieś dodatkowe. Uargumentował to tym, że badania hormonów są często zaburzone przez stres itd. Dodatkowo przy staraniach o dziecko ważny jest spokój psychiczny itd a takie badania tylko wprowadzają mnie w stres.

    Wszystko rozumiem ale jak dla mnie to nie ma sensu.. Jeśli widzę, że coś może być nie tak to po co mam czekać rok.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 19 stycznia, 12:55

    26lat
    hashimoto tsh 1,0
    LH:3,71,FSH:5,12,AMH:5,6
    aTPO ok, aTG 300,niski progesteron, io
    P/p.p.plemnikom ujemne
    ANA 1,2 słabo dodatnie 1:160
    hsg-jajowody drożne
    torbiel endometrialna ???

    euthyrox,bromergon,
    luteina,glucophage 1000

    On:morfologia 3%, liczba 100 mln
  • Judit Autorytet
    Postów: 525 438

    Wysłany: 19 stycznia, 22:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi co z tą prolaktyną.Faktycznie powtarzać np o godzinie 9/10?

    26lat
    hashimoto tsh 1,0
    LH:3,71,FSH:5,12,AMH:5,6
    aTPO ok, aTG 300,niski progesteron, io
    P/p.p.plemnikom ujemne
    ANA 1,2 słabo dodatnie 1:160
    hsg-jajowody drożne
    torbiel endometrialna ???

    euthyrox,bromergon,
    luteina,glucophage 1000

    On:morfologia 3%, liczba 100 mln
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 5720 5099

    Wysłany: 21 stycznia, 10:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz sobie powtórzyć w następnym cyklu tez na początku.I wtedy isc trochę później niż 7 .Ale mnie się nie wydaje ,żeby to miało az takie znaczenie

    PAI-1 4G-homo,MTHFR 1298AC-
    uwo9gov34te34shu.png
    22.11-Będzie córeczka <3

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)