Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Pomoc w interpretacji wyniku cytologii. Co dalej?
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji wyniku cytologii. Co dalej?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Nie wiem czy piszę we właściwym miejscu. Odebrałam właśnie wynik swojej cytologii (była wykonywana między 4 a 5tygodniem ciąży, która później okazała się ektopową), ale przechodzę do rzeczy. Wynik wygląda następująco:
    Obecność komórek strefy przekształceń. Rozmaz niezbyt czytelny z powodu licznych komórek zapalnych.
    Preparat negatywny pod względem zmian srodnablonkowych i procesu złośliwego.
    Inne zmiany nienowotworowe (odczynowe i naprawcze) odczynowe zmiany komórkowe związane z zapaleniem (obejmuje typowe zmiany naprawcze).
    Co taki wynik może oznaczać ? Czy ma związek to z tym, że około tygodnia przed cytologią miałam infekcję pochwy i stosowałam globulki gynoxin Optima? Po zastosowaniu ich objawy przeszły całkowicie. O ciąży jeszcze wtedy nie wiedziałam. Czy infekcja ta lub globulki mogły się przyczynić do nieprawidłowego zagnieżdżenia zarodka? Co teraz powinnam w związku z tym robić? Lekarz nie dał mi żadnych zaleceń, w żaden sposób nie odniósł się do wyniku. A skoro jest stan zapalny to chyba sam nie przejdzie?Jestem po zabiegu usunięcia ciąży więc nie chcę brać teraz żadnych globulek na własną rękę. Czy może jest tu jakaś dziewczyna, która również miała taki wynik i mogłaby powiedzieć jakie miała zalecenia?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Akcesoria do gondoli – co warto mieć pod ręką?

Komfortowy spacer z maluchem zaczyna się od dobrze dobranych akcesoriów do gondoli. Sprawdź, co naprawdę warto mieć pod ręką, by zadbać o wygodę i bezpieczeństwo dziecka.      

CZYTAJ WIĘCEJ